Karmaşık konular ve karakterler, birçok bilimkurgu eserinde bazen görmezden gelinen bazen de şaşkınlıkla karşılanan mantık hataları ile karşımıza çıkıyor. Bu iddialı yapımların arkasındaki isimler bir şeyleri gözden kaçırıyor ya da umursamıyor olabilir, ancak sıkı bilimkurgu hayranları söz konusu boşlukları doldurmaya çalışırken çoğunlukla bitap düşüyor. Aşağıda, bilimkurgu filmlerindeki hikâye boşluklarından ve dikkat çekici mantık hatalarından derleme bir liste göreceksiniz. Filmin akışı …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Looper
Paralel Evrenleri Konu Alan 15 Bilimkurgu Filmi
İlk olarak Hugh Everett’ın ortaya attığı paralel evren kavramı, insanlığın evrene dair bakış açısını kökünden değiştirecek denli önemli doneler barındırıyor. Aristo’nun dünya ve dolayısıyla insan merkezli evren anlayışından yola çıktık hâlbuki. Her şeyi kendi varlığımızla izaha çalıştık, tüm evreni sahip olduğumuz kısıtlı bilgi ve imkânla izaha çabaladık. Ancak bilgi arayışı cehaleti aşikar edince, sıradan bir evrenin alelade parçası olunduğu bilgisine …
Devamını gör »Bruce Willis’li 13 Bilimkurgu Filmi
Ailesinin yaptığı bir açıklamayla, Bruce Willis‘e konuşma, anlama ve ifade etme yeteneğinin kaybına yol açan afazi teşhisi konduğunu öğrendik. Bunun üzerine deneyimli yıldızın oyunculuk kariyerine ara verdiği duyuruldu. Ünlü oyuncu her ne kadar aksiyon-macera serisi “Die Hard“daki John McClane rolü ile tanınsa da, birçok bilimkurgu filminde de yer aldı. İlk olarak Terry Gilliam’ın yönettiği ve başrolünü Brad Pitt’le paylaştığı Twelve …
Devamını gör »Bilimkurguda Portatif Telefon ve Tabletler
Bilimkurgu eserlerinde, özellikle film ve dizilerde kullanılan cihaz, aksesuar ve gereçler her zaman ilgi çekmiştir. Örneğin, ilk Matrix filmi gösterime girdiğinde başlattığı “Matrix Gözlüğü” ve Nokia cep telefonu kasırgasını yaşı yetenler hatırlayacaktır. Tabii Matrix Resurrection’la birlikte Nokia, 8110 4g’yi piyasaya sürme fırsatını kaçırmadı. Bu yazıda filmlerde ve TV şovlarında onlarca yıldır gördüğümüz bükülebilen, katlanabilen ve hatta gazete gibi dürülebilen ekranlara …
Devamını gör »Hollywood Filmlerine Esin Kaynağı Olan Bilimkurgu Anime ve Mangaları
Salt bir yaratıcılığın mümkün olmadığı günümüzde her şey bir başka şeye ilham olabiliyor, her şey bir başka şeyden esinlenebiliyor. Biz de bu listemizde Hollywood’un esin kaynağı hâline gelen bilimkurgu animelerini ve mangalarını ele aldık. Diyeceksiniz ki; tam tersi bir durum da söz konusu değil mi? Elbette söz konusu ama bu listenin konusu değil. Onu da başka bir zamanın konusu hâline …
Devamını gör »Zaman Yolculuğu Temalı 19 Bilimkurgu Filmi
Zaman yolculuğu konsepti, edebiyatta ve diğer medyumlarda yüzyıllardır kullanılıyor. İster konuyu zenginleştirmek için kullanılsın, isterse de geçmişe veya geleceğe bir bakış atmak için olsun, filmler de bu konuyu işlemekten geri durmuyor.. Sizler için IMDb ve Rotten Tomatoes gibi sitelerden kullanıcı ve eleştirmen puanları ışığında 19 zaman yolculuğu temalı bilimkurgu filmini derledik. Back to the Future (1985) • Yönetmen: Robert Zemeckis …
Devamını gör »Zamanda Yolculuğun Sineması
Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …
Devamını gör »2017’nin Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri
Başarılı yönetmen Alfonso Cuaron önderliğinde, 2013’te Gravity’nin gösterime girmesiyle birlikte, her sene gerçek anlamda iyi bilimkurgu yapımlarına denk gelir olduk. Gravity, bilimkurgu gibi gözükse de günümüzde geçiyor oluşu ve var olan uzay teknolojisini kullanmasıyla macera türüne dâhil edebileceğimiz bir eserdi. Alfonso Cuaron’un açtığı bu yol sonrasında, Christopher Nolan (Interstellar, 2014), Ridley Scott (The Martian, 2015) ve Denis Villeneuve (Arrival, 2016) …
Devamını gör »George Lucas’a Bir Taşlama: The People vs. George Lucas
Uzun zaman önce, çok uzak bir galakside… Bu sözlerin ardından görkemli tema müziğiyle sarı renkli “Star Wars” yazısı belirir. J.J Abrams yönetiminde gösterimi gerçekleşen Star Wars: The Force Awakens (Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor), gene klasikleşmiş açılışıyla bizleri heyecanlandırmış, fakat hikayenin Episode 4 – A New Hope çizgisinde ilerlemiş olması hayranlar nezdinde hayal kırıklığı yaratmıştı. J.J. Abrams, serinin yeni filmine dair …
Devamını gör »Kapalı Mekanda Çıldırışlar: The Divide
The Divide, 1975 doğumlu genç yönetmen Xavier Gens’in dördüncü uzun metrajlı filmi. Gens, bize bir felaket ve gerilim öyküsü anlatıyor. Bütünü ile kapalı ve tek bir mekanda geçen psikolojik gerilim sınıfına dahil edebileceğimiz bir yapım. Kusursuz bir eser olmasa da, kapalı alanda uzun süreli kalmanın ne denli psikolojik değişimlere sebep olacağı ile ilgileniyor. The Divide, hayli etkileyici bir açılışa sahip. Başkarakterimiz Eva’nın …
Devamını gör »