“Samanyolu tarihindeki önemli kişiler arasında, hakkında Katır kadar az şey bilinen bir başkası daha yoktur. Ününün dorukta olduğu dönemlere ait bilgiler bile rakiplerinin ve büyük ölçüde de genç bir gelinin aracılığıyla elde edilmiştir.” – Galaktik Ansiklopedi Takvim sistemi hakkında not: Galaktik İmparatorluk’un çöküşüyle birlikte Galaktik Çağ’ın kapandığı, Vakıf Çağı’nın başladığı kabul edilir. Hari Seldon’ın ölüm tarihini de barındıran 12069’üncü Galaktik …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Katır
Psikotarihin Babası: Hari Seldon
Hari Seldon, Isaac Asimov‘un Vakıf serisinin aydın, entelektüel kahramanıdır. Trantor’da bulunan Streeling Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak görev yaptığı sırada, geleceği tahmin etmesini sağlayan kuramsal psikotarih disiplinini geliştirir. Klasik Vakıf üçlemesinde sadece birinci kitabın (Vakıf) ilk bölümünde yaşayan bir tipleme olarak karşımıza çıkar. Seldon Krizi olarak anılan dönemlerde ise önceden kaydedilmiş holografik bir görüntü olarak belirir ve Vakıf’ı girdiği çıkmazlardan kurtarmaya …
Devamını gör »Vakıf Serisi #3: İkinci Vakıf
Heybetli Galaktik İmparatorluk’un on bin yıllık saltanatı ağır ağır çökerken, sahneye psikotarih biliminin babası Hari Seldon çıktı. O hem bir dahi hem de bir idealistti. İmparatorluğun çöküşüne seyirci kalmaktansa, binlerce yıla yayılan dâhiyane bir plan geliştirdi. Eğer plan başarıya ulaşırsa, imparatorluğun çöküşünü takiben ortaya çıkacak karanlık çağlar en az kayıpla atlatılacak ve Vakıf da galaksinin yeni hâkimi olacaktı. Terminus adlı …
Devamını gör »Vakıf Serisi #2: Vakıf ve İmparatorluk
“Muazzam bir imparatorluktu bu… Adına Samanyolu denilen görkemli ikili sarmalın bir kolundan diğerine dek, milyonlarca gezegeni kapsayarak uzanıyordu. Çöküşü de hem heybetliydi hem de uzun… Çünkü çok yüksek bir doruktan düşecekti.” Vakıf ve İmparatorluk, Vakıf Serisinin yayımlanma sırasına göre ikinci, kronolojik olaraksa dördüncü romanı. Serinin beş kısa öyküden oluşan ilk romanı Vakıf’tan farklı olarak, bu sefer iki uzun öykü ile karşı …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Vakıf Serisi ve Türkiye
Isaac Asimov’un “Vakıf serisi” ile ortaokul yıllarımda tanıştım. Seriyi o kadar çok okudum ve düşündüm ki sadece olaylara bu gözle bakmadım, kendi hayatıma da “psikotarih” uyguladım. Vakıf ve Türkiye’yi karşılaştırmadan önce Vakıf serisini okumamış olanlara kısa bir özet geçeyim: Geleceği matematik formülleriyle görmeye dayalı psikotarih isimli bir bilimin yaratıcısı olan Hari Seldon, Galaksi İmparatorluğu’nun çöküş sürecine girdiğini hesaplar. İmparatorluk çöktükten sonraki …
Devamını gör »