Etiket Arşivleri: İşte Tanrılar

Hugo ve Nebula Ödüllerini Kazanmış 15 Bilimkurgu Romanı

hugo nebula odullu romanlar

Bilimkurgu dünyasının en önemli ödülü kabul edilen Hugo Ödülü, adını öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories’in kurucusu Hugo Gernsback’tan alır. 1953’ten beri her yıl, World Science Fiction Society tarafından seçilen önceki yılın en iyi bilimkurgu eserine verilir. Nebula Ödülü ise, Science Fiction and Fantasy Writers of America tarafından 1966’dan beri her yıl bilimkurgu ve fantastik edebiyatın en iyilerini seçerek ödüllendirir. Bu …

Devamını gör »

İşte Tanrılar’ın İsmi Nereden Geliyor?

iste tanrilar kapak

Isaac Asimov’un İşte Tanrılar (The Gods Themselves) adlı kitabı geçenlerde İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri Serisi’nden çıktı. Bu haber, gerek Asimov hayranlarını gerekse de bilimkurguseverleri gülümseten bir gelişme oldu. Zaten ilk olarak 1985 yılında Altın Kitaplar’dan Gönül Suveren çevirisiyle okuyup da kitabı ellerinde bulunduramayanlar yeni baskıyı merakla bekliyorlardı. Asimov, yüzlerce eseri arasında en çok bu romanını sevdiğini söylemiştir. Birçok okur da …

Devamını gör »

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #1

Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Türkiye’de bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dek dayanır. O yıllarda Çağlayan Yayınevi tarafından çıkarılan 10 kitaplık “Yeni Dünyalarda” serisi ile dünyanın önde gelen bilimkurgu yazarları Türkçede ilk kez okunur. 70’li yıllara gelindiğinde Okat Yayınevi’nin 16 kitaptan oluşan “Uzay Serisi” karşılar okuru, 80’li yıllarda ise Baskan Yayınları’nın 25 kitaplık “Kurgu-Bilim Dizisi” ile birlikte bilimkurgu iyiden iyiye ülke okurunun zihninde yer etmeye …

Devamını gör »

Asimov’un Okunması Gereken Kitapları

500’den fazla eseriyle Isaac Asimov, kuşkusuz bilimkurgunun babası. Sık sık bilgisayarlardan korkmadığını söyleyen usta yazar, aslında bilgisayarların yokluğundan korkuyordu. Onun hayal dünyası, gelecek hakkında isabetli tahminlerle doluydu. Bir söyleşisinde Asimov, “Bilimsel çalışmalarda beni en çok heyecanlandıran şey, ‘buldum,’ cümlesi değil, ‘burada çok tuhaf bir şey görüyorum’ cümlesidir,” der. Diğer yandan, dünya çapında üstün zekâlıları desteklemek için faaliyet gösteren MENSA Topluluğu’nun …

Devamını gör »

Hayatı ve Yapıtlarıyla Isaac Asimov

2 Ocak 1920 tarihinde Rusya’nın Petrovichi kenti, ileride “Bilimkurgunun Babası” unvanıyla anılacak bir erkek çocuğun doğumuna sahne olur. Henüz birkaç yıl önce yaşanan Kızıl Devrim’in ateşi, Rusya’yı her anlamda kaçınılmaz bir değişim ve dönüşümün beşiği hâline getirir. Anna Rachel ve Judah Azimov çifti, böyle bir manzarada dünyaya gelen çocuklarına Isaak adını koyar. Ancak Isaak’ın Rusya’daki hayatı pek uzun sürmez. Aile, …

Devamını gör »

Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı

“Bir romanın değerini nihai olarak ona duyduğunuz sevgi belirler.” E. M. Forster, Roman Sanatı Forster’in bu sözüne uyarak listeye sadece çok sevdiğim, defalarca okumaktan bıkmadığım romanları aldım… Listedeki her romanı en az dört kez okumuşluğum vardır. (Bazılarını ondan fazla kez…) Bu romanlar sadece bilimkurgu sayılmaz, birçoğunu bilimkurgu sevmeyenler bile rahatlıkla okuyabilir. Listede Isaac Asimov’un üç kitabı bulunmakta, çünkü hiç birini feda …

Devamını gör »

Asimov’dan Evrenler Arası Bir Roman: İşte Tanrılar

Dünya dışı canlıları betimleyen sayısız bilimkurgu romanı ile karşılaştık. Onlar her ne kadar bu gezegenden olmasalar da, fizik yasalarına aşina olduğumuz bir evrenin canlılarıydı ve hayal gücümüzü kullanarak kendileri hakkında birtakım kurgulamalar yapabiliyorduk. Peki ya bambaşka bir evrenin bambaşka canlılarını kurgulamak istersek? İşte bu noktada hayal gücü bile çaresiz kalacaktır. Çünkü karşı karşıya olduğumuz şey hakkında en ufak bir fikrimiz …

Devamını gör »