İnsanların King Kong‘u, Godzilla‘yı veya King Kong vs. Godzilla‘yı izlemesindeki ana motivasyon, büyük canavarların ortalığı kasıp kavurmasıydı. Arada ilginç insan hikâyeleri şüphesiz oluyordu ama hikâyenin merkezinde hep o dev canavarlar vardı. Monarch: Legacy of Monsters dizisinden birkaç ay önce yayımlanan Skull Island’ın da yaptığı en önemli hata bu! 90’lı yıllarda geçen ve sekiz bölümden oluşan sezonun çoğu, neredeyse tümüyle insan …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: King Kong
Godzilla x Kong: The New Empire
2014’te Godzilla ile başlayan MonsterVerse evreni tüm hızıyla devam ediyor. Godzilla x Kong: The New Empire’ın yönetmen koltuğunda, bir önceki filmi de yöneten Adam Wingard oturuyor. Godzilla, Kong: Skull Island (2017) ve Godzilla: King of the Monsters (2019) ile belli ölçüde tutarlı bir yola giren evren, Godzilla vs. Kong’la (2021) –tabiri caizse- yolunu şaşırmıştı. İşin içine Oyuk Dünya (Hollow Earth) …
Devamını gör »Godzilla’dan King Kong’a: MonsterVerse İzleme Sırası
2024’te start verilen MonsterVerse evreni, Gareth Edwards yönetimindeki “Godzilla” ile deyim yerindeyse eli yüzü düzgün bir çıkış yaptı. Film, özenli yönetimi ve etkileyici tema müziği ile dikkat çekiciydi. 2017’de Kong: Skull Island, her ne kadar karışık yorumlar alsa da Godzilla vs. Kong için bir hazırlık projesiydi. 2023’te Netflix ve Apple TV platformlarına gelen animasyon ve canlı aksiyon dizileri, söz konusu …
Devamını gör »Birinci Sezonuyla Monarch: Legacy of Monsters
Ishirô Honda’nın yazıp ve yönettiği Gojira (1954) sadece Japonya’da değil, okyanusun öte taraflarında da büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Bu öylesine sıra dışı bir ilgiydi ki, aynı eser birtakım ek sahneler ile 1956 yılında “Godzilla King of the Monsters!” ismiyle Amerika’da gösterim şansı elde etti. Honda, Amerikalı yönetmen Terry O. Morse ile iş birliğine girerek bazı Hollywood oyuncularının da dâhil olmasıyla …
Devamını gör »İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #3
İnsanlığın iyilik dolu temennilerle hareket ettiği ve asıl korkutucu kötülüğün bilinmeyen “öteki”nden kaynaklandığı algısı malum. Bu çok köklü bir yanılgıdır ve görünüşün tavrı belirleyeceği anlayışıyla hareket ederek büyük ihtimalle bizi yanlış kararlar vermeye sürükleyecektir. Bu yanılgı, tarih boyunca yazageldiğimiz hikâyenin daimi parçalarından ve hâliyle sinemada da örneklerine sıklıkla rastlıyoruz. “İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin üçüncü bölümü sizlerle… …
Devamını gör »Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi
Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor. Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …
Devamını gör »Titanların Savaşı: Godzilla vs. Kong
Gareth Edwards yönetiminde 2014’te gösterime giren Godzilla, MonsterVerse evreninin ilk filmiydi. Beyaz perdeye başarılı denilebilecek bir giriş yapan film için yapım şirketleri Warner Bros. ve Legandary Pictures, sonu Godzilla ve King Kong ile kesişecek sinematik evrenin hazırlıklarına önceden başlamıştı. 2014’teki yapım, Ishiro Honda’nın orijinal Godzilla’sı (1954) ile bir köprü kuruyor, ama Godzilla: King of the Monsters (2017) ile yeni evrende …
Devamını gör »Dev Canavarların Bilimsel Analizi
Bilimkurgu ve hayal evreninin bir köşesi, kahramanın boyutlarının çevresine göre değiştiği, yolunun bazen devler ülkesine bazen de Liliput’a düştüğü eserlere aittir. Ant-Man’in dahil olduğu kahramanın küçüldüğü köşe çoğunlukla bilimkurguya aittir. Küçülmenin getireceği problemleri “Ant-Man’in Bilimsel Analizi”nde yazmıştım. Bu köşenin tam karşısında ise bilimkurgunun ve B filmlerin vazgeçilmezi dev canavarlar var. King Kong‘tan Dune‘un dev Kum Solucanları‘na, Godzilla‘dan Yüzüklerin Efendisi‘ndeki Olifant‘a …
Devamını gör »Sinemanın Erken Döneminden 10 Bilimkurgu Filmi
7. sanat olarak görülen sinema, daha ilk döneminden itibaren seyirciyi etkilemeyi başaran büyülü bir alan. Bir asırdan uzun süredir beyaz perdeye yansıyan görüntüler milyonlarca insan tarafından kah heyecanla kah hüzünle kah korku içinde izlendi. Sinema bu süre boyunca müthiş bir yol aldı. Bir trenin istasyona yanaşması ya da bahçesini sulayan bir adamın görüntüsünden günümüzdeki dev bütçeli ve şaşalı yapımlara doğru …
Devamını gör »Godzilla: Monster Planet
Japon sinema yönetmeni ve yapımcısı Ishiro Honda’nın popüler kültüre armağan ettiği Godzilla, yer aldığı sayısız filmlerde tüm heybetiyle sinemada boy gösterdi. Dolayısıyla Godzilla filmleri sinema tarihinin en uzun soluklu film serilerinden biri oldu; olmaya da devam ediyor. 1954 tarihli Gojira ismindeki orijinal yapım, Uzak doğu sinemasının King Kong’a (1933) karşı bir cevabı olarak algılanabilir. Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’nda nükleer saldırılar …
Devamını gör »