Etiket Arşivleri: John Wyndham

uzaydan gelen konuk

Fanteziden Bilimsel Gerçekliğe: Uzaydan Gelen Konuk

Isaac Asimov’un önderliğindeki derleme, ilk olarak Ant Yayınları tarafından 1971 yılında ‘Dördüncü Güneş’ ismiyle okuyuculara sunuldu. Tonguç Erden’in çevirisi ile dilimize kazandırılan eser, 12 yıllık aranın ardından İlgi Yayınları aracılığıyla 1983 yılında tekrar görücüye çıktı. Yeni adı ‘Uzaydan Gelen Konuk’ olan derlemenin bu seferki çevirisi ise Dicle Yıldırım’a aitti. Derlemenin yeni baskısında dikkat çeken iki nokta vardı. İlki, kapak görselinde …

Devamını gör »

60’lı Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

60’lı yıllar, bilimkurgu sinema tarihine ve bilimkurgu severlerin zihinlerine altın harflerle kazınan filmlerle dolu: The Time Machine (1960), The Last Man on Earth (1964), Fahrenheit 451 (1966), 2001: A Space Odyssey (1968), Planet of the Apes (1968) bunlardan birkaçı. Geriye kalanlardan 10 tanesini de gelin birlikte inceleyelim. 1. The Day of the Triffids (1963) The Day of the Triffids  İngiliz bilimkurgu yazarı John Wyndham’ın 1951 tarihli aynı …

Devamını gör »

Bilimkurgu Romanlarında Ateizm

Bilimkurgu büyük oranda dini önemsemez, yani pek çok bilimkurgu anlatıda dine ilişkin hiçbir şeyin yer almadığını söyleyebiliriz. Fakat bazı bilimkurgu romanları ise üstü kapalı veya açık şekilde ateisttir: Kimisinde ateist karakterler mevcuttur, kimisi ateistlerin dindarlarla veya dini kurumlarla olan çelişkilerini ele alır. Bu romanların bir kısmı ise –ki bunları ateist veya daha doğru bir ifadeyle ateistik diye adlandıracağım- dini ve …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #3

Bilimkurgunun müzik dünyası kapsamındaki etkisini eserler üzerinden incelediğimiz yazı dizimize üçüncü bölümüyle devam ediyoruz. Önceki bölümde Dünyanın Merkezine Yolculuk, Dünyaların Savaşı, Uzak Dünyanın Şarkıları, Dune ve 1984 romanlarından etkilenerek bestelenmiş on müzik parçasından bahsetmiştik. Önceki yazımıza ve yayımlandıktan sonra devam yazılarına en alttaki ok tuşları ile ulaşabilirsiniz. Bu bölümde Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya, Ray Bradbury’nin Resimli Adam, John Wyndham’ın …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasının Çocuk Kahramanları

Çocuklar dünyanın başrolündeler. Gelecek onlara ait olacak. Bizim yaktığımızı, bizim yıktığımızı, bizim bozduğumuzu onlar düzeltecek. Bu dünyayı onlar daha yaşanılır bir hale getirecek. Böyle büyük bir sorumluluğa sahip olan çocukların, özellikle de bilimkurgu sinemasında yer almaları daha bir anlamlı geliyor bize. Şimdi gelin, çocuk kahramanların rol aldığı bilimkurgu filmlerine birlikte bir göz atalım. 1. Super 8 (2011) J.J. Abrams’ın yazıp …

Devamını gör »