Etiket Arşivleri: Kader

Nicholas-Rush-stargate-universe

Stargate’in Gaius Baltar’ı: Nicholas Rush

Bilimkurgu dünyasının efsanevi külliyatlarından biri olan Stargate, Stargate Universe ile evrenin karanlık ve gizemli köşelerine doğru cesur bir adım attı. 2009 yılında yayımlanmaya başlanan dizi, Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis‘in aksine daha karanlık, dramatik ve karakter odaklı bir anlatıma sahipti ve Stargate hayranlarının zihninde farklı bir yer edindi. Yıldızlararası bir macera olmasının yanı sıra karakterlerin kişisel mücadeleleri üzerine yoğunlaşarak izleyiciyi …

Devamını gör »
stargate universe

Stargate Universe’ten Cevapsız Kalmış 10 Soru

Stargate külliyatının üçüncü TV dizisi Stargate Universe, seleflerinden farklı olarak bir hayli karanlıktı. Kendilerini Dünya’dan çok uzaktaki devasa bir uzay gemisinin içinde bulan ekip, bir yandan gemiyi kontrol etmeye çalışıyor, diğer yandan da hiziplere bölünüp birbiriyle didişiyordu. Tüm bu curcunaya rağmen içinde bulundukları geminin sıra dışı bir amacı vardı: Büyük Patlama’nın ardındaki zekâyı çözmek… Ancak işler yolunda gitmedi ve dizi …

Devamını gör »
battlestar_galactica_vs_stargate_universe

Battlestar Galactica ile Stargate Universe Arasındaki 5 Benzerlik

Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis‘in ardından seyirciyle buluşan Stargate Universe, önceki Stargate dizilerinden alışık olmadığımız tonda karanlık, ekip içi çatışmaları ön plana çıkaracak kadar farklı bir diziydi. Peki ama yapımcıları 15 sezonluk Stargate dizi geleneğinden uzaklaşmaya iten ve deyim yerindeyse tehlikeli bir maceraya sürükleyen şey neydi? Cevap, modern Battlestar Galactica‘nın başarısında gizli. Battlestar Galactica’nın ekranlara veda ettiği 2009 yılı, aynı …

Devamını gör »
eli wallace - stargate sgu universe

Gamer’lıktan Kâşifliğe: Eli Wallace

Yıldız Geçidi’ni kullanarak kadim yıldız gemisi Destiny‘ye sıçrayan Icarus Üssü’ndeki bilim insanları ve askeri personel arasında bir kişi diğerlerinden daha fazla göze çarpıyordu: Eli Wallace. Wallace ne bilim insanıydı ne de asker. Clerks (1994) filminden alıntı yapacak olursak, “O gün orada bile olmaması gerekiyordu.” Eli, karakter tanıtımlarında “tam bir tembel, mutlak dâhi, sosyal açıdan dışlanmış biri” olarak nitelendiriliyordu. Eli’ın “güvenden …

Devamını gör »
stargate

Yeni Stargate Dizisi İçin 5. Sembol Kilitlendi!

Yeni Stargate dizisine kavuşmalarına ne kadar kaldığını öğrenmek isteyen hayranlara, ilk 3 dizinin yapımcılarından biri olan Joseph Mallozi‘den cevap geldi. Reddit’de bir hayran sorusunu cevaplayan Mallozi’ye göre 7 sembolden 5’i kilitlenmiş durumda. Mallozi Temmuz 2020’de blogundan bir duyuru yapmış ve, “Doğruyu söylemek gerekirse dördüncü Stargate dizisine hiç bu kadar yaklaşmamıştık. Stargate hayranlarının uzun bekleyişi nihayet sonlanabilir. Tabii ki son birkaç …

Devamını gör »
insan genom projesi

Genlerimiz Kaderimizi Belirliyor mu?

Hasta olup olmayacağımızı, yaşam süremizi, yaptığımız işi, hobilerimizi ya da daha geniş kapsamıyla sahip olduğumuz karakterimizi belirleyen genler mi yoksa çevre mi? Bu soruya kesin cevabı verebilecek olan araştırma yaklaşık 40 yıl sürdü. Araştırma için yeni doğmuş, ailesiyle büyüyemeyen, evlat edindirme kurumlarına kaydedilmiş, kimsesiz çocuklar yurdunda kalan ikiz hatta üçüz çocuklar üzerinde yapıldı. 1980 yılında başlayan bu etik olmayan araştırma …

Devamını gör »

Stargate Universe’e Dönüş: Back to Destiny

Stargate Universe, Stargate evreninin en farklı dizisi olarak tarihe geçen, ancak bu farklılığı başına iş açan bir yapımdı. Seleflerinin aksine bir hayli karanlık atmosferi ve klostrofobik anlatımıyla, bir gemide sıkışıp kalmanın ruhsal buhranlarını merkezine oturtuyor ve buna uygun olarak karakter çatışmalarına yoğunlaşıyordu. Tabii bu format, öteden beri süregelen Stargate olay anlatımına alışkın seyircide karşılığını bulamadı ve dizi ikinci sezonun ardından …

Devamını gör »

Çizgi Romandan Sinemaya: V for Vendetta

“Bu pelerinin altında etten ve kemikten bir beden yok. Sadece bir fikir var. Ve fikirlere kurşun işlemez!” 2005 yapımı filmin hayranları oldukça uzun zamandır kaynak eserin dilimize kazandırılmasını bekliyordu. JBC Yayıncılık 5 Kasım günü yayınladığı haberle yazar Alan Moore ve çizer David Lloyd‘un klasik eserini basacağını duyurduğunda hayranlar oldukça sevindi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan eser sert kapağı, aslına uygun kağıda baskısı …

Devamını gör »
hayat oyun

Yoksa Evren Bir Oyun mu?

90’lı yıllarda bir arkadaşın evinde Ghengis Khan adlı Koei yapımı bir oyun oynadım. Dünya’yı ele geçirme hedefli bir strateji oyunuydu. O döneme göre çok iyi düşünülmüş bir oyundu. Örneğin komşu bölgeleri savaş açma tehdidiyle vergiye bağlayabiliyordunuz. Liderlik yeteneğiniz için puanlar dağıtıyordunuz ve yaşlandıkça bunlar azalıyordu. Evlenerek çocuk sahibi oluyordunuz. İşgal ettiğiniz bölgeler ise zamanla isyan ettiği için amca, çocuk veya …

Devamını gör »
predestination

Beyaz Perdede Bir Paradoks: Predestination

Bilimkurguseverlerin paradokslara garip bir tutkuyla bağlı oldukları aşikar. Geçmişi değiştirme, paralel evrenler, kader mevhumu, zaman yolculuğu, görelilik, deja-vu gibi üzerine çok düşünülen olgular özellikle bir zaman makinesiyle birlikte ele alındıklarında, ortaya gerçekten de düşünmeye değer paradokslar bütünü çıkarıyor. Bu lezzetli düşünce oturumları insanların oldum olası dikkatini çekegelmiş ve bilinmeyene duyulan merak sayesinde popülerliğini korumuştur. Zaman da kurgu ile gerçeklik arasında bir noktada …

Devamını gör »