Etiket Arşivleri: Lost in Space

the black hole kara delik

Gerçek ve Kurgusal Yönleriyle Kara Delikler

Kara delikler, uzay-zaman içinde kütle çekiminin hüküm sürdüğü yerlerdir. Bir kara deliğin kütle çekimsel alanı o kadar güçlüdür ki hiçbir şey; ışık bile kaçamaz. Birçok boyutta olabilirler. Güneş’in 5 ile 100 katı büyüklüğünde olanlarından, milyarlarca yıldıza denk süper kütleli formlarına kadar her ölçekte bulunabilirler. Evrenimizin bu en ilginç ve güçlü olguları öylesine büyüleyici ki, bilimkurguda çeşitli yaratıcı ve ilgi çekici …

Devamını gör »

Modern Aile Draması: Lost in Space

Lost in Space‘in Netflix tarafından yeniden çevrileceği açıklandığında, herkesin aklında beliren hayati bir soru vardı: Bu yeni yapımda, 1960’larda yayımlanmış orijinal serinin iki farklı tarzından hangisi benimsenecekti? Başlangıçtaki sakin, ağırbaşlı uzay macerası mı, yoksa ileride dönüştüğü gülünç “korkunçlu canavar” dizisi mi? Netflix’in Lost in Space‘i, yukarıdaki iki seçeneği de tercih etmemiş. İki tercihten birine yönelmek yerine, dizi nesiller boyu üretilmiş ünlü aile …

Devamını gör »

Lost in Space Geri Dönüyor

1960’lı yıllarda yayınlanan ve bir ailenin uzayın derinliklerinden Dünya’ya dönme maceralarını anlatan Lost in Space dizisi, Netflix tarafından modern imkanlarla yeniden yorumlanıyor. 4 Nisan’da ilk bölümüyle gösterime girecek dizinin görsel efektleri için öncekine kıyasla çok büyük bir bütçe ayrılmış durumda. Serinin ilk sezonu, bir saatlik 10 bölüm halinde yayımlanacak ve 2046 yılında Robinson ailesinin Jupiter 2 uzay aracıyla uzay-zaman anomalisinde …

Devamını gör »

Uzayın Derinliklerinde: Lost in Space

1960’ların televizyon dizisi Lost in Space‘in aynı isimli bir uyarlaması olan filmimiz, modern teknik imkanlarla tekrar ele alınıp zenginleştirilmiş bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Hikaye, “İsviçreli Robinson Ailesi” adlı romandan esinlenmiştir. 1812’de İsviçreli yazar Johann David Wyss tarafından yazılan bu roman, kendi gemileriyle Doğu Hindistan’dan Avustralya’ya yolculuğa çıkan İsviçreli bir ailenin başından geçenleri anlatır. Bu hikayenin de meşhur İngiliz yazar Danile …

Devamını gör »
lostinspace

Bir Ailenin Uzay Maceraları: Lost in Space

60’lı yılların üç sezon süren klasik bilimkurgu serisi Lost in Space, uzayda kaybolan Robinson Ailesi, Binbaşı Bat, Robot ve kandırılmış sabotajcı Dr. Smith’in Dünya’yı aramaları sırasında yaşadıkları maceraları anlatıyor. Orijinal Star Trek serisine bilimkurgu alanında bir rakip olarak çekilmiştir. Ancak dizi reyting kaygısıyla kademeli bir şekilde spekülatif kurgu ve fantastik komediye dönüşmüştür. Sahneleri, daracık uzay kostümleri, sürreal konuları işlemesi ve tasarım harikası bir robotun yanı …

Devamını gör »
alpha-cenaturi

Alpha Centauri: Bilimkurgunun Yıldız Sistemi

Proxima Centauri‘nin yaşama elverişli yörünge bölgesinde Dünya büyüklüğünde bir gezegenin bulunduğuna dair haberler, Dünyalıların dikkatini yeniden bu en yakın yıldıza çevirdi. Alpha Centauri Sistemi, Dünya’dan 4 ışık yılı uzaklıkta. Kozmik ölçekte düşünürsek bu mesafe, Alpha Centauri’yi bizim arka bahçemiz yapıyor. Tabii bu durum yıldız sisteminin bizden 25 trilyon mil ötede yer aldığı gerçeğini değiştirmiyor. Proxima etrafındaki ötegezegeni tespit edebilmemiz ise …

Devamını gör »

Uzayda Geçen Bilimkurgu Dizileri

Uzayda geçen bilimkurgu dizileri dendiğinde, hepimizin aklında pek çok yapım beliriyor olmalı. Bu yapımların hemen hemen hepsi de önde gelen eleştirmenlerce bilimkurgu türünün en güzel ve en yaratıcı örnekleri arasında gösteriliyor. Dünya üzerinde bu türü seven o kadar çok insan var ki tahmin bile edemezsiniz. Peki “Space Opera” denilen bu türü neden bu kadar çok seviyoruz? Çünkü uzayın araştırılması, profesyonel …

Devamını gör »