Bir önceki yazımızda bilimkurgu sinemasının en iyi devam filmlerini listelemiş ve listenin başına hiç de sürpriz olmayan bir filmi, Terminator 2: Judgment Day’i yerleştirmiştik. Sürpriz değildi çünkü T2, bir devam filminin orijinalinden daha başarılı olup daha çok sevilmesinin pek nadir görülen bir örneği. Dahası filmimiz, James Cameron’ın 1984 yılında, henüz otuz yaşındayken yarattığı, toplamda altı film ve bir televizyon dizisinden …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kıyamet
Kitlesel Yok Oluş Düşüncesinin Tarihi
4,54 milyar yıl yaşındaki gezegenimiz için belki de farkında bile olmadığı bir detayız ve belki bizler de zaten kendimizi, sonumuzu yaratma arzumuzun son birkaç yüzyıllık yükselişiyle fark etmişizdir. Takvimler 2020’yi gösterdiğinde kendi yarattığımız odalarda ya da farklı boyutlardaki evlerde kapana kısıldığımız bir döneme girilmişti. Covid-19 tüm dünyayı etkilerken bizler evlerimizde internet akımlarına uymaya ve tariflerce yemeğe düşmüştük bile. Şimdi de …
Devamını gör »Dev Bir Göktaşı Dünya’ya Çarpsa Hayatta Kalabilir miydik?
Geçmişte oldu, gelecekte olmaması içinse hiçbir neden yok! Dinozorları yok eden o devasa göktaşı bugün Dünya’ya tekrar çarpsa neler olurdu? İnsanlık olarak hayatta kalmayı başarabilir miydik, yoksa dinozorlarla aynı kaderi mi paylaşırdık? Yapımcı, besteci ve görsel efekt sanatçısı John D. Bosweell tarafından kurulan YouTube kanalı Melodysheep’in hazırladığı bu kısa belgesel, muhteşem bir görsellik eşliğinde merak ettiğimiz tüm sorulara bilimsel ve …
Devamını gör »Dünyayı Ardında Bırakmak Mümkün mü?
Netflix’te yayımlanan ve en çok izlenenler listesine girerek tartışmaların odağına yerleşen Dünyayı Ardında Bırak (Leave The World Behind), Bangladeş kökenli yazar Rumaan Alam’ın 2020’de okurla buluşan ve 2023’te İthaki Yayınları tarafından dilimize de çevrilen aynı adlı romanından uyarlanma bir “apokaliptik” bilimkurgu. Yönetmenliğini ve senaristliğini, Mr. Robot dizisinin yaratıcısı Mısır kökenli Sam Esmail’in gerçekleştirdiği, ABD eski başkanı Barack Obama’nın da danışmanlarından …
Devamını gör »Kasvetli Bir Dünyada Umut Işığı: Vesper
Kristina Buožytė ve Bruno Samper’in yönetmenliğini yaptığı Vesper (2022), bir başka post-apokaliptik bilimkurgu olarak karşımıza çıkıyor. Litvanya, Belçika ve Fransa ortak yapımı olan eser, “kıyamet” fikrini ve onun getirdiği sonluluk hissiyatını oldukça güncel ve duyarlılık içinde ele almaya çalışan bir film. Türsel külliyatın ABD ağırlıklı oluşu dikkate alındığında, Avrupalı yönetmenlerin çabası çok değerli ve açıkçası kıyamet sonrası dünyayı oldukça gerçekçi …
Devamını gör »Kıyametin Gölgesinde Bilimsel Tartışmalar: Kara Bulut
”Küçücük bir dünyada büyük insanlar olarak kalmak mı istiyoruz, yoksa uçsuz bucaksız bir dünyada küçük insanlar olmak mı? İngiliz astronom Fred Hoyle tarafından 1957 yılında yazılan Kara Bulut (The Black Cloud), 60’lı yılların ortasında Dünya’ya doğru gelen bir bulutsuyu ve bu sorun üzerinde tartışan bir grup bilim insanını konu alıyor. Çevirisini Gül Korkmaz’ın yaptığı eserin kapak görselinde ise Hamdi Akçay’ın …
Devamını gör »Mikail Boz’dan Sinemada Bilimkurgu ve Kıyamet
Bir Çin atasözü şöyle der: “Tuhaf zamanlarda yaşayasın.” Günümüz insanının içinde yaşadığı çağ, biraz bu atasözünde betimlenen döneme benzer. Bilim ve teknolojide hiç olmadığı kadar büyük ilerlemeler kat etsek de, zihnimize çöreklenmiş kaygılardan kurtulamıyoruz. Geleceği öngörebiliyor, ona hazırlık yapabiliyoruz. Buna karşın beklenmedik felaketler ve yönünü kestiremediğimiz şekilde yoluna devam eden teknolojik ilerlemeler, insanlığa salt olumlu bir etkide bulunmuyor. Gelişimin önemsemediğimiz …
Devamını gör »Türümüzü Devam Ettirebilmek İçin En Az Kaç İnsan Gerekli?
Küresel nükleer savaştan dev bir asteroite kadar, dünyadaki insan yaşamının aniden sona erebileceğini hayal etmek zor değil. Ancak hayatta kalanların da olacağını varsayarsak, türümüzü devam ettirebilmek için kaç kişi gerekirdi? Kısa cevap, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Farklı felaketler hayatta kalan insanların devam edebilmesi için farklı koşullar yaratacaktır. Örneğin bir nükleer savaş ufak bir buzul dönemini tetikleyebilir. Sağ kurtulanlar radyasyona maruz …
Devamını gör »Ben, Efsane: Gündüzleri Sorun Yoktur, Ama Geceleri…
Richard Matheson’un 1954 tarihli post-apokaliptik bilimkorku romanı “Ben, Efsane” (I Am Legend), bu türe pek çok özgün fikir bahşetti ve birçok zombi/vampir kitabına, filmine ilham kaynağı oldu. Romanın kahramanı Robert Neville, bildiği kadarıyla hayatta kalan son insandır. Kitap onun Los Angeles’taki günlük hayatını takip ediyor. Neville, “vampirlerin” koma benzeri bir uykuda oldukları gündüz saatlerini korunaklı bir yer haline getirdiği evinin …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri
İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …
Devamını gör »