Enrico Fermi’nin meşhur sorusu ‘Herkes Nerede?’ye çözüm arayışımız devam ediyor. Bugün uzaylıların uykuya yatmış olma ihtimalini inceliyoruz. 1950 yılında İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda çalışma arkadaşlarıyla öğle yemeğindeyken tarihe damga vuracak o soruyu sordu: “Herkes nerede?” Bu soru, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturuyordu. Paradoks, uzaylıların varlığına dair neden şimdiye kadar herhangi bir kanıt bulunamadığını sorguluyordu. Yetmiş yıldır …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kardashev Cetveli
Aşma Hipotezi: Ya Gelişim Dışa Değil de İçe Doğruysa?
“Herkes nerede?” 1950’de İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi‘nin yönelttiği bu oldukça basit soru, ileride Fermi Paradoksu‘nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, devasa bir evrende yaşamamıza rağmen ortalıkta kimseler yoktu. İşte Fermi Paradoksu, bu tezatlığın bilim literatüründeki adı hâline geldi. Fermi’den sonra bu paradoksa çok sayıda çözüm önerisi getirildi. Bunlardan biri de, yeterince gelişmiş bir uygarlığın fiziksel evrenin ötesine geçebilecek bir “aşkınlık” …
Devamını gör »Yıldızları Kafeslemek: Dyson Küresi
Enerji… İnsanlığın bitmeyen ihtiyacı. Kişi başına düşen enerji tüketimi, gelişmiş ülkeleri gelişen ve gelişmemiş ülkelerden ayıran bir mihenk taşı. Örneğin Dünya nüfusunun %5’ini bile oluşturmayan ABD tüketilen tüm enerjinin %25`ini harcıyor. Aynı şekilde uygarlıkları da tükettikleri ya da elde ettikleri enerjiye göre sınıflandırmak mümkün. İsmini duymuş olabileceğiniz Kardashev Cetveli tam da bunu yapıyor. Tip I olarak adlandırılan uygarlıklar üzerinde yaşadıkları …
Devamını gör »İnsanın Seyri Üzerine Sosyo-Teknolojik Bakış Eleştirisi
Başkalarıyla toplumsal bağlar kurmayan çocuklar gelişemez, yetişkinler ise varlıklarını sürdüremez. Toplum, bu nedenle insanın var olabilmesinin en belirgin koşuludur ve insanlar, yaşadıkları toplumu etkin olarak biçimlendirir. Bir topluluğun üyelerinin ortak yaşam tarzlarını anlatan kültür, insanların toplumsal yaşamdaki deneyimleri ya da doğrudan eğitim yoluyla edindikleri öğrenilmiş davranış modellerini izah ederken; günümüzde birçok modern sanayi toplumu, kendisini demokrasiyi benimsemiş olarak görüyor. Bütün …
Devamını gör »