Çocuğumun telefonunu nasıl takip edebilirim düşüncesi ile pek çok kişi telefonlarda takip programları araştırmaktadır. Özellikle çocuklarından uzak kaldığı zaman ebeveynler onların neler yaptıklarını ve nereye gittiklerini merak etmektedir. Bu amaç doğrultusunda anne ve babalar çocuğumun telefonunu nasıl takip ederim sorusunu sıklıkla sormaktadır. Anne ve babalar için çocuklarını takip edecekleri pek çok seçenek bulunmaktadır. Çocukları Telefondan Takip Etme İhtiyacı neden Duyulur? …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Makale
Isaac Asimov’un Kaleminden: Komşularımızı Ararken
Orta büyüklükteki bir yıldızın etrafında dönen orta büyüklükte bir gezegende yaşamaktayız. O yıldız birkaç yüz milyar yıldıza daha ev sahipliği yapan bir galakside bulunmaktadır. Bizim galaksimizin dışında yüz milyar galaksi daha vardır. Her biri birkaç milyondan birkaç trilyona varan sayıda yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Gözlemlenebilir evrende en az 70 seksilyon (7×1022) civarında yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Biz akıllı varlıklar, yani …
Devamını gör »Asimov’un 35 Yıl Önce Yazdığı 2019 Tahminleri
George Orwell’ın 1984 romanındaki öngörülerinden 35 yıl sonra, yani 2019’da öne çıkan üç şeyle karşılaşacağız: Nükleer savaş, bilgisayar çağı ve uzayın kullanımı. Ola ki ABD ve Sovyet Rusya, 2019’a kadar aralarındaki savaşı sonlandırmış olursa bu konuyu tartışmanın da pek bir anlamı yok. Öyleyse, gelin bir nükleer savaş olmayacağını varsayalım -olasılığı o kadar düşük olmasa da- ve tahminlerimize öyle devam edelim. Bilgisayarlaşma …
Devamını gör »Bilimkurgu Sosyal Gerçeklik Değildir
“Bir kedi yavrusunun sorunu, önünde sonunda kediye dönüşmesidir.” –Ogden Nash Bilimkurgu harikadır. İlham vericidir, okuması çok zevklidir ve insanlara harika fikirler verir. Ne var ki, bilimkurgu gözetim olmadan, sorumluluk alınmadan ve sonuçlarının ne tarz etkileri olacağını düşünmeden gerçekliğe olduğu gibi uygulanacak fikirlerin bir derlemesi değildir. Yüz tanıma teknolojisi yürürlüğe girdi bile. Amazon’un geliştirdiği Rekognition’ın, kullanıcıların kolayca kullanabileceği bir arayüzü var …
Devamını gör »Türk Bilim İnsanlarının Dünyadaki Yeri
Bir bilim insanının evrensel bilime katkısı ve uluslararası yayın sıralamasındaki yerinin belirlenmesi amacıyla belirli yıl aralıklarında ve kümülatif olarak ülke karşılaştırması, bilim dalları karşılaştırması, dünya bilimine katkı oranı vb. gibi çeşitli alanlarda bilgiler elde edilmelidir. SSCJ, SCI-Exp, AHCI indeksli dergilerde yer alan yayınların sayısı ve yayınlara yapılan atıf sayısı; dünya bilimine katkı oranını belirleyen en önemli parametrelerdir. Doğal olarak, bu …
Devamını gör »Darko Suvin: Bilimkurgunun Poetikası
1934 yılında, o zamanlar Yugoslavya’ya bağlı Zagreb’de doğan Hırvat akademisyen Darko Suvin, bilimkurgu türüne dair akademik çalışmaların bütün dünya üniversitelerinde yaygınlaşmasına öncülük eden isimlerden biri. 1968 yılında Kanada’ya göç eden ve Montreal’da McGill Üniversitesi’nde yıllarca dersler veren Suvin, emekliliğinin ardından İtalya’ya yerleşti ve halen orada yaşamakta. (1) Ona alanda ün kazandıran en önemli makalesi, 1972 yılında yayımladığı “On the Poetics …
Devamını gör »Nobel Almadan Önce Reddedilen 8 Makale
Bir bilim insanı olarak bir konuda uzmanlaştınız. Sonra aylarca ve bazen yıllarca uğraşarak üzerinde çalıştığınız konuda bir makale yazdınız. Üstelik çok önemli sonuçlara da vardınız. Alanınızı, belki de bilim dünyasını sarsacak çok önemli buluşlar yaptığınızı düşünüyorsunuz. Alanınıza ait en prestijli dergiye makalenizi gönderdiniz. Ama o da ne! Tebrik beklerken makaleniz hakemler tarafından reddedildi. Hakemler de aslında sizinle beraber o konuda …
Devamını gör »Bilimkurguda Dünya Dışı Yaşam
Astrobiyolojinin çok özel bir alan olduğunu düşünüyorum, çünkü içimize işlemiş bir merakı dindirmeye uğraşıyor. Herhalde her çocuk nasıl dünyaya geldiğini merak eder ve gün gelip “ben nasıl oldum?” diye sorar. Ben bir baba değilim ama olsaydım yanıtlamakta zorlanacağım bir soru olurdu bu. Bazı detaylar küçük bir çocuğa anlatılamayacağından ilk başta yanıtlar “leylekler getirdi” düzeyinde olur. Çocuk biraz daha büyüyünce leyleklerin …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Kaleminden: Yanılgının Göreceliği
Günümüzde Dünya’nın düz olduğunu iddia eden insanlar var. Peki, buna neden şaşırmamalıyız? Isaac Asimov’un dâhice kaleme aldığı 1989 tarihli aşağıdaki makalede bunun çok güzel bir açıklaması yapılmış. Asimov, eski toplumların bilimsel teorilerini hiç bir zaman “yanlış” diye çöpe atmadığımızı, onları “daha doğru” teorilerle değiştirdiğimizi söylüyor. Çünkü eskilerin düşünce biçimi kendi çağlarının çerçevesi içinde ana hatlarıyla doğruydu. Bu teorileri “yanlıştan” çok …
Devamını gör »Kültür-Sanat Yazıları ve Spoiler
İnternetin hayatımıza girişiyle birlikte karşılıklı etkileşim de arttı. Herhangi bir konuyla ilgili düşüncelerimizi zaman ve mekandan bağımsız olarak binlerce kişiyle paylaşabiliyor, anlık geri dönüşler alabiliyoruz. Bunun yansımalarını kültür-sanat alanında da görmek mümkün. Örneğin sinema salonundan çıkar çıkmaz bir filme dair kişisel fikirlerimizi paylaşabilir duruma geldik. Sosyal medyanın bu gücü, örgütlenmeyi ve etkileşimi kolay hale getirdiği kadar, bilgi kirliliğini de hiç olmadığı …
Devamını gör »