İsviçreli yönetmen Tim Fehlbaum, ilk uzun metrajlı filmi Hell ile Mad Max tadında bir hikâye ortaya koyarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Kavrulmuş, toza dumana karışmış post-apokaliptik bir dünyadaki su arayışını merkezine oturtan yapım, bir yandan da insani ilişkilerin tekinsiz doğasına pencere aralıyordu. Filmin boğucu sıcağını henüz üstümüzden atamamışken, yönetmen bu sefer de puslu ve sırılsıklam bir gelecekle çıkageldi. İlk kez …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kepler
Bilimkurgudan Fırlamış Gibi Duran 7 Ötegezegen
Bilim insanları her yıl yeni ve ilginç birçok ötegezegen keşfediyor, biz de en garip ötegezegenlerden yedi tanesini sizin için derledik. 26 Şubat 2014’te NASA, 305 yıldız etrafında 715 ötegezegen keşfedildiğini açıkladı. Hepsi de güçlü Kepler Uzay Teleskobu tarafından tespit edilmişti. Şu an toplamda 4000 civarında onaylı ötegezegen olmasına rağmen, aslında uzayın sonsuz enginliğinde keşfedilmeyi bekleyen sayısız gezegen var. İnsanlık, Güneş …
Devamını gör »10 Denklemli Dünya
Bilim insanları; doğruluğu gözlem veya deney sonuçlarıyla yoklanabilir kuram ve hipotezlerle, evreni anlamaya çalışır. Bu uğraşları sonucunda birbirlerine bıraktıkları miras, günümüzü de aşarak geleceğe doğru bir çığ gibi büyümekte ve hala, tek bir birleşik kuramın peşinden gitme serüveni büyük bir istekle devam etmektedir. Bu merak, evereni anlama merakı, bilimin belki de panzehri olmayan zehridir. İşte bu zehir çalışma, uygun çevre …
Devamını gör »5. Element: Esir #1
Esir (eter, ether, aether), ilk ve orta çağlarda uzayın yapısını oluşturduğu düşünülen maddenin adıdır. Fuat Sezgin’in İslamda Bilim ve Teknik adlı kitabında esirin tanımı şöyle veriliyor: “Gökyüzünün ve yıldızların tözü esîr olarak adlandırılır. Esîr bir unsur olmakla birlikte, bilinen dört unsurdan ayrıdır ve ebedidir.“ Burada birkaç açıklama yapmam gerekiyor. Yukarıdaki tanımda “unsur” olarak bahsedilen şeyler dört taneydi: Toprak, hava, su …
Devamını gör »Bir Gezegeni Diğer Uygarlıklardan Gizlemek
Bir gezegeni gizlemek için ne gereklidir? Bir akademik makale sorusu olmaktan çok Uzay Yolu bölümünde sorulmuş bir soruya benziyor, ama bilimin yoğun sınırı bilimkurguya ait konular ile bulanıklaşabilir. Aslında on yıllardır radyo ve televizyon sinyalleri aracılığı ile kozmik etkilerinin ne olabileceğini bilmeden kendi konumumuzu belli ediyoruz. Ama içinde Stephen Hawking’in de bulunduğu birkaç bilim insanı, diğer medeniyetlere yerimizi belli etmenin …
Devamını gör »Yok Olan Gezegen
Güneş sistemimize en yakın gezegen olduğu sanılan Alpha Centauri Bb’nin kayıplara karışması, Dünya boyutunda yeni gezegenler arayan gezegen avcılarının kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Yeni bir araştırmaya göre, bize en yakın yıldız sistemindeki Alpha Centauri Bb aslında sadece verilerde görülen bir hayalet gezegendi. Kütle olarak Dünya’ya benzediği düşünülen gezegenin bulunuşu, 2012 yılında Nature dergisinde “dönüm noktası” olarak ilan edilmişti. Transformers ve Avatar’ın bilimkurgu …
Devamını gör »Star Wars’tan İlham Alan Gerçek Bilim
Gerçek hayatta yapılan incelemeler, Ölüm Yıldızı’nın termal egzoz çıkışından çok daha önemli sorunları olduğunu söylüyor. Darth Vader‘in nefes alışından Tatooine‘in çift güneşine, ilhamını Star Wars evreninden alan akademik araştırmalara bir göz attık. Star Wars serisinin son filmi Star Wars: Güç Uyanıyor‘un bizi tekrar uzun zaman önceki çok çok uzak bir galaksiye götürdüğü şu günlerde, çok az kişi film serisinden ilham alan …
Devamını gör »Güneş Sistemi’nin Hareketli Görseli
Karşınızda güneş sistemimizdeki gök cisimlerinin hareketlerini iki boyutlu düzlemde gösteren harika bir gif. Kepleri’in 3. gezegensel hareket yasasının da söylediği gibi; bir gezegenin yörüngesel periyodunun karesi, dolandığı elipsin ana eksen uzunluğunun küpü ile doğru orantılıdır. Yani basit olarak gezegen, yörüngesinde olduğu yıldızdan ne kadar uzaklaşırsa katetmesi gereken mesafe artacaktır ve aynı zamanda daha yavaş dönecektir. Matematiksel olarak: : Gezegenin yörüngesel …
Devamını gör »Dünya Benzeri Bir Gezegen Keşfedildi
NASA’nın en başarılı gezegen bulucuları, uzaklardaki bir yıldızın ışığında, başka bir “Dünya”nın varlığını fark ettiler ve “Dünya’nın kuzeni” olarak gördükleri gezegene Kepler-452b adını verdiler. Dün NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında yeni keşfedilen bu gezegenin ve diğer 500 yeni gezegenin duyurusu yapıldı. Basın toplantısında konuşan Jon Jenkins, bu ‘yeni Dünya’dan “Başkalarının ‘ev’ diye adlandırabileceği bir şeye hiç bu kadar …
Devamını gör »