Etiket Arşivleri: Karanlığın Sol Eli

umit altug kapak

Ümit Altuğ’u Hatırlamak

60’lardan 90’lı yılların ortalarına kadar Türkiye’de bilimkurguya dair genel kanı çocuk işi olduğu yönündeydi. Bunda Binbir Roman, Çocuk Haftası, Doğan Kardeş ve Milliyet Çocuk gibi yerli neşriyatların yanı sıra çocukların hayal gücüne seslenen Baytekin (Flash Gordon), Ateş Top(u), Zero X gibi yabancı çizgi romanların da payı büyüktü. Bu arada, 1969’da Ay’a ayak basılması ve 1970’lerden itibaren TRT’de Uzay Yolu dizisinin …

Devamını gör »
hugo nebula odullu romanlar

Hugo ve Nebula Ödüllerini Kazanmış 15 Bilimkurgu Romanı

Bilimkurgu dünyasının en önemli ödülü kabul edilen Hugo Ödülü, adını öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories’in kurucusu Hugo Gernsback’tan alır. 1953’ten beri her yıl, World Science Fiction Society tarafından seçilen önceki yılın en iyi bilimkurgu eserine verilir. Nebula Ödülü ise, Science Fiction and Fantasy Writers of America tarafından 1966’dan beri her yıl bilimkurgu ve fantastik edebiyatın en iyilerini seçerek ödüllendirir. Bu …

Devamını gör »

Filmi Çekilse de İzlesek Dediğimiz Bilimkurgu Romanları

Daha önce fark etmediyseniz bile, son yıllarda iyice artan bilimkurgu uyarmalamalarıyla izleyicilerin epik bilimkurgu yapımlarına açlığının hâlâ dinmediğini anlamış olmalısınız. Sinema izleyicileri uzayın engin boşluğunda geçen destansı yapımlara büyük ilgi duyuyorlar; üstelik daha önce sinemaya uyarlanması imkânsızmış gibi düşünülen serilerin de sinema veya dizi uyarlamalarının gelmesiyle (örneğin Dune, Foundation, Watchmen), başka uyarlamalar da göreceğimiz neredeyse garanti sayılır. Sinema ve dizi …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyati

Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #5

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır,” sözü kuşkusuz bir klişeden çok daha fazlasıdır. Bunu anlatırken değinilecek noktalar ise sanılanın aksine birden fazla. Bu doğrultuda kurgunun niteliğini vurgulayan birçok yöne sahip olduğunu söylemek gerek. Öncelikle klasik edebiyat geleneğine mensup ya da geleneği sürdüren yazarlar gerçeğe hangi anlayışla bakarlarsa baksınlar, baktıkları aynı gerçekliğe tekabül etmektedir ve metinler genel anlamda sanatçının zihnindeki tezahürü ölçüsünde şekillenmektedir. …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatından Bir Le Guin Geçti

“Bir nesil, bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil cahil olduklarını bile bilmeyecek çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler.” – Ursula K. Le Guin. 1920’li yıllardan başlayarak 1960’lara dek uzanan geniş zaman diliminde bilimkurgu birçok evreden geçmiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde geniş kitlelere ulaşan bilimkurgu, bu alandaki öykü, roman ve diğer yazı türlerinin çokluğu sebebiyle uzun yıllar …

Devamını gör »
spekulatif edebiyat sanat

Yabancılaştırma Sanatçısı Olarak Spekülatif Yazar #2

“Edebiyat olanaksızlaştığı ölçüde olanaklı hale gelir.” Fantastik – Tzvetan Todorov Aristo’nun Poetikası asırlardır kıymetini muhafaza eden önemli bir yapıt. Tiyatro özelinde anlatıcının, dekorun, senaryonun ve elbette seyircinin yapısal durumlarına dikkat çekmiş ve böylece anlatı geleneği üzerinde derin izler bırakmıştır. Geçen yazımızda görüşlerini hocasının görüşleriyle mukayese ederek vermiş ve birçok detaya değinmiştik. İşbu yazıda ise meseleyi daha farklı veçheden değerlendirmeye çalışacağız. …

Devamını gör »

Distopik Düşler: Feminist Bilimkurgu Geleceği Nasıl Öngördü?

Mary Shelley’den Margaret Atwood’a, feminist bilimkurgu yazarları yaşamanın farklı biçimlerini hayal ederek, bizi “işleri başka türlü yapabilir miyiz” diye sormaya teşvik ettiler. Margaret Atwood’un eskimeyen distopik romanı Damızlık Kızın Öyküsü TV dizisi olarak da karşımıza çıktı. 1985 yılında yayımlanan roman, üreme haklarıyla ilgilenmesi, teokratik bir yönetimin ABD’de aniden güç kazanması, pandomimleştirilmiş İslami Fanatikleri konu etmesi ile güncellik ve zamanlama açısından …

Devamını gör »
Ursula K. Le Guin

Le Guin’in Sinemasal Dünyaları

İlk öyküsünü 11 yaşındayken Astounding Science Fiction dergisine gönderen ve geri çevrilen Ursula K Le Guin, 1950 ile 60 yılları arasında hiçbiri yayıncısını bulamayan 5 roman yazmıştı. Daha çok doğa bilimleri üzerine kafa yoran sert bilimkurgu, 40’lardan itibaren dergiler çevresine toplanan profesyonel yazarların tür edebiyatlarında pek rastlanmayan bir düşünsel derinliğe meyletmeleriyle ve önce sinemanın sonra yeni ve kârlı bir mecra …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatında Transeksüellik

Gelecekte her şey mümkün olabilir. Günün birinde jetpack ya da uçan arabaları kullanabiliriz. Bunun yanı sıra, vücutlarımızı da yeni baştan şekillendirebiliriz. Bilimkurgu eserlerinde cinsiyet değişimi ile ilgili konular bulmak oldukça olası. Ama bu tip hikayeler transeksüel insanların yaşadıklarını ne kadar yansıtıyor? Transeksüel olmayan insanlar için bu tip konuları anlamaları açısından yardımcı oluyor mu? Ya da başka bir şeyler mi oluyor? …

Devamını gör »

Kadın Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı

Edebi bir tür olarak bilimkurgu yüz yıldan uzun süredir var olsa da, henüz çekiciliğini keşfetmeyen okuyucular bulunmakta. Daha önce hiç spekülatif kurgunun cazibesine kapılmamış olanlar ya da klasikleri okumak isteyen yeni bilimkurgu kaşifleri için, türün neler ortaya koyabileceğini açıkça gösteren, kadın yazarlar tarafından kaleme alınmış 10 bilimkurgu romanını listeledik. Bazı yazarlar ve okuyucular, bilimkurgunun diğer edebi kurgu türleri kadar popüler …

Devamını gör »