Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun 2030 yılında hizmet dışı bırakılması planlanıyor. Şimdiden bunun güvenli bir şekilde nasıl yapılabileceğine yönelik çalışmalara başlandı bile. Başta, Roscosmos’un Progress kargo uzay araçları (Soyuz’a benzer şekilde mürettebatsız araçlar) sayesinde istasyonun bir dizi motor yanmasıyla Dünya’ya doğru yönlendirilmesi planlanıyordu. Her yanma, istasyonun hızını yavaşlatarak yüksekliğini azaltacak ve nihayetinde atmosfere iterek parçalanmasını sağlayacaktı. Ancak Rusya önümüzdeki birkaç yıl içinde …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: ISS
Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Çekiliyor
Rusya Devlet Uzay Ajansı Roscosmos‘un başkanı Dmitry Rogozin, Financial Times‘a yaptığı açıklamada Rusya’nın yirmi yıllık uluslararası işbirliğinin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekileceğini onayladı. Bu karar, uzayda on yıllardır süren ülkeler arası işbirliğinin sonu anlamına geliyor. Rus Uzay Ajansı Roscosmos‘un özellikle Amerikan Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA‘yla arasındaki bağlar bu kararla birlikte geri döndürülemez bir şekilde zarar görebilir. …
Devamını gör »Uzayda Film Çekmek
Geçtiğimiz günlerde Tom Cruise ve Space X’in CEO’su Elon Musk’ın uzayda çekilecek bir film için işbirliği içine girdiklerinin duyurulması, gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Elon Musk, hırslı bir girişimci; SpaceX ile uzay yarışında lider olmayı hedefliyor. Dolayısıyla uzayda çekilecek bir film projesine atılması, Musk için kaçırılmayacak bir fırsat. Cruise ve Musk prensipte anlaşmış gözüküyorsa da, projenin detayları henüz belli değil. Gösterim …
Devamını gör »Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri
SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği …
Devamını gör »Uzayda Yaşam Mümkün Olacak mı?
Gezegenimizin nüfusu hızla artarken yaşayacak alan ve kaynaklar için rekabet sorunu bazı insanları Dünya’nın ötesine bakmaya yöneltti. SpaceX adlı uzay turizmi şirketinin girişimcisi Elon Musk, “Herhangi bir felaket halinde insanlığın varlığını korumak için birçok gezegende yaşam olanağının araştırılması gerektiğine” inanıyor. Bu vizyon size inandırıcı gelmese de insanın keşfedilmemiş olanı keşfetme içgüdüsünü görmezlikten gelmek zor. İşte bu güdü, insanları gezegenimizin güvenli sınırlarının …
Devamını gör »Çöpe Giden Bir Potansiyel: Life
Life, Daniel Espinoza yönetmenliğinde çekilmiş bir bilimkurgu/gerilim filmi. Senaristleri de Deadpool, G.I. Joe ve Zombieland’dan bildiğimiz Paul Wernick ve Rhett Reese. Yapımımız harika bir bilimkurgusal giriş yapıyor. Başlarda sanki The Martian gibi hardcore science fiction tadı verecekmiş izlenimi yaratıyor. Tek hücreli organizmanın metabolik özellikleri ve yapısı hoştu. Bir nevi spor oluşturup uyku modunda olması, sonra glikoz ile uyarması gibi güzel …
Devamını gör »Bir Denizaltıyı Yörüngeye Çıkarırsak Ne Olur?
Bir şekilde bir nükleer denizaltıyı uzaya çıkarıp, yörüngeye yerleştirmeyi başarsaydık neler olabilirdi? Denizaltı pek sorun yaşamazdı; ama mürettebat için aynısını söyleyemeyiz. Denizaltı patlamayacaktır. Gövdeleri sudan gelecek 50-80 atm basınca dayanacak şekilde tasarlandı, dolayısıyla havadan gelecek 1 atmosferlik iç basınca bana mısın demez. Gövde büyük olasılıkla hava geçirmez olacaktır. Her ne kadar su geçirmez kapaklar havayı dışarıda tutacak diye bir kaide …
Devamını gör »İniş Başarılı: Peki Bizim İçin Bunun Anlamı Ne?
Falcon 9 roketi sonunda kazasız belasız inmeyi başardı! Roket, yüzen bir robot-gemi (droneship) sayesinde okyanusa güvenli bir şekilde konabildi. Görevi Uluslararası Uzay İstasyonu‘na kargo taşımak olan roket, bir gün önce başarılı bir fırlatmayla uzaya yollanmıştı. Ama asıl iş bundan sonra başlıyordu: Kargosunu teslim eden roketin okyanusun ortasına yerleştirilmiş yüzen bir otomatik gemi olan platforma başarıyla indirilmesi denenecekti. Bu deneme sonucunda tekrar kullanılabilen roketlerle nispeten …
Devamını gör »Uzayda Nasıl Çocuk Yetiştirilir?
Rocket Man adlı şarkısında Elton John, “Mars çocuk yetiştirilecek yer değil” diyordu. Fakat insanlar önümüzdeki 50 yıl içinde Mars’ta koloniler kurmayı hedefliyor. Belki de daha sonra nükleer yakıtla çalışan uzay gemilerine binip kuşaklar boyu sürecek yolculuklarla daha uzak gezegenlere de gideceğiz. Bu seferlerin başarılı olması için bu uzun yolculuklarda çocuk sahibi olmak gerekecek. Gebelik sorunu Oregon’daki Portland Üniversitesi’nden antropolog Cameron Smith, …
Devamını gör »3D Yazıcılar Günümüzün Replikatörleri mi?
3D Yazıcıların bizim için hayattaki yeri nedir? Star Trek‘teki her şeyi anında üretebilen replikatörler gibi mi yoksa Alaaddin’in Sihirli Lambası gibi mi olacaklar? Bu soruya yanıt vermek hiç de kolay değildir. 3D yazıcıları basit bir oyuncak ya da eğlenceli bir buluş olarak görmemeliyiz, gelecek elli ya da yüz yılın sanayisini 3D yazıcılar şekillendirecektir. Üretim teknolojisilerinde bir devrim sayılan ve geleceğin sanayisi olarak …
Devamını gör »