2020’nin kaliteli sinemadan yoksun bir yıl olduğunu söyleyemeyiz, ama bazı alanlarda eksik kaldığı aşikâr. Pandemi, her şeyi etkilediği gibi sinema dünyasını da etkiledi ve yeni yapımların ötelenmesine neden oldu. Bu yüzden sinemaya giden insanlar için geçtiğimiz yıl biraz zevksiz geçti. Ama bunun yanında öyle bir seyirci grubu da var ki, bunlar karantina zamanlarını daha önce izlemek isteyip de izleyemedikleri eski …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kült
Seçkin Dalek Birliği: Skaro Kültü
Skaro Kültü, üç bronz ve bir siyah tip olmak üzere dört Dalek’ten oluşan, kendilerini “İmparatorun üstünde ve ötesinde” gören, “düşman gibi düşünebilmek” üzere tasarlanan seçkin bir organizasyondur. Yeni ve alışılmışın dışında stratejiler geliştirerek amaçlarını tam bir gizlilik içinde yürütmekle görevlidirler. Özellikle kültün lideri Dalek Sec, “Yeni hayatta kalma yöntemleri hayal etmek” için yaratıldıklarını ileri sürer. Yabancı düşünce tarzlarını benimseme istekleri, …
Devamını gör »2019’da Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları
Son yıllarda İthaki, Alfa ve Ayrıntı Yayınları‘nın ağırlık verdiği bilimkurgu eserleri dilimize kazandırılmaya devam ediyor. Çeviri eserlerin ön planda olduğu bu dönemde, yerli kurguların da azımsanmayacak sayıda olduğunu belirtelim. İthaki Yayınları, ‘İstikbal Göklerdedir’ parolasıyla çıktığı bu yolda Bilimkurgu Klasikleri’ne ara vermeden yeni eserler eklemeyi sürdürüyor. Bunun yanında Pangea Serisiyle de yerli bilimkurgu eserlerini ön plana çıkarıyor. Öte yandan PKD eserlerini …
Devamını gör »Psikedelik Punk “Postmodern” Bilimkurgu: Kült
Orkun Uçar farklı türlerde eser üretmekten haz alan, kurgunun limitlerini zorlamayı seven bir yazar. Bugüne dek fantastikten bilimkurguya, korkudan tarihi kurguya geniş yelpazede birçok eser kaleme aldı. Romanları, kısa romanları dışında kısa öyküleriyle de okura kurgu ve hayal gücünün zengin imkanlarını sundu. Metal Fırtına bir yana, özellikle büyük bir seri olması düşünülen Derzulya ile sadık bir okur kitlesi oluşturdu. Öyle …
Devamını gör »Peoples Temple Kültünün Trajik Öyküsü
İnsanlığın Tanrı’yı arayış çabası kendi tarihi kadar eski. Bu meşakkatli yolda en azından tek tanrılı dinlerin vardıkları nokta ezeli ve ebedi sonsuz büyüklükte bir Tanrı kavramı. Gelgelelim ezelden ebede uzanan bu sonsuz büyüklük insan aklının ötesindedir. İnsan Tanrı’yı elle tutulur gözle görülür, onu dinleyen, cevap veren bir şey olarak tasarlamak istiyor. Ortada bir ihtiyaç varsa onu doyuracaklar da çıkıyor elbette. …
Devamını gör »Kült Sinema
Sinemanın 7. sanat olarak kabul edilmesiyle birlikte bu sanat dalı da kendi içinde zamanla birtakım türlere ayrıldı. Dram, komedi ve korku ilk dönem sinemada başı çeken türlerdi. Daha sonra bilimkurgu, müzikal ve animasyon gibi türlerin de katılımıyla sinema sanatı, artan türleriyle birlikte daha da büyüdü. 7. sanatın bu gelişimi, kitlelerle paralel olarak gerçekleşti. Kitlelerin, 7. sanatı sahiplenip ve sevmesi, gerçekleştirilen …
Devamını gör »Peter Jackson Sunar: Bad Taste
Frank: Belki de bir merkezleri filan vardır. Ozzy: Onların merkeze ihtiyacı yok ki! Uzay gemilerinden ışınlanırlar. Frank: Belki de henüz “Star Trek” izlememişlerdir. Çoğu yeni sinema izleyicisi Peter Jackson’ı The Lord Of The Rings filmlerinden tanır. Halbuki, 1961 Yeni Zelanda doğumlu yönetmen, bu popüler olan üç serilik filminden önce çektiği Bad Taste (1987), Mett the Feebles (1989) ve Braindead (1992) ile belli bir hayran kitlesi …
Devamını gör »Distopik Bir Rus Bilimkurgu Komedisi: Kin-Dza-Dza!
Kişisel olarak sürrealist sanatla aram pek iyi değil… Hele iş bilimkurguya gelince daha da tutuculaşıyorum. Sırf konusu uzayda geçiyor ve içinde zaman yolculuğu (ya da garip makineler) var diye yazılan her kitaba ya da çekilen her filme bilimkurgu denmesine karşıyım. Bilimkurgunun biraz ciddi olması gerektiğine inanırım. Yine de öyle eserler var ki, apaçık biçimde parodi ya da alegori olmasına ve …
Devamını gör »Bilimkurguya Hippi Yaklaşım: Dark Star
Kült yönetmen denilince akla ilk gelen isimlerden biri John Carpenter’dır. Kült tanımını sonuna kadar hak eden bir yönetmen. Gerçekleştirdiği yapımlara kendi kişisel yorumunu katmayı bilmiş ve eserlerindeki müzikleri bizzat kendisi bestelemiştir. Halloween (1978) ile ilk eli bıçaklı katilin olduğu “Teen-Slasher” örneğini vermiş, The Fog (1980) ile kasabanın sisleri içinden çıkan gizemli varlıklarla bizi korkutmuş ve sinema tarihinin en başarılı yeniden …
Devamını gör »