Etiket Arşivleri: John Carpenter

John Carpenter'dan 9 Bilimkurgu Filmi

John Carpenter’dan 9 Bilimkurgu Filmi

Korkuyla yakından bağlantılı olsa da, John Carpenter‘ın kariyeri oldukça çeşitli. Bilimkurgudan komediye, ele almadığı bir tür neredeyse yok. Elbette filmlerinin tümü eleştirmenlerce sevilmedi veya finansal açıdan hit olmadı, ancak The Thing ve They Live gibi birçoğu klasikler arasındaki yerini aldı. John Carpenter’ın kariyeri, başına buyruk film yapımcılarının sahneye çıktığı ve sinemanın kapsamını genişlettiği 1970’lerde başladı. Bu dönem aynı zamanda Steven …

Devamını gör »
the thing

İçimizdeki Kötü Şey: The Thing

Tarih korkusu, tecrit edilmişlik, paranoya ve metamorfoz… İşte bunlar John Carpenter imzalı The Thing (Şey) filminin bel kemiğini oluşturuyor. Film, tarihin çok eski bir zamanında Güney Kutbuna düşmüş bir uzay gemisinden aniden derin uykusundan uyandırılan bir yaratığı konu alıyor. Norveçliler tarafından donduğu yerden çıkarılan “Şey” tüm Norveç ekibini öldürdükten sonra Amerikanların bölgesine gidiyor. İlk başta Amerikanlar bu duruma bir anlam …

Devamını gör »

Bilimkurgu ve Korkunun Üstadı: John Carpenter

“On parmağında on marifet” lafını tam anlamıyla hak eden, üstad bir sanatçı John Carpenter. Pek çok filminin hem senaryosunu yazıp hem onları yöneten, ayrıca müziklerini de bestelemesiyle tanınan Carpenter için, gezegenimizin sinema veritabanı IMDb kendisinin ismiyle adlandırılan bir sinema teriminin Oxford İngilizce sözlüğe eklenmesini bile önermişti: “Carpenteresque” (Carpenteresk). (1) Carpenteresk bir filmin ne gibi özelliklere sahip olduğunu açıklamadan evvel, bu …

Devamını gör »

70’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

70’li yıllar bilimkurgu sinemasının altın dönemlerinden biri. Öyle ki türün efsane mertebesine yükselen birçok filmi bu yıllar içinde çekilmiş, bu yıllar içinde beyaz perdede boy göstermiş. Başlı başına bir sektöre dönüşen Star Wars (1977), ürkütücü bir Ridley Scott şaheseri Alien (1979), Mel Gibson’la ruh bulan Mad Max (1979), Jack Finney’in romanından uyarlanan Invasion of the Body Snatchers (1978), Steven Spielberg imzalı klasik UFO filmi Close …

Devamını gör »
kult film

Kült Sinema

Sinemanın 7. sanat olarak kabul edilmesiyle birlikte bu sanat dalı da kendi içinde zamanla birtakım türlere ayrıldı. Dram, komedi ve korku ilk dönem sinemada başı çeken türlerdi. Daha sonra bilimkurgu, müzikal ve animasyon gibi türlerin de katılımıyla sinema sanatı, artan türleriyle birlikte daha da büyüdü. 7. sanatın bu gelişimi, kitlelerle paralel olarak gerçekleşti. Kitlelerin, 7. sanatı sahiplenip ve sevmesi, gerçekleştirilen …

Devamını gör »

Uzaylılar Neden Hep Canavar Olarak Gösteriliyor?

Çocukken geceleri yorganı başıma kadar çeker ve karanlık, tekinsiz sokaklarda bir başıma yürüdüğümü ya da okyanusların dibinde, daha önce kimsenin görmediği ışık almaz derinliklerde yüzdüğümü düşlerdim. Bu hayaller beni korkuttuğu kadar eğlendirirdi de. Eğlendirirdi çünkü tam bir korku filmi tutkunuydum. Korkuturdu çünkü karanlık bir sokakta karşınıza kimin çıkacağını veya okyanusun derinliklerinde nasıl bir yaratık ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. İşte korkuyu da …

Devamını gör »

Aslını Aratmayan 7 Yeniden Çevrim

Geçen haftaki yazımızda yeniden çevrimlerin genellikle ilk filmlerin yerini tutamadığından bahsetmiş ve başarısız yeniden çevrimleri sıralamıştık. Elbette istisnaların da olduğundan söz etmeyi unutmamıştık. İşte bu yazımızda o istisnaları, yani en az ilk film kadar iyi olan, hatta ilk filmi gölgede bırakan filmleri listeleyeceğiz.  1. Nineteen Eighty-Four (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört / 1984) İngiliz yazar George Orwell‘ın 1949 tarihli distopik …

Devamını gör »

10 Yeniden Çevrim Faciası

Ne derler bilirsiniz: Taklitler aslını yaşatır. Yeniden çevrimler de genellikle akla ilk filmi getirmekten öteye gidemezler. Seyirciye söylettikleri cümle çoğu zaman şudur: Güzelim filmi ne hale getirmişler! Elbette istisnalar yok değildir. Ama biz şimdi bu istisnaları bir kenara (daha doğrusu önümüzdeki haftaya) bırakalım ve bilimkurgu sinemasında yeniden çevrilip hayal kırıklığı yaratan 10 filmi alt alta sıralayalım.  1.   Invasion (İstila …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasının Çocuk Kahramanları

Çocuklar dünyanın başrolündeler. Gelecek onlara ait olacak. Bizim yaktığımızı, bizim yıktığımızı, bizim bozduğumuzu onlar düzeltecek. Bu dünyayı onlar daha yaşanılır bir hale getirecek. Böyle büyük bir sorumluluğa sahip olan çocukların, özellikle de bilimkurgu sinemasında yer almaları daha bir anlamlı geliyor bize. Şimdi gelin, çocuk kahramanların rol aldığı bilimkurgu filmlerine birlikte bir göz atalım. 1. Super 8 (2011) J.J. Abrams’ın yazıp …

Devamını gör »

Bilimkurguya Hippi Yaklaşım: Dark Star

Kült yönetmen denilince akla ilk gelen isimlerden biri John Carpenter’dır. Kült tanımını sonuna kadar hak eden bir yönetmen. Gerçekleştirdiği yapımlara kendi kişisel yorumunu katmayı bilmiş ve eserlerindeki müzikleri bizzat kendisi bestelemiştir. Halloween (1978) ile ilk eli bıçaklı katilin olduğu “Teen-Slasher” örneğini vermiş, The Fog (1980) ile kasabanın sisleri içinden çıkan gizemli varlıklarla bizi korkutmuş ve sinema tarihinin en başarılı yeniden …

Devamını gör »