Etiket Arşivleri: Lazer

Einstein

Albert Einstein’ın Çığır Açıcı Buluşları

1955’teki ölümünün üzerinden geçen onca zamana rağmen, Einstein’ın çığır açıcı buluş ve düşünceleri insanlığı etkilemeyi sürdürüyor. Times dergisi, 1999 yılında Einstein’ı “Tüm zamanların en büyük bilim insanı” ilan etti. Peki, bu payeyi hak etmek için ne yapmıştı? Esasında Einstein’ın fikirleri 20. yüzyıl bilimiyle öylesine iç içe geçmiştir ki, onun adını anmadan hiçbir önemli bilimsel kavramdan bahsetmek mümkün değildir. Genelde E=mc² …

Devamını gör »
yildizlararasi iletisim notrino

Yıldızlararası İletişimin Anahtarı Nötrinolar Olabilir mi?

Dünya’yı nihayet terk edebilmemizin ardından farklı yollarla uzayda hayat aramaya başladık, ancak aradan neredeyse yarım yüzyıl geçmiş olmasına rağmen henüz bırakın uzaylı medeniyetlerine, en basit yaşam formlarına dahi rastlayamadık. Gerçekten de evrende yalnız olabilir miyiz? İşin aslı şu ki, bilim insanları yıldızlararası medeniyetlerin varlığından pek de şüphe duymuyor. Küçük bir galakside bile yüz milyardan fazla yıldız sistemi olduğunu düşünürsek, yaşam …

Devamını gör »

Star Wars Filmlerinden 10 İkonik El Silahı

Star Wars evreni pek çok ikonik ve benzersiz silaha ev sahipliği yapıyor. Ancak ışın kılıçları, lazer ateşleyiciler ve diğer silahlar içinden hangilerinin hayranların zihninde en çok yer ettiğini bu yazımızda inceliyoruz. İster destansı ışın kılıcı düelloları ister büyük lazer silahı savaşları olsun, Star Wars filmleri aksiyon fırtınası olağanüstü dövüşlerle dolu. Dövüş sahneleri en akılda kalan sahnelerden ve birçok silah birbirine …

Devamını gör »

Lazer Silahlı Savaş Gemileri Bilimkurgu Olmaktan Çıkıyor

ABD Donanması lazer ve benzeri enerji silahlarını sahaya sürmeye hiç bu kadar yakın olmamıştı. Teknolojik güçlükler devam ediyor olmakla birlikte, Deniz Kuvvetleri bu yıl Portland isimli askeri çıkarma gemisi üzerine kurulmuş 150 kilowattık kombine spektral ışınlı fiber lazeri test etmek için hazırlanıyor. Deniz Kuvvetleri Yüzey Savaşı Komutanı Tuğamiral Ron Boxall, 2021 itibariyle bir güdümlü füze avcısı muhrip üzerine bir savaş gemisi …

Devamını gör »

Filmler Sebebiyle Muhtemelen İnandığınız 15 Bilimsel Mit

İnternetin icadından önce insanlar bilimi filmlerden ve kitaplardan öğrenmekteydi. Filmlerin çekici olmak adına yarattıkları mitler ise ne yazık ki günümüzde halen bilimsel gerçeklermiş gibi sanılmaktadır. Burada, bu mitlerden bazılarını derleyip çürüteceğiz. Başlamadan önce uyaralım: günümüzde burada bahsettiğimiz bazı mitleri gerçek kılmaya çabalayan çalışmalar yürütülmekte olabilir. Ancak bunlar, filmlerde gözüktüğü kadar gelişmiş vaziyette değiller veya hiç yoklar. Bu sebeple burada yer …

Devamını gör »
james-bond

James Bond Filmlerinden 10 Bilimkurgusal An

James Bond, 50 yılı aşkın bir süredir en sorunlu durumlardan genellikle sadece bir silahla, bir smokinle veya bir martini ile çıkmayı başarmıştır. Dünyanın en iyi gizli ajanı, maceralarında az da olsa teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı da biliyor. Görünmez otomobillerden katil uydulara, hatta sualtı şehirlerine kadar standart bir casustan süper casusa dönüştü ekranda. Mayıs ayında açıklanan bilgiler ışığında 25. Bond filmi 2019 …

Devamını gör »
Sovyet Lazer Tabancası

Sovyet Lazer Tabancası

İki süpergüç konumundaki ABD ile Sovyetler Birliği‘ni karşı karşıya getiren ve 1947’den 1991’e kadar tam 46 yıl süren Soğuk Savaş dönemi, hafızalarda iz bırakan pek çok siyasi ve askeri gerginliğe sahne oldu. Kıran kırana bir rekabetin yaşandığı bu dönemde, tarafları bir adım öne geçirebilecek her türlü bilimsel ve teknolojik çalışmaya geniş kaynaklar ayrılıyordu. Uzay ve savunma teknolojileri alanında tarihi gelişmeler …

Devamını gör »

H. G. Wells’in Hayranlık Verici Öngörüleri

Sosyalist bilimkurgu yazarı H.G. Wells, 1866’da İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak gözlerini açtı. Yazarlık dışında, gazetecilik ve öğretmenlik de yapan Wells, Jules Verne ve Hugo Gernsback ile birlikte bilimkurgunun babası olarak kabul edilir. Çocukluğunda geçirdiği uzun süreli hastalıklar onu kitap okumaya yöneltti. Bilimi daima yakından takip etti. Biyoloji bilimi ise özel uğraş alanı oldu. 1895’te yazdığı Zaman Makinesi …

Devamını gör »

Dünya’ya Göktaşı Çarpması Nasıl Engellenebilir?

Uzayda dolaşan göktaşlarının Dünya‘ya çarpması halinde gezegenimiz büyük bir felakete uğrayabilir. Böyle bir durumu engellemek için ne gibi hazırlıklar yapılıyor? Düşünün ki bir göktaşının Dünya’ya çarpacak şekilde yaklaştığı tespit edildi. Bunu önlemek için yapılabilecek şeyler, çarpma öncesi ne kadar zamanımızın kaldığına bağlı olacak ve nükleer silah kullanımı bile devreye girebilecektir. Dünya’ya büyük göktaşlarının çarpması sık rastlanan bir olay değildir, birkaç …

Devamını gör »

Bir Gezegeni Diğer Uygarlıklardan Gizlemek

Bir gezegeni gizlemek için ne gereklidir? Bir akademik makale sorusu olmaktan çok Uzay Yolu bölümünde sorulmuş bir soruya benziyor, ama bilimin yoğun sınırı bilimkurguya ait konular ile bulanıklaşabilir. Aslında on yıllardır radyo ve televizyon sinyalleri aracılığı ile kozmik etkilerinin ne olabileceğini bilmeden kendi konumumuzu belli ediyoruz. Ama içinde Stephen Hawking’in de bulunduğu birkaç bilim insanı, diğer medeniyetlere yerimizi belli etmenin …

Devamını gör »