“Işık hızı aşılamaz mı?” Bu soruya yanıtımız hem “evet” hem de “hayır“. Bazı tasarımların ışıktan hızlı hareket ediyormuş gibi göründüğünü söyleyebilsek de kütle ışıktan hızlı hareket edemez ve ışıktan hızlı bilgi iletilemez. Ama nasıl? Konuya girmeden önce sık yapılan bir yanlışı düzeltelim. Esasında c ile gösterilen ve ışık hızı diye adlandırılan sabit, evrenin dokusundaki bir değişmezdir. Bilim insanları bu değişmeze …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kuantum Dolanıklık
Işınlanmanın Ardındaki Bilime Bir Bakış
Işınlanma, bilimkurgu yazarları tarafından bir nesneyi veya kişiyi bir yerde yok edip orijinalinden ayırt edilemez mükemmel bir kopyayı başka bir yerde ortaya çıkarma becerisine verilen isimdir. Bunun nasıl başarıldığı genellikle ayrıntılı olarak açıklanmaz. Ancak genel fikir, orijinal nesneye ait tüm bilgilerin toplanacak şekilde taranması, ardından bu bilgilerin alıcı konuma iletilmesi ve kopyanın oluşturulması için kullanılmasıdır. Kopya, orijinalin gerçek malzemesinden değil, …
Devamını gör »Kapımızdaki Bilimkurgu Teknolojileri
Bir yerlerde hala yazıcılara kağıt sıkışırken, dünün bilimkurgusu bugünün bilimsel gerçekleri haline geldi; akıllı saatler, uzay istasyonları, görüntülü arama… Bugün evimizi minik bir robot süpürebiliyor, tıpkı Jetgiller’deki gibi. Star Trek’in kopyalayıcıları günümüzde 3D yazıcı adıyla karşımıza çıkıyor. Elimizdeki mobil cihaza birkaç kez dokunarak kapımıza yiyecek getirtebiliyoruz. Çok acayip zamanlarda yaşıyoruz gibi geliyor ama ister 1950’de olun ister 2050’de, emin olun aynı …
Devamını gör »