Etiket Arşivleri: Larry Niven

Geleceğin Yorulmaz Elçisi: Jerry Pournelle

Jerry Pournelle

Jerry Eugene Pournelle, Amerikalı araştırmacı, bilimkurgu ve deneme yazarı, gazeteci ve ilk bloger’lardandı. 60’larda ve 1970’lerin başında havacılık endüstrisinde çalıştı, ancak sonunda yazarlık kariyerine odaklandı. Ölüm ilanında, “geleceğin yorulmaz elçisi” olarak tanımlanıyordu. 1933 yılında Shreveport, Louisiana’da doğdu ve daha sonra ailesiyle birlikte Memphis yakınlarındaki Capleville, Tennessee’de yaşadı. Kore Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri ordusunda görev yaptı. Askerlik hizmetinden sonra psikoloji …

Devamını gör »

Keyifle Okuyacağınız 11 Mizahi Bilimkurgu Kitabı

otostopcunun galaksi rehberi bilimkurgu komik

Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …

Devamını gör »

Sert Bilimkurgunun Sıra Dışı Kalemi: Larry Niven

Laurance van Cott Niven ya da daha çok bilinen adıyla Larry Niven 1938 yılında Los Angeles’ta doğdu. Kendisinin 5 Hugo, 2 Nebula, 4 Locus ödülü var. Dahası bu ödüllere onlarca kez aday gösterildi. Sert bilimkurgu diye tabir edilen türde kalem oynattı. Hatta türün belkemiğini oluşturanlardan biri olduğu bile söylenebilir. 1962’de Washburn Üniversitesi’nden mezun oldu. Daha sonra UCLA’da matematik eğitimine devam …

Devamını gör »

Asimov’un Editörlüğünde Ortaya Çıkan Bir Antoloji: Güneş Sistemi Öyküleri

Güneş Sistemi Öyküleri

“Sadece boyunu posunu kıstas alırsan insan önemsiz bir yaratıktır. Ama hayal gücünü de hesaba katarsan evrenden bile büyüktür.” -Robert F. Young. Türkiye’de daha önce yayımlanan yabancı yazarlara ait bütün öykü antolojilerine şu başlıkta değinmiştik. Bu derleme  ise biraz özel bir yere sahip. Zira derleyen kişi bizzat Isaac Asimov. Güneş sistemimizde bulunan gezegenler, kuyruklu yıldızlar ve astreoidleri zeminine oturtan 13 öyküyü bir …

Devamını gör »

Güneşi Kafeslemek: Dyson Küresi

Enerji… İnsanlığın bitmeyen ihtiyacı. Kişi başına düşen enerji tüketimi, gelişmiş ülkeleri gelişen ve gelişmemiş ülkelerden ayıran bir mihenk taşı. Örneğin Dünya nüfusunun %5’ini bile oluşturmayan ABD tüketilen tüm enerjinin %25`ini harcıyor. Aynı şekilde uygarlıkları da tükettikleri ya da elde ettikleri enerjiye göre sınıflandırmak mümkün. İsmini duymuş olabileceğiniz Kardashev Cetveli tam da bunu yapıyor. Tip I olarak adlandırılan uygarlıklar üzerinde yaşadıkları …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Bilimkurgusal Polisiye Öyküleri: Gizli Göz

gizli göz

Charles G. Waugh ve Martin H. Greenberg tarafından oluşturulan bu derlemenin orijinal dildeki basım tarihi 1997. Kısa bir süre sonra dilimize kazandırılan ve Karizma Yayınları tarafından 1999 yılında kitapseverlere buluşturulan bu derlemede 9 öykü bulunuyor. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarını bir araya getiren derlemede bilimkurgu temasının içine polisiye unsurlarının girdiğini görüyoruz ve iki türün kesişiminden ortaya çıkan kaliteli öykülere rastlıyoruz. …

Devamını gör »

Bilimkurguda Baharat

Dune’dan Star Wars’a, baharın (spice) gezegenler arası çekiciliğinin kökeni dünya tarihimizde gizlidir. Bilimkurguda mecazi anlamı çok geniş bir yelpazeye yayılan baharat, günümüz mutfağında kullanılan halinden bambaşka bir anlama sahip. Örneğin Frank Herbert‘ın Dune eserinde aşırı tüketimi ölümcül olsa da, yıldızlararası seyahat için vazgeçilmez bir madde. Chitra Banerjee Divakaruni‘nin Baharatın Metresi eserinde de neredeyse sihirsel özelliğe sahip bir baştan çıkarıcı rolünde. Yine Star …

Devamını gör »

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

new wave

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »

Evrim Ağacı’nda Yayımlanan Bilimkurgu Kulübü Röportajı

Konular: Bilimkurgu Kulübü’nün ortaya çıkış hikâyesi, amacı ve projeleri. Türkiye’de bilimkurgunun yeri ve önemi. Türk bilimkurgu edebiyatına ve sinemasına bir bakış. Türk toplumunun bilimkurgu algısı. Bilimkurgunun bilime ve uygarlığa etkisi. Soruları Hazırlayan: Çağrı Mert Bakırcı (Evrim Ağacı) Cevaplayan: İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü) Düzenleme Tarihi: 13 Aralık 2014 Evrim Ağacı: Öncelikle bizi kırmadığınız ve sorularımıza yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için teşekkür …

Devamını gör »