Interstellar (Yıldızlararası) filminin bilim danışmanı ve yapımcısı olan Kip Thorne, filmin senaryosundaki bazı noktaları açıklayan ve şu anki fizik anlayışımızla ne derece örtüştüğünü gösteren The Science of Interstellar (Yıldızlararası Bilimi) adında bir kitap yayımladı. Bu yazıda biz elbette bunu yapmayacağız. Nihayetinde bu bir kurgu eseri. Sadece, astrofizikçilerin gerçekte neler gördüklerini ve bunların filmde gördüklerimize kıyasla ne noktada olduklarını açıklamaya çalışacağız. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kip Thorne
Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri
Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …
Devamını gör »Kara Deliklerin Ucu Nereye Açılıyor?
Hayal edelim ki bir kara deliğe zıplamak üzeresiniz. Çok düşük bir ihtimalle bile olsa, eğer hayatta kalabilirseniz sizi acaba neler bekliyor olurdu? Bu soruya Profesör Richard Massey’in verdiği cevap ise “Kim bilir?” Durham Üniversitesi Kozmoloji Bölümü’nde bir araştırmacı olan Massey, kara deliklerin sırlarının bilincinde: “Olay ufkuna düşmek, kelimenin tam anlamıyla öbür dünyaya geçmektir – eğer geçerseniz, geriye asla mesaj gönderemezsiniz. …
Devamını gör »Sinemada Kahraman Olarak Bilim İnsanları
Yıldızlararası (Interstellar)‘nın kahramanları, filmin yüz altmış dokuz dakikalık süresinin önemli bir bölümünü teorik fizik üzerine mini dersler vererek harcıyor ve solucan deliğinin kozmik bir kestirme yol olabileceğine dair ezoterik kozmolojik kavramları tanımlıyorlar. Dahası, zaman genişlemesi olarak bilinen görelilik özelliğinin, bir kara deliğin ve onun muazzam kütle çekiminin varlığında zamanın nasıl daha yavaş akmasına yol açtığını açıklıyorlar. Böylece fiziğin gizemlerine yönelik …
Devamını gör »Tenet Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek
Tenet hakkında çok fazla sır var, neyse ki Christopher Nolan‘ın bu son filmi ile ilgili 10 ilginç gerçeği biliyoruz. Neredeyse hipnotik bir yapım olan Tenet, modern sinema ustası Christopher Nolan’ın zihninden fışkıran yüksek konseptli bir aksiyon filmi. Film, zaman yolculuğu ile ‘James Bondvari’ casusluk öğelerini birleştirerek izleyiciye başından sonuna kadar kesintisiz bir heyecan vaat ediyor. Salgının ortasında vizyona giren film, …
Devamını gör »Kara Deliğe Yakın Bir Gezegende Yaşamak Mümkün mü?
Süper kütleli kara deliğin etrafında dönen bir gezegende yaşam olabilir mi? Eğer varsa böyle bir gezegende varoluş neye benzerdi? Maryland, Greenbelt’deki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi‘nde astrofizikçi olan Jeremy Schnittman, ilginç bir olasılığı araştırıyor. Araştırmalarını sürdüren Schnittman, daha sonra MIT Technology Review‘da yayımlanan makalesinde kara delik etrafında dönen yaşanabilir bir gezegenin tuhaf olasılığına ışık tutuyor. Zaman Yavaşlıyor Bilimsel danışmanı Nobel …
Devamını gör »Solucan Delikleriyle Yolculuk Mümkün mü?
Interstellar (Yıldızlararası) filminde astronotların yaptığı gibi evrenin en ücra köşelerine seyahat etmeyi düşünen bilimkurgu hayranlarının çok da heyecanlanmasına gerek yok! Solucan delikleri (Cristopher Nolan’ın Interstellar filminde anlatıldığı üzere) uzay/zaman yapısında açılan ve bir galaksiden diğerine hızlı bir yolculuk sağlayabilecek teorik tünellerdir. Intersellar filminin danışmanı, yapımcısı ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki ünlü astrofizikçi Kip Thorne’a göre solucan delikleri, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’ne …
Devamını gör »Bir Hayaletin Peşinde: Stephen Hawking
Yıldızlar ilginç nesneler. Bulutsuz her gece ortaya çıkarlar. Bulutsuz her gece kör olmayan herkes onları görebilir. Ilık yaz geceleri çiftlerin romantik fonu olurlar. Belki bin yıllar boyunca çöllerde, denizlerde geceleri insanların yönle ilgili tek referansını oluşturdular. Ama kaç kişi o parıldayan şeylerin ne olduğunu merak eder? Kaç kişi onların ne olduğuyla ilgili ortalama doğru bir fikre sahiptir? Güneş’in ancak ortalama …
Devamını gör »Bilimsel Yönü Güçlü 6 Bilimkurgu Filmi
Bilimkurgu sineması, en dayanıklı ve uzun soluklu uğraşlardan biri. Georges Melles’in “Ay’a Yolculuk” eserinden tutun da günümüz süperkahraman destanlarına kadar olan bu süreçte izleyiciler, türün görkeminden ve sergilediği sayısız olasılıktan fazlasıyla etkilendiler. Bazı filmler gerçekliğe çok özen göstermezken, bazı filmler ise fantezi ile bilim ayrımını yapmaya büyük önem verdi. Yıldızlararası (Interstellar), Mesaj (Contact), Bıçak Sırtı (Blade Runner) gibi bilimsel altyapısı güçlü …
Devamını gör »Einstein Mutlu, Mirasçıları Gururlu
Albert Einstein, 22 Haziran 1916’da Prusya Bilimler Akademisi’nde bir konferans verdi. Konferansta, kendisi tarafından geliştirilen genel görelilik teorisi bağlamında kütle çekimi dalgalarından söz ediyordu. Fakat Einstein’ın bahsettiği kütle çekim dalgaları, uzun süre yalnızca cesur bir fikir olarak kaldı. Aradan 99 yıl geçti. Bu süre içinde birçok fizikçi, bir yandan bilgi havuzunu genişletirken bir yandan da kütle çekim dalgalarını nasıl ispatlayacaklarına …
Devamını gör »