Bilimkurgunun en önemli ve en eski içeriklerinden biri de zaman yolculuğudur. Kabaca bir açıklamayla kişinin uzay – zamanı bükerek herhangi bir zaman dilimine gitmesi şeklinde anlatılabilir. Zaman yolculuğu konulu ilk eserlerin tarihi, M.Ö. 9. yüzyıla kadar gider. Bu tarihlerden kalma Hint destanı Mahabharata‘da uyuyup yüzlerce yıl sonrasında uyanan insanların öyküsü anlatılır. Dini öğretilerde bile yer alan bu anlatıya İslam ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kelebek Etkisi
Gelecek Tahmin Edilebilir mi?
Yazdığım bilimkurgu öykü ve romanlarına inandırıcı bir arka plan oluşturmak için gelecekte dünyanın nasıl bir yer olacağını tahmin etmeye çalışıyorum. Bu amaçla gelişmekte olan teknolojiler, ekonomik dinamikler ve değişen toplumsal eğilimler üzerine araştırmalar yapıyorum. Geçmişin ve bugünün ışığında geleceği öngörmek mümkün müdür? Geleceğe dair bazı eğilimleri tahmin etmenin mümkün olduğuna inanıyorum. Mikro plandan makro plana doğru ilerledikçe geleceği tahmin etmek …
Devamını gör »Zamanda Yolculuğun Sineması
Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …
Devamını gör »Zamanla Oyun Olmaz: A Sound of Thunder
Bilimkurgunun büyük ustalarından Ray Bradbury’nin 1952’de yazdığı ve İthaki Yayınları’ndan çıkan “Güneşin Altın Elmaları” kitabında “Bir Gök Gürültüsü” adıyla yer alan “A Sound of Thunder” öyküsü, zamanda geçmişe gitmenin gelecekte yol açabileceği olası felaketleri işleyen, türün en muhteşem anlatılarından biri. Daha sonra 2005’te Bradbury’nin bu öyküsünü temel alan ve Peter Hyams tarafından yönetilen aynı adlı film (Türkiye’de “Kıyametin Sesi” veya …
Devamını gör »İnsana ve Dünya’ya Dair Bir Bakış Açısı: Jel Teorisi
İnsanların en az yaptığı fiillerden biri gerçek anlamıyla aynaya bakmaktır. Karşı taraftaki insana “sorgula” ve “özeleştiri yap” diyen çoğu kişi bu kavramları sadece kalıp cümle olarak kullanır. İnsanlar her zaman kolaycılığa meyillidir; dolayısıyla kalıp cümlelerin rahatlığına kendimizi bırakmak bize her zaman tatlı gelir. Şimdi burada anlatacaklarım aslında bir nevi aynaya bakmak sözünün işaret ettiği ve vurguladığı fiili tam anlamıyla gerçekleştirme ve hakikati bulma denemesidir. …
Devamını gör »Zamanın Efendileri
Zaman yolculuğu bilimkurgu edebiyat ve sinemasının sevilen konularından biri. Literatürde ilk örneğine Samuel Madden’ın 1733 tarihli 20. Yüz Yıl Hatıraları adlı eserle rastlanıyor. İstanbul, Moskova, Paris ve Roma gibi şehirlerden 1997 ve 1998 yıllarından 1728 Britanya’sına gönderilmiş mektuplardan oluşuyor. Teknolojinin bile çok değişmediği görülen 20. Yüz Yıl mektuplarında daha çok yazarın politik ve dini gelişmelerle ilgili spekülasyonları konu ediliyor. İstanbul’la …
Devamını gör »