Etiket Arşivleri: Independence Day

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz 10 Siyahi Karakter

Bilimkurgu, Amerikan pop kültürünün dayanıklı ve uzun ömürlü bir öğesi. Ütopik (ya da distopik) geleceklerin tasvirini sunarak, gerçeklik doğasını sorgulayarak, insanlığın evrimini ya da yok oluşunu ve yarattığı teknolojiyi sorgulayarak sinemadaki yerini koruyor. Gerilim, korku, süper kahraman ve hatta komedi türleriyle sorunsuz bir şekilde birleşerek sinemada unutulmaz anlar sunuyor. Ana akım sinema, siyahilerin temsili açısından pek de tatmin edici bir …

Devamını gör »
insanlarin dunyayi kurtardigi bilimkurgu filmleri

İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri

Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …

Devamını gör »
Will-Smith-bilimkurgu- film-sinema

Will Smith’li 9 Bilimkurgu Filmi

Men in Black (Siyah Giyen Adamlar) ve Independence Day’in (Bağımsızlık Günü) zirvelerinden Wild Wild West’in (Vahşi Vahşi Batı) diplerine kadar, Will Smith‘in en kötüden en iyiye doğru sıralanmış bilimkurgu filmleri burada! Will Smith, günümüzün en büyük yıldızlardan biri ve kariyerinin ilk meyvelerini çoğunlukla bilimkurgu filmlerindeki olağanüstü performansları ile verdi. Yaklaşık otuz yıllık sinema kariyerine bakıldığında, bu türdeki performanslarını nasıl sıralardık? …

Devamını gör »

Özgürlük Heykeli’ni Yıkan 6 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu filmlerinde dev dalgalardan uzaylılara, canavarlardan nükleer felaketlere kadar birçok şeyin Özgürlük Heykeli‘ni yerle bir ettiğine şahit olduk. Uzun süredir bilimkurgu ile haşir neşir olan senarist ve yönetmenler, filmlerinde ABD’nin en ikonik simgelerinden biri olan Özgürlük Heykeli’ni yıkmaktan geri durmadı. Hatta bu durum öyle bir hale geldi ki, ABD bilimkurgu sineması için adeta bir ayırıcı özellik oldu. Özgürlük Heykeli’ni yıkmanın …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #2

Geçen hafta başladığımız ve bilimkurgu’daki en harika gemileri tanıttığımız serinin ikinci bölümünde sekiz yeni gemiyle karşınızdayız. Keyifli okumalar! Heptapod Gemileri (Arrival, 2016) “Geliş”, uzaylılar hakkında daha fazlasını merak ettiren, devam etmesini isteyeceğimiz filmlerden biriydi. Harika isimlendirilmiş “Heptapod”lar, kavramları ve cümleleri temsil eden özel sembollerle iletişim kuruyordu. Ancak filmde cevabını bulamadığımız sorulardan biri de o inanılmaz gemilerin nasıl çalıştığıydı? Gemiler aniden …

Devamını gör »

Çekilemeyen Stargate Üçlemesi Üzerine

Sevenlerinin bildiği gibi, Stargate’i 1994’te Dean Devlin ve Roland Emmerich yarattı. Filmi dünyada marka yapma azmiyle bağımsız çalışan ikili, bize tüm yaratıcı özgürlükleriyle eşsiz ve olasılıkları zorlayan bir bilimkurgu hikayesi anlattı. Ancak yapımcılar, daha vizyona bile girmeden filmin MGM’ye satılacağından emindi. Öyle de oldu. Hakları MGM’ye satılan Stargate, 200 milyon dolar hasılat elde etti. Sonrasında MGM, en iyisinin Stargate’i dizi …

Devamını gör »

SETI, Seti@Home, BOINC ve Ötesi

İnsanlık tarihinin özellikle son yüzyılında, radyo sinyalleri de diğer haberleşme teknolojileriyle birlikte hayatın içine girdi. Kullanılan radyo sinyallerinin frekans aralığı gittikçe genişledi, sinyal yoğunluğu ise her geçen gün artmaya devam ediyor. İşin gerçeği radyo sinyalleri sadece A noktasından B noktasına gitmekle kalmaz, her yönde yayılır. Diğer bir deyişte, insanlık olarak oldukça fazla gürültü yaratıyoruz. Bu da “Evrendeki diğer zeki canlı …

Devamını gör »
Independence Day

Uzaylılara Karşı Verilen Savaş: Independence Day

Yönetmenlik kariyerine memleketi Almanya’da başlayan Roland Emmerich, henüz 29 yaşındayken çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan Das Arche Noah Prinzip ile şöhreti yakalamayı başardı. Aslında bu film, Münih Sinema ve Televizyon Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında verdiği bitirme teziydi. 1984 Berlin Film Festivali’nde gösterilen ve yirmiden fazla ülkede vizyona giren filmin başarısı, kariyer basamaklarını tırmanmasında Emmerich’e büyük katkı sağladı. 1985 yılında kız …

Devamını gör »

Değişen Sinema Anlayışı

Wiplash (2014), The Grand Budapest Hotel (2013) , BoyHood (2014), Gravity (2013) gibi güçlü yapımların ortak özellikleri, geleneksel sinema anlayışının dışında, deneyselliğe yakın ve kendilerine özgü olmalarıydı. Çoğunlukla klasik ve katharsis sinemaya yakın eserlerin Oscar yarışlarında şanslarının daha çok olduğunu düşününce, son yıllardaki ödül törenlerinde geleneksel sinema anlayışının dışında yapımların da yer alması olumlu bir gelişme. 2016’ya damgasını vuran Arrival, alışageldik …

Devamını gör »
marsli

Marslı Romanına Alternatif Bir Son

Benim gibi bilimkurguya meraklı kişiler 1996 yapımı Independence Day (Kurtuluş Günü) filmini mutlaka hatırlayacaklardır. Filmde özetle, uzaydan gelen istilacı bir ırkın Dünya’yı ele geçirmeye çalışması ve buna karşı verilen mücadele anlatılır. İstilacılar gelişmiş teknolojileri ve silahlarıyla kısa sürede üstünlüğü ele almışlar, nihai zafere çok yaklaşmışlardır. Tam her şey bitti derken dünyalılar ABD öncülüğünde birleşir ve düşmanı yenerler. Filmin en can …

Devamını gör »