Gelecekte geçen Zamanın Kıyısındaki Kadın gibi bir romanı insan neden yazar? Geleceği yazmak onu öngörmeye çalışmakla ilgili değildir; ben burada Nostradamus olmaya çalışmıyorum. Bu tür bir yazının amacı, ilerleme veya zarar için mevcut eğilimleri tahmin ederek bugünü etkilemektir. Kimse geleceği öngöremez. Eğer önümüzdeki bir yıl veya birkaç ay ve hatta birkaç hafta içinde olabilecek olayları öngörebilseydik, boşanma oranlarımız sıfıra iner, …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: kadın hakları
Güncel Distopya Edebiyatının İşlevi Üzerine
Son zamanlarda epeyce ilgi çeken ve gişede büyük kazançlar sağlayan distopya akımı medyada birçok yeni fikre öncülük ediyor. Örneğin Açlık Oyunları ve Uyumsuz gibi eserler, genç kadınlara başrolleri taşıdıkları, cinsiyetlerinden çok azim ve güçleri ile dünyayı kurtardıkları bir yer veriyor. Distopya edebiyatı ayrıca birçok sosyal hastalığı da gün yüzüne çıkarıyor. Öyle ki toplum, iktidar sistemi fazla ileri gittiğinde bu eserleri …
Devamını gör »Nobel Ödüllü Yılmaz Bir Kadın Savaşçı: Wangari Maathai
Etrafımızdaki pek çok şey, yaşadığımız dünyadaki eşitsizliği gözümüze sokuyor. Nobel gibi insanlığın gelişiminin ödüllendirildiği en üst düzey organizasyonda bile bu belli oluyor. Bugüne kadar 27 organizasyon ve 896 kişi Nobel ödülü aldı. Bu 896 kişinin sadece 49`u kadın. İnsanlığın %50`sini oluşturan kadınlara düşen pay sadece %5. Aşağıda, 2013’te Washington Post’ta yayımlanan bir harita var. Bölgelere göre Nobel ödüllerinin dağılımını gösteriyor. …
Devamını gör »Sıra Dışı Korkunç Bir Gelecek: The Handmaid’s Tale
Karşımızda pek de abartılı bulamayacağınız, izlerken ürpereceğiniz sıra dışı bir gelecek tasviri var: The Handmaid’s Tale… Margaret Atwood’un 1985 yılında kaleme aldığı ve 1992 yılında Afa Yayınları tarafından “Damızlık Kızın Öyküsü” adıyla dilimize kazandırılan kitabından yola çıkarak hazırlanan bir dizi. İlk sezonu sona eren ve 2. sezon onayını kapmış olan dizi, “Dram Dalında En İyi Dizi” ödülünü alırken ve Offred …
Devamını gör »