“Motosiklette bir kafes yoktur. Her şeyle doğrudan temastasınızdır. Artık, izlemekten öte, sahnedesinizdir; bunu kuvvetle hissedersiniz. Ayağınızın on santim altında vızıldayan asfalt gerçektir, her zaman üzerinde yürüdüğünüz şeydir, oradadır; öyle flulaşır ki gözünüzü üzerinde odaklayamazsınız, ama istediğiniz an ayağınızı aşağı indirip dokunabilirsiniz ve dolaysız bilinciniz hiçbir şeyi, hiçbir yaşantıyı kaçırmaz.” – Robert M. Pirsig, Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı Gregory David …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kıyamet Sonrası
Mikail Boz’dan Sinemada Bilimkurgu ve Kıyamet
Bir Çin atasözü şöyle der: “Tuhaf zamanlarda yaşayasın.” Günümüz insanının içinde yaşadığı çağ, biraz bu atasözünde betimlenen döneme benzer. Bilim ve teknolojide hiç olmadığı kadar büyük ilerlemeler kat etsek de, zihnimize çöreklenmiş kaygılardan kurtulamıyoruz. Geleceği öngörebiliyor, ona hazırlık yapabiliyoruz. Buna karşın beklenmedik felaketler ve yönünü kestiremediğimiz şekilde yoluna devam eden teknolojik ilerlemeler, insanlığa salt olumlu bir etkide bulunmuyor. Gelişimin önemsemediğimiz …
Devamını gör »Türümüzü Devam Ettirebilmek İçin En Az Kaç İnsan Gerekli?
Küresel nükleer savaştan dev bir asteroite kadar, dünyadaki insan yaşamının aniden sona erebileceğini hayal etmek zor değil. Ancak hayatta kalanların da olacağını varsayarsak, türümüzü devam ettirebilmek için kaç kişi gerekirdi? Kısa cevap, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Farklı felaketler hayatta kalan insanların devam edebilmesi için farklı koşullar yaratacaktır. Örneğin bir nükleer savaş ufak bir buzul dönemini tetikleyebilir. Sağ kurtulanlar radyasyona maruz …
Devamını gör »Agorafobik Kıyamet: The Last Days
David Pastor ve Àlex Pastor kardeşlerin yazıp yönettiği The Last Days, kıyamet sonrası bilimkurgu filmlerine oldukça farklı bir pencereden bakmayı başarıyor. Filmin tamamında izleyicileri kuşatan agorafobi (açık alan korkusu) ve klostrofobi (kapalı alan korkusu) tüyleri diken diken ederken, iki usta karakter olan Quim Gutiérrez (Marc) ve Jose Coronado (Enrique) performanslarıyla hikâyeyi anlaşılır ve inandırıcı kılıyor. Özel bir şirketin güvenlik protokolünden sorumlu …
Devamını gör »Düşük Bütçeli 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi
Kıyamet sonrası (post-apokaliptik) gelecek anlatımı, bilimkurgu sinemasının en gözde konuları arasında yer alır. Bütün kıtaları kasıp kavuran bir salgın, kontrolden çıkan yapay zekanın başlattığı bir savaş ya da bir nükleer felaketten sonra mavi gezegenimiz alevler içindeki cehenneme dönüverir. İşte bu tür, insanoğlunun böyle bir dünyada verdiği ilkel hayatta kalma mücadelesini konu edinir. Kıyamet Sonrası Sineması‘nın en ünlü örneği ise George …
Devamını gör »Kapalı Mekan Zombi Filmi: Gece Dünyayı Yuttuğunda
Gece Dünyayı Yuttuğunda, orijinal ismiyle La nuit a dévoré le monde, kendini yalnızlık teması üzerine inşa etmiş bir zombi filmi. İlk gösterimini 13 Ocak 2018’de Angers European First Film Festival’da yaptı. Ülkemizde 28 Eylül’de vizyona giren film, gösterime girdiği festivalin isminden de anlaşılacağı üzere yönetmenin ilk uzun metraj filmi. Daha önce iki kısa film çekmiş olan Fransız yönetmen Dominique Rocher, …
Devamını gör »En İyi 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi
Post-apokaliptik (kıyamet sonrası) senaryosu bilimkurgunun altın konularından biridir. Bu alanda birçok yapım karşımıza çıkmıştır. Bu yapımların hepsini listelemek mümkün değildir. Aralarından en iyi 10 film seçildi. Tabii yazının da konusu olduğu gibi bu yapımlara ağırlıklı olarak ”post-apokaliptik” bakış açısı ile yaklaşıldığını unutmayın. 10) Air 10. sırada kendisini Red Dead Redemption adlı efsanevi Rockstar yapımı vahşi batı oyununun senaryo yazarlığından tanıdığınız bir Christian …
Devamını gör »Felaketin Sineması
Kıyamet sonrasını (post – apokaliptik) konu alan yapımlara baktığımızda, içerdikleri eleştirilerin genellikle “devlet otoritesi” ve “sistemin işleyişi” üzerine olduğunu görüyoruz. Kişisel olarak korkularımızın üzerine gidemesek de, sinema sanatı her daim bunu bizim yerimize yaptı ve yapmaya da devam edecek. En büyük merakımız ve korkularımızdan biri muhtemelen kıyamet olgusudur. Buradaki korkuyu oluşturan kıyamet olgusu, dini bağlamda olmayıp daha çok insanlığın kendi …
Devamını gör »Dünya’nın Sonunu İşleyen 4 Kitap
Son dönemde yükselişe geçen post apokaliptik bilimkurgu türünde sayısız eser verildi. İklim değişikliğinin gelecek nesillere etkisi konusu bu alt türde kıvılcıma neden olmuştu. Fakat kabul etmeliyiz ki, kıyameti kurgulamaya çalışan eserler zaman zaman biz bilimkurguseverler için komediden öteye geçemiyor. Hadi gerçekçilikten uzak ucuz romanları bir kenara bırakıp, son derece realist ve heyecan verici eserlere göz atalım. Bu yazıda, kıyamet sonrası …
Devamını gör »Post-Apokaliptik Bir Kara Komedi: A Boy and His Dog
A Boy and His Dog (1975), L. Q. Jones’un Harlan Ellison’ın Nebula ödüllü öyküsünden beyaz perdeye aktardığı post-apokaliptik bir kara komedidir. Don Johnson, Jason Robards ve Susanne Benton gibi oyuncuların yer aldığı film, Golden Scroll ve Hugo ödüllerine sahiptir. Filmde nükleer savaş sonrası harap bir dünya anlatılırken Fallout ve Bioshock Infinite oyunlarını anımsatan bir manzara resmedilir. George Miller da Mad …
Devamını gör »