Etiket Arşivleri: İthaki Bilimkurgu Klasikleri

Uzaylıların Dinlenme Noktası: Ara İstasyon

ara istasyon kitap kapak

Bilimkurgu, genel itibariyle gönlü bol bir tür. Alıcısını, işlediği alt türlerle beraber cezbetmesini çok iyi biliyor. Zamanda yolculuk, ışınlanma, uzay operası, distopya, robotlar ve daha birçok temayı bu havuza dâhil edebiliriz. Uzaylılarla ilk temas konusu da çekiciliğini her daim koruyor. İnsanlık, dünya dışı canlıların hayalini kurduğunda ilk temas fikrinin de kıvılcımı çakılmış oldu. Bu kıvılcım yıllar içinde hiç sönmeyecek bir …

Devamını gör »

Aynaya Bakarken: Tanrı’nın Gözündeki Zerre

tanrinin-gozundeki-zerre-kapak

İnsanlık, kendini her şeyin merkezine koydu önce. Uzun bir süre kabul gören bu kibir, kendini bilime adayan cesur insanlar sayesinde yerini daha makul görüşlere bıraktı. Böylelikle insan, artık yüzünü gökyüzüne çevirip şu soruyu daha bir yüksek sesle dile getirmeye başladı: Evrende yalnız mıyız? Bilimkurgu edebiyatının olmazsa olmaz konularından birisi de ilk temastır. Diğer temalar ne kadar önem arz ediyorsa, uzaylılarla …

Devamını gör »

Sıradaki Soruyu Sorun: İnsandan Öte

insandan-ote-kapak

“Bilimkurgu, -şiiri hariç tutarsak- hiçbir sınırı, hiçbir parametresi olmayan tek edebiyat alanıdır. Sizi sadece geleceğe değil; ‘öteki’ olarak adlandırılan, başka bir evrenin, başka bir gezegenin, başka bir türün beklediği o harika yere de götürebilir.” “İyi bilimkurgu iyi edebiyattır” düsturunun mimarı Theodore Sturgeon bilimkurguyu böyle tanımlamıştı. Yazmak Sturgeon’a göre bir iletişim yöntemiydi. Kısa kurgularıyla ve Star Trek orijinal seri başta olmak …

Devamını gör »

Bir Başlangıç Kitabı: Şimdi ve Daima

simdi-ve-daima-kapak

Türü ne olursa olsun, yeni bir yazarı okumaya karar verdiğinizde ilk işiniz bir kitap seçmek. Bu aşamada önemli olan nokta, o yazara ait seçtiğiniz kitabın sizi fazla zorlayıp zorlamayacağı. Eğer parmağınız yazarın ustalık döneminde çıkmış daha alengirli bir eseri işaret ediyorsa anlama ve alışma süreci biraz sancılı geçebilir. Örneğin, Philip K. Dick’i kısa öyküleriyle okumaya başlarsanız avantajlısınız. Tıpkı Isaac Asimov’a …

Devamını gör »

Yıkım Sonrası Şifa Dağıtan Bir Kadın Olmak: Düşyılanı

dusyilani kapak

“Akıldan çıkmayan, yoğun ve müşfik bir kitap… Yarattığı dünya canlı ve büyüleyici, Yılan ise olağanüstü ve sağlam kotarılmış bir karakter.” – Robert Silverberg Bilimkurgunun usta yazarlarından Vonda N. McIntyre, 1948’de Louisville’de doğdu. Washington Üniversitesi’nden mezun oldu ve yüksek lisansını genetik üzerine yaptı. Henüz 14 yaşındayken yazmaya başlasa da, ilk öyküsü 1970 yılında, 22 yaşındayken yayımlandı. 1974’e gelindiğinde adını daha geniş …

Devamını gör »

İkircikli Bir “İkarus’un Düşüşü” Öyküsü: Alaycı Kuş

“Işıktır hayatım, ölüm rüzgârını bekleyen, Elimin tersine konmuş bir kuş tüyü gibi.” Amerikalı bilimkurgu yazarı Walter Tewis, 1928 yılında San Fransisko’da doğdu. İlk romanı The Huster’ı 1959’da yayımladı. Ardından kaleme aldığı Dünyaya Düşen Adam ise yayıncılar tarafından reddedildi. Yazarlığı bir kenara bırakarak öğretmenlik yapmaya karar verdi. Çeşitli lise ve üniversitelerde dersler vermesinin ardından 1978’de yeniden yazmaya döndü. Hemen akabinde ise …

Devamını gör »

İnsanın İçindeki Karanlığın Bir Aynası: Semenderlerle Savaş

semenderlerle savas kapak

“Tarih tekerrür etmez, ancak kafiyelidir,” der Mark Twain. Biz insanlarsa bu çağlar uzunluğundaki şiirin ahenk unsurlarını ya bunca okumaya rağmen çözemedik ya da türümüzün zaaflarından ötürü tarihin başından beri miras aldığımız tatsızlıkta yazmayı sürdürmekten vazgeçemedik. Karel Čapek‘in bu destansı satiri, tam da bu noktada insanlığın yüzüne ayna tutuyor. Bilindiği üzere R.U.R. Rossum’un Evrensel Robotları kitabıyla bilimkurgu edebiyatına ve dahi bilime …

Devamını gör »

Çok Yönlü Bir Öykü Antolojisi: Güneşin Altın Elmaları

gunesin-altin-elmalari-kapak

“Düz yazının şairi” olarak da bilinen Ray Bradbury, 22 Ağustos 1920’de doğdu. 1950 yılında yazdığı Mars Yıllıkları ve onu diğer yazarların yanına taşıyan Fahrenheit 451 en önemli eserlerinden bazılarıydı. Bilimkurgunun yanı sıra korku, polisiye, fantezi, gizem ve gerçekçi kurgu türünde de dişe dokunur eserler kaleme aldı. Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Ölüm Yapayalnız Bir İştir, Cadılar Bayramı Ağacı ve …

Devamını gör »

Absürt, Sarsıcı, Heyecanlı ve Oyunbaz: Callahan Günlükleri

callahan-gunlukleri-kapak

Kanada vatandaşı olan Spider Robinson, 24 Kasım 1948’de Amerika’da doğdu. 1971 yılında üniversiteden mezun oldu ve New York’ta kanalizasyon sistemlerini korumak için gece bekçiliği yaptı. Bu işte bir gelecek göremeyince 1973 yılında kaleme aldığı “Gözleri Olan Adam” öyküsüyle yazarlığa adım attı. Küçük bir kıvılcım ile başlayan kariyeri maddi anlamda beklediği gibi gitmese de, ilerleyen dönemlerde üretkenliği artarak mesleğini devam ettirdi. …

Devamını gör »

Kusursuzluğun Altında Yatan Gerçekler: Stepford Kadınları

stepford kadinlari kapak

Amerika’da doğan Ira Levin, çok sayıda roman ve oyun yazdı. Radyo ve Televizyon alanında eğitim gören yazarın kaleme aldığı pek çok eser beyaz perdeye aktarıldı. Genellikle korku ve gerilim odaklı metinler yazmasına rağmen, bilimkurgu edebiyatında da adını duyurmayı başardı. 1972 yılında The Stepford Wives adıyla ilk kez yayımlanan Stepford Kadınları da bunlardan biriydi. İthaki Yayınları‘nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinde kendine yer …

Devamını gör »