Etiket Arşivleri: James Graham Ballard

crash-ballard

Teknolojik Fetişizmin Cinsellikle Buluşması: Çarpışma

“20. yüzyılı egemenliği altına alan kabusun akılla evliliğinden her zamankinden daha belirsiz bir dünya doğdu. İletişim dünyası içinde teknolojinin kötü ruhları ve paranın satın alabileceği düşler kol geziyor. Termonükleer silah sistemleri ve alkolsüz içecek ticareti, reklamcılığın ve uydurma olayların, bilimin ve pornografinin yönettiği ışıltılı bir dünyada varlığını aynı anda sürdürüyor. Yaşamımız 20. yüzyılın o büyük, ikiz ana temasının egemenliği altında: …

Devamını gör »
yarının aşkı

Bir Robotun Gözünden Dünya: Yarının Aşkı

“Éric Sadin, dünyamızın sayısallaştırılmasının yol açtığı uygarlık dönüşümünü sorgulayan ender Fransız entelektüellerinden.”  -Libération. Fransız yazar ve aynı zamanda filozof olarak görülen Eric Sadin, 1973 yılında doğmuştur. Dijital teknolojilerin insanlar ve dünya üzerindeki etkilerine odaklanan çalışmalar yapmıştır. Bu alanda kuramsal ve edebi eserler kaleme alan Sadin, eserleriyle Şangay doğumlu İngiliz bilimkurgu yazarı James Graham Ballard‘ı hatırlatmaktadır. Softlove isimli eseriyle ilk defa …

Devamını gör »
ballard-kapak

Black Mirror Senaryosu Olabilecek 7 J. G. Ballard Öyküsü

“Ama hiç olmazsa yollar mükemmeldi. Bu topluma yöneltilebilecek eleştiriler ne olursa olsun, yol yapmayı iyi bildikleri su götürmezdi. Sekiz, on, on iki şeritlik otoyollar tüm ülkeyi ağ gibi sarıyor, yaya üstgeçitlerinden şehrin merkezindeki dev otoparklara giriyor ya da geniş banliyö yollarına ayrılıp alışveriş merkezlerinin çevresindeki park yerlerine ulaşıyordu.”  -Bilinç Eşiğini Atlayan Adam isimli öyküsünden. Black Mirror, insanın teknoloji ile olan …

Devamını gör »

Kuralları Değiştiren Yazar: J. G. Ballard

1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin öne çıktığı yeni dalga bilimkurgunun en önemli temsilcisidir. Pearl Harbor baskınıyla beraber 1942 yazından savaş bitimine kadar tutsak kalmış; savaş, tutsaklar kampı ve atom bombası gibi şeyleri ilk elden gözlemlemiştir. 1946’da İngiltere’ye yerleşmiş ve Cambridge Üniversitesi’nde psikiyatri eğitimi görmüştür. Kısa süre Kanada’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) …

Devamını gör »
ballard öteki dünya

Ballard’dan Faşizm Kokan Bir Modernizm Hikayesi: Öteki Dünya

“Metro Centre… Çevresindeki tüm manzaraya hükmeden, geniş Londra’nın en büyük alışveriş merkezini barındıran o muazzam alüminyum kubbe; cemaati Hıristiyan kiliselerinden çok daha kalabalık olan bir tüketim katedrali. Gümüş damı, devasa bir uzay gemisinin gövdesi gibi çevresindeki ofis binalarının ve otellerin üzerinde yükseliyordu.” Özgün adı Kingdom Come olan yapıt, 2013 yılında, Sel Yayıncılık tarafından Süha Sertabiboğlu’nun çevirmenliğinde “Öteki Dünya” ismiyle dilimize …

Devamını gör »
Korkonun-Butun-Sesleri

Bilimkurgunun Ustalarından Seçme Öyküler: Korkunun Bütün Sesleri

Metis Yayınları’nın ilk olarak 1993 yılında derleyip yayımladığı kısa öykülerden oluşan bu kitap, aradan geçen uzun zaman içinde çok fazla rağbet görmemiştir. Elbette buna Türkiye’de bilimkurgunun gözde bir tür olmaması sebep olarak gösterilebilir. Sedef Öztürk ve Levent Mollamustafaoğlu’nun derleyip çevirdiği kitapta 7 usta bilimkurgu yazarından 7 öykü bulunuyor. Öykülerin tek bir tema etrafında şekillenmediğini, farklı tatları okura sunduğunu vurgulamakta yarar …

Devamını gör »

Dikey Sınıf Savaşı ve Modernizmin Şiddeti: Gökdelen

“Şiddetin, sosyal bağların kurulmasında önemli rol oynayacağı belliydi.” James Graham Ballard, 1930 Şanghay doğumlu İngiliz bilimkurgu ve transgressif kurgu yazarıdır. Pearl Harbor baskınıyla beraber 1942 yazından savaş bitimine kadar tutsak kalmış; savaş, tutsaklar kampı ve atom bombası gibi şeyleri ilk elden gözlemlemiştir. 1946’da İngiltere’ye yerleşmiş ve Cambridge Üniversitesi’nde psikiyatri eğitimi görmüştür. Kısa süre Kanada’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) de bulunmuştur. Yazarlık …

Devamını gör »