Etiket Arşivleri: Jack London

Baskıcı Bir Rejime Karşı Devrim Mücadelesi: Demir Ökçe

“Geleceğin resmini görmek istiyorsan, bir insan yüzüne basmış bir postal getir gözlerinin önüne, sonsuza dek.” – George Orwell Amerikalı yazar Jack London, 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek ismi John Griffith Chaney olan yazarın hayat öyküsü oldukça trajik. Anne baba sevgisinden uzak kalan London, 14 yaşında okulu bırakarak maceralarla dolu bir hayata “yelken” açtı. Teknesiyle açıldığı denizlerde kaçak olarak istiridye avladı, …

Devamını gör »

Erken Yaşta Yitirdiğimiz 12 Bilimkurgu Yazarı

Bilimkurgunun ortaya çıkışından bu yana dek sayısız yazar tür için ter döktü. Kimisi 50 yaşından sonra kimisi de 30’undan sonra bu türe gönül veren değerli insanlardı. Bazıları bir asırlık ömür yaşarken bazıları da daha ömrünün baharında aramızdan ayrıldı. Ama ortada bir gerçek var ki, onlar ardında bıraktıkları eserlerle ölümsüz oldu. İşbu yazıda, öne çıkan ve erken yaşta yitirdiğimiz bilimkurgu yazarlarını …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Tarihi #1: Ortaya Çıkışı ve Yükselişi

Çağından kopmak istemeyen, yaşamı ve evreni tanımak, irdelemek isteyen insanoğlu kitle iletişim araçlarının sağladığı olanaklardan yararlanmaktadır. Bu nedenle bilimin ve teknolojinin kendisine yarın neler sunabileceğinin yaklaşık bir öngörüsünü de görmek istemekte ve en doğru kestirimlerde bulunabilme savında olan bilimkurguya eğilmektedir. Bilimkurgu Dünya üzerinde de ancak bilim ve teknoloji-de söz sahibi olabilmiş ülkelerde tanınmaktadır. Gayet açıktır ki iyi bir bilimsel eğitim …

Devamını gör »

Kıyametten Sonra: Kızıl Veba

kizil veba

“İnsan çalışmasının ürünü gelip geçicidir ve deniz dalgalarındaki köpükler gibi birden yok oluverir… Günün birinde bütün o çalışmaların sonucu ortadan kaybolmuş ve insanın yaptıklarını silip süpürerek onu yeniden ilkel yaşam dalgası içine sürüklemiştir.” (syf. 16-17) 1910 yılında Jack London tarafından yazılmış, bir post-apokaliptik kısa roman Kızıl Veba. Orijinal adı The Scarlet Plague olan roman, ilk olarak 1912’de London Magazine’de tefrika …

Devamını gör »

Bir Taş Devri Bilimkurgusu: Adem’den Önce

adem'den önce kapak

“Bunlar bizim atalarımız, Onların tarihi bizim de tarihimiz. Elbette bir gün ağaçlardan inip dik olarak yürümeye başlamamızı hatırlayacağız; elbette daha da yakın bir günde, denizden yavaşça çıkıp karadaki ilk serüvenlerimizi gerçekleştirişimizi de hatırlayacağız.” Ünlü yazar Jack London’un 1907 yılında yayımlanan Âdem’den Önce adlı eseri, taş devrinde geçen bir bilimkurgu novellası. Dünya’da günümüz Homo Sapiens türü dışındaki insan türlerinin henüz soylarının …

Devamını gör »

Bilimkurguda Distopyalar #1

disyopyalar

“Distopya” kelimesi “eftopya (eutopia)”nın zıddı olarak kullanılır ve şu an var olan dünyadan daha kötü bir toplum ya da sistem anlamına gelir. Terimi ilk kullananlardan biri olan John Stuart Mill’in 1868’deki bir parlamento konuşmasında bu sözcük geçer. Ancak terimi günümüz anlamıyla moda yapan Glenn Negley ve J. Max Partrick’in “Ütopya Peşinde (Quest for Utopia, 1952)” adlı eseridir. 1985’te Anthony Burgess …

Devamını gör »

Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu

Voltaire'den Vonnegut'a Bilimkurgu

“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …

Devamını gör »

Bilimkurguda Adem ile Havva Mitolojisi

Brian W. Aldiss İncil’den alınmış öykülerin basit bir tarzda bilimkurguya uyarlanmasına İncil Klişeleri (Shaggy God Stories) adını vermişti. İşin aslı bilimkurgu dergilerine gönderilen öykülerin önemli bir kısmının ilham kaynağı bir Genesis (Tekvin) öyküsüdür. Şöyle ki, bir uzay faciasından sağ kurtulan kazâzedeler bâkir bir gezegene iniş yaparak burada hayatta kalmayı başarırlar. Öykünün finalinde kazazedelerin adının Adem ve Havva olduğu ortaya çıkar. Bu tip …

Devamını gör »

Amerikan Bilimkurgusundan 4 Öykülük Seçki: Kıyametten Sonra

Kıyametten Sonra

“Toplumumuzdaki eşit olmayan yaşam biçimi yüzünden, şimdi yoksullar, varlıklılara saldırıyorlar ve adeta öç alıyorlardı. Bu, bizim uygarlığımızın en zayıf yönlerinden biriydi.” -Kıyametten Sonra / Jack London. 1999 yılında Broy Yayınevi tarafından yayımlanan, Zühtü Bayar tarafından hazırlanan bu derleme, Amerikan bilimkurgu edebiyatının en parlak dönemi olan 1950-1960 yılları arasında, eserleriyle türün gelişimine katkıda bulunan 4 yazarı bir araya getiriyor ve okura …

Devamını gör »

Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı

“Bir romanın değerini nihai olarak ona duyduğunuz sevgi belirler.” E. M. Forster, Roman Sanatı Forster’in bu sözüne uyarak listeye sadece çok sevdiğim, defalarca okumaktan bıkmadığım romanları aldım… Listedeki her romanı en az dört kez okumuşluğum vardır. (Bazılarını ondan fazla kez…) Bu romanlar sadece bilimkurgu sayılmaz, birçoğunu bilimkurgu sevmeyenler bile rahatlıkla okuyabilir. Listede Isaac Asimov’un üç kitabı bulunmakta, çünkü hiç birini feda …

Devamını gör »