Karbon ve silisyum periyodik tabloda alt alta yer alır (IV. Grup). Bu durum, iki elementin kimyasal olarak birbirlerine oldukça benzediği anlamına gelir. Dünya’daki yaşamın kimyasal alt yapısı karbon bileşiklerine dayalıdır. Bu noktada önemli bir soru geliyor akla: Karbonun yaptığını silisyum da yapabilir mi? Yani evrenin herhangi bir yerinde silisyum bileşiklerine dayalı bir yaşam mümkün olabilir mi? Elbette bilimkurgu yazarlarının aklına …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kimya
Orta Çağ’ın Bilimkurgusu Nasıl Bir Şeydi?
Bilimkurgu (BK), tereddüt edilmeden modern zaman edebiyatıymış gibi görünebilir, ama aslında bu tür yüzlerce yıl eskidir. Örneğin, 12. yüzyıl Suffolk’unda ortaya çıkan ve hiç kimsenin anlayamayacağı bir dil konuştuğu bildirilen yeşil yaratıklar olan “Woolpit’in Çocukları” var. Ayrıca, 11. yüzyılda bir çift kanat yapıp Malmesbury Manastırı’nın tepesinden uçan Eilmer adlı bir rahibin hikayesi ve 15.yy dan kalma anlaşılmaz, henüz kimsenin çeviremediği, …
Devamını gör »Breaking Bad: Bir Belirsizlikler Trajedisi
“Kimya, teknik anlamda, madde çalışmasıdır. Fakat ben ona ‘değişme’ çalışması demeyi tercih ederim. Bir düşünün; elektronlar, maddelerin enerji seviyelerini değiştirirler. Moleküller, maddelerin bağlarını değiştirirler. Elementler, bileşime karışıp maddeyi değiştirirler. Ve bunlar, yaşama benzer. Demek istiyorum ki bu bir döngüdür; bir devir, bir yapım, bir bozum, yeniden ve yeniden tekrarlanan. Bu, gelişmedir. Sonrasında bozulma, sonra da dönüşme. Bu, büyüleyici bir şey…” …
Devamını gör »Yaşamı Tasarlamak
2007 yılında kendi genom haritasını kamuoyuna açıklayan yaşam bilimci Craig Venter, 21.yy’ın öncü isimlerinden biridir. İnsan Genom Projesi’ne yaptığı katkılara ek olarak, kurduğu şirketler ve J. Craig Venter Enstitüsü sayesinde genetik çalışmaların bambaşka bir boyut kazanmasını sağlamıştır. J.Craig Venter Enstitüsü, 2010 yılının mayıs ayında, oldukça önemli bir bilimsel gelişmeyi duyurdu. İlk adımda, hücre duvarına sahip olmayan Mycoplasma Mycoides bakterisinin genomunu …
Devamını gör »Soygazlar ve Kimyasal Bağlar
“Kimya, yıldızlarda başlar. Yıldızlar, maddelerin yapıtaşlarının ve konumuzun içeriğinin kaynağıdır.” -Peter Atkins (kimyager ve yazar) Bilindiği üzere güçlü kimyasal bağlar, atomların birleşip kimyasal bileşik oluşturmasına olanak sağlar. Hidrojen bağları ve van der Waals bağları gibi zayıf bağlar da mevcuttur ama onlar bu yazının konusu değil. Güçlü kimyasal bağlar temel olarak üçe ayrılır: Kovalent bağ, iyonik bağ, metalik bağ. VSEPR kuramı …
Devamını gör »Periyodik Tablo ve Mendeleyev’in Sanatı
İnsanoğlu tarih boyunca hep düşünmüş, sorgulamış ve merak etmiştir. Bilim, böyle doğmuştur. “Acaba bu madde neyden yapıldı?”, “Bu maddenin en küçük yapıtaşı nedir?” vesaire… Antik Yunan’dan beri süregelen bu merak sayesinde bilim her konuda çağ atlamıştır: Fizik, kimya, biyoloji, astronomi, jeoloji… 17-20. yüzyıllar arası – özellikle kimyada ve atom teorisinde – muazzam keşifler yapılmıştır. Bugün atomlar hakkında bildiklerimizin çoğunu bu …
Devamını gör »