Etiket Arşivleri: Karellen

Çocukluğun Sonu Romanına Felsefi Bir Bakış

cocuklugun-sonu

Covid-19 salgını ikinci dünya savaşından bugüne insanlığın kendi başına açtığı en büyük küresel felakettir. Her an dünyanın her ülkesinde, başta en zengin devletlerde olmak üzere, sayısız insan virüs nedeniyle ölmektedir. Çünkü dünya henüz insanlığın evi değil, rekabet ve savaş alanıdır. “Bireysel bir karşıtlık (Hobbesçi) anlamında değil, bireylerin toplumsal varlık koşullarından doğan bir karşıtlık anlamında” (Marx, 1993, s. 30). Peki, insanlığın kendini yok …

Devamını gör »

Ezber Bozan Bir Distopya: Çocukluğun Sonu

Cocuklugun-Sonu

Bilimkurgu edebiyatında yazılmış kitapları gözden geçirsek, “dünya dışı canlılarla iletişime geçme” konusu büyük ihtimalle ilk üçe girer. Yalnızca yazınsal eserlerde değil, çeşitli dizi filmlerde de bu temayı sıkça görmek mümkün. Çocukluğun Sonu işte tam olarak bundan bahsediyor ve alanının belki de en başarılı eseri. Bu başarısının ardında konuyu ele alış biçimi yatıyor elbette. İngiliz yazar Arthur C. Clarke‘ın 1953 yılında …

Devamını gör »

Ütopya İçinde Bir Distopya: Childhood’s End

Diziye geçmeden önce,  Arthur C. Clarke’ın 1953 tarihli aynı adlı romanından kısaca bahsetmek yerinde olacaktır. İlk olarak 1997 yılında Cep Kitapları tarafından “Son Nesil” adıyla dilimize kazandırılan Childhood’s End, Arthur C. Clarke’ın en dikkat çekici ve en başarılı erken dönem eserlerinden biri olarak gösterilir. Cep Kitapları baskısına ulaşmanın giderek zorlaşmaya başladığı bir dönemde imdada yetişen İthaki Yayınları, kitabı tekrar okuyucuyla …

Devamını gör »