Etiket Arşivleri: Korku

the-substance kapak

The Substance: Bir Feminist Kâbus mu Yoksa Kaçırılmış Bir Fırsat mı?

The Substance, Türkçe adıyla Cevher, hem kadınlık hem de yaşlanma üzerine sert bir eleştiri sunmayı hedeflerken, “cevher” gibi parıldayan bir dış yüzeyin altında çelişkilerle dolu bir yapı barındırıyor. Film, toplumsal güzellik standartlarını sorgularken bir yandan da eleştirdiği bu standartlara görsel bir şov sunarcasına hizmet ediyor. Modern güzellik endüstrisinin karanlık yüzünü sembolik bir maddeyle ortaya koyan yapım, bu maddenin gerçek anlamda …

Devamını gör »
teacup

Birinci Sezonuyla Teacup

2024 yılının sonlarına doğru gelirken birçok bilimkurgu dizisi ekranda boy gösteriyor. Aralarında başımızı döndürecek ya da bizi bir nebze etkileyecek dizi sayısı çok az. Kalan çalışmalarsa ya vasat ya da vasat altı. Evdeki hesap çarşıya uymayınca şirketler de iptal düğmesine basmaktan çekinmiyor. Yine de şanslarını denemeye devam ediyorlar. Peacock‘ın yapımını üstlendiği Teacup da onlardan biri. Dizi, korku ve gerilim türlerinin …

Devamını gör »
fear oyun kapak

The Grudge, Doom 3 ile Birleşirse: F.E.A.R.

2000’li yılların başında The Ring, The Grudge, Dark Water gibi Japon korku film uyarlamaları Hollywood’da moda oldu. Uzun, düz siyah saçlarıyla yüzlerini kapatmış kız çocukları birer korku unsuru olarak filmlerde karşımıza çıkıyor, rüyalarımıza giriyordu. Elbette bu akımın oyun dünyasında karşılığını bulması kaçınılmazdı. Herkes bu tarz korku unsurlarının Silent Hill gibi bulmaca çözmeli oyunlarda görüleceğini düşünüyordu, ancak karşımıza bir FPS oyununda …

Devamını gör »
Amnesia The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent

2007 yılında çıkardığı Penumbra: Overture ve ertesi yıl gelen devam oyunları ile survival horror türünde âdeta bir devrim yaratan Frictional Games, asıl bombasını 2010 yılında patlattı. Amnesia: The Dark Descent ile türün belki de en iyi oyununa imza atan şirket, sonradan gelecek bu türdeki oyunlara esin kaynağı oldu. Hint mitolojisinin bilimkurgusal yönlerini sanayi devrimi bilimkurgusu ile birleştiren hikâyesi, sürekli verdiği …

Devamını gör »
outlast

Korku Bilimkurgu ile Buluşursa: Outlast

Video oyunlarının altmış yılı aşkın bir geçmişi vardır. 1958 tarihli Tennis for Two adlı tenis simülasyonu, ilk video oyunu kabul edilir. Kendine özgü bir konsolda oynanan bu oyun, ticari kaygılarla üretilmemiştir ve sporcuların reflekslerini geliştirmek gibi özel bir amaca yöneliktir. Yine 1962 tarihli Spacewar! adlı oyun da pilot eğitimini amaçlar. 1971 çıkışlı Computer Space, jetonlu makineler için üretilen ilk video …

Devamını gör »
vampire-hunter-d-bloodlist kapak

Vampire Hunter D: Bloodlust ve Gotik Bilimkurgu

Vampire Hunter D: Bloodlust, 1985’te Toyoo Aşida tarafından yaratılan ilk anime filminin devam eseri. İlk filmde kısaca D adıyla anılan yarı vampir karakterle tanışmıştık. Çok iyi kılıç kullanan, yakaladığı vampirleri acımadan öldüren ve sol eli vücudunun bir parçası değil, vücuduna bağlı bir ortak yaşam formu olan D’nin yarım kalan öyküsü bu filmle devam ediyor. İlk film, zarif çizimleri ve içerdiği …

Devamını gör »
underworld

Fantastikten Sert Bilimkurguya: Underworld

Bir zamanlar büyü veya sihir denilen şeylerin sonradan bilimsel izahatlar ile ortaya konulmasında olduğu gibi, bilimkurgu edebiyatı ve sinemasında da bir dönem fantastiğin konusuna giren şeyler sonradan bilimsel bir mantığa oturtulmuş ve bilimkurgunun sınırlarına çekilmeye başlanmıştır. Vampirizm de bunlardan biridir. Uzun yıllar boyu fantastik filmlerde gördüğümüz vampirler, artık bilimkurgu filmlerinde de karşımıza çıkıyor. Bunların içinde en önemlilerinden biri de beş …

Devamını gör »
vahiyci kapak

Gotik Korkunun İzinde: Vahiyci

Türkiye’de yayıncılık sektöründe iştigal etmek meşakkatli ve zorlu bir uğraş. Bir kitabı satın aldığımızda pek farkında olmayız ama arka planda onlarca insan o kitabın mevcut haline ulaşması için çaba sarf eder ve geçimini bu yolla sağlar. Sözgelimi çeviri bir eserse, telifin alımından çevirmene ulaşmasına, editörün gözden geçirmesi aşamasından raflara değin taşınmasına kadar pek çok kişiye temas eder, buram buram emeğin …

Devamını gör »
m3gan kapak

Ortaya Karışık Bir Bilimkurgu: M3GAN

Isaac Asimov’un Robbie öyküsünü çoğunuz okumuşsunuzdur. Öyküde Gloria adlı küçük bir kızın robot Robbie ile kurduğu duygusal ilişki anlatılır. Ardından ebeveynlerin bu ikiliyi ayırmasıyla olaylar farklı bir noktaya evrilir. Asimov’un insan ve robot arasındaki duygusal bağı ince bir çizgiyle ayırdığı Robbie, konusu bakımından sinema sektöründe de zaman zaman işlenen bir öykü. İşte yönetmenliğini Gerard Johnstone‘un, senaristliğini ise Akela Cooper ve …

Devamını gör »
Frankenstein

Mary Shelley’nin Frankenstein’ı Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek

Çılgın bir bilim adamının, ölü beden uzuvlarından canlı yaratmayı başarma hikâyesini anlatan Frankenstein, hâlâ güncelliğini koruyan bir başyapıt. Tanrıyı oynamak isterken başımıza neler gelebileceğini anlatan bu 200 yıllık hikâyenin bilinmeyen kısımlarını sizler için derledik. Genç Bir Yazar Tarafından Yazıldı Mary Shelley’nin ergenlik dönemi oldukça çalkantılı geçti. 16 yaşındayken şair Percy Bysshe Shelley ile kaçan yazar, sonraki iki sene içerisinde iki …

Devamını gör »