Etiket Arşivleri: Kızıl Mars

Murray Bookchin Mars’ta: Mars Üçlemesi’nde Doğanın Dönüşümü

Bilimkurgu genellikle teknolojinin ve sözde “zor bilimler”in imgelerini çağrıştırırken, bu türün yazarları aynı zamanda insanların toplumsal ilişkilerine de değinir. Bu geleneğin örneklerinden biri Kim Stanley Robinson‘dır. Ödüllü Mars Üçlemesi’nde (Red, Green ve Blue Mars-Kızıl, Yeşil ve Mavi Mars) Robinson, insanın doğayı (yeniden) üretme becerisinin etiğini ve sınırlarını keşfetmek için Mars’ı yaşanabilir bir gezegene dönüştürme fikrini kullanır. Felsefi ve teorik olarak, …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi #3: Mavi Mars

Mavi Mars, Kim Stanley Robinson’un Mars’ın kolonileşmesi ve yüzeyinin dünyalaştırılması ile ilgili üçlemesinin son kitabı. Büyük ölçüde önceki iki kitabın karakterleri ve politik dünyası üzerine kurulu kitabı sıfırdan takip etmek çok zor. Bu seriyi okumak belli bir zaman istiyor ve maalesef bunun bir kısa yolu yok. Yeşil Mars, Kızıl Mars’a göre kesinlikle bir aşama kaydetmişti, daha çok gerilim ve daha …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi 1: Kızıl Mars

Bazı kitaplar birden fazla kez okunmayı hak ediyor. Kim Stanley Robinson’ın Kızıl Mars’ı da bu kitaplardan. Tıpkı Dune ve diğer epik bilimkurgu eserleri gibi, Kızıl Mars da teknoloji, çevre ve karakterler olmak üzere çeşit çeşit anlatıya sahip. Yazarın her söylediğine katılmak mümkün değilse de kitap fazlasıyla okunmaya değer. Robinson, kitabı NASA’nın da Rusya’nın da hayallerinde göreceği büyük araçlar ve cihazlarla …

Devamını gör »

Geleceği Yazmak: Cesur Yeni Dünyalar ve Distopik Kabuslar

Bilimkurgu, 300 yıl önce, bilimde büyük ilerlemelerin olduğu bir dönemde ortaya çıktı. O zamandan beri yazarlar, geleceğin nasıl bir şey olacağı üzerine düşünüp kendi dünyalarını anlamlandırmaya çalıştılar. Bugün hâlâ bilimkurgu edebiyatında popüler olan post-apoliptik toplumlar, uzaylı istilaları, robotlar ve çevre felaketleri gibi konular o zamanlardan beri yerini korur. Bu yazıda, bilimkurgu edebiyatının tarihindeki bazı önemli anları özetlemeye çalışacağız. Gulliver’in Seyahatleri: …

Devamını gör »

Yaşayan En Güçlü Bilimkurgu Kalemlerinden: Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson, 23 Mart 1952’de ABD’nin Illinois eyaletinin Waukegan kentinde doğdu. İki yaşındayken ailesiyle birlikte bütün çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçireceği Kaliforniya’nın Orange County bölgesine taşındı. Burada, kilometrelerce uzanan portakal bahçeleri eşliğindeki doğal manzaranın güzelliği anılarında o kadar yer etmişti ki, eserlerindeki bazı tabiat tasvirlerinin köklerini bu çocukluk yıllarındaki izlenimlerine bağlayabiliriz. Fakat aynı zamanda yıllar içinde artan şehirleşmeyle …

Devamını gör »

Kim Stanley Robinson’dan Mars Üçlemesi

Nebula ödüllü yazar Kim Stanley Robinson‘ın “2200 sayfalık tek bir kurgu” diye tanımladığı Mars Üçlemesi, modern zamanların en başarılı hard sci-fi (sert bilimkurgu) örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Red Mars (Kızıl Mars), Green Mars (Yeşil Mars) ve Blue Mars (Mavi Mars) adlı kitaplardan oluşan üçleme, birçok eleştirmene göre Frank Herbert‘in Dune ve Isaac Asimov‘un Vakıf dizileriyle aynı ağırlıkta bir çalışma …

Devamını gör »