Christopher Nolan… 1970 Londra doğumlu yönetmenimiz, Londra Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümü mezunu ve küçük yaşlarda hobi olarak başladığı kısa film yönetmenliğini eğitim hayatından sonra profesyonel anlamda işe çevirdi. 1998 yılında düşük bütçeli Following yapımıyla ilk gişe filminin fırsatını kendi elleriyle yarattı. 2000 yılında ise nispeten düşük bir bütçeyle çektiği Memento filmine imza attı ve hem ters hem de döngüsel kurguyu …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Inception
Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz 10 Pratik Efekt
Bilimkurgu sineması, biz hayranlarına düzinelerce enteresan ve tehlikeli yapım sundu. Üstelik üretildikleri dönem düşünüldüğünde bazıları son derece iyi ve inandırıcıydı. Pratik efektler saçma görünebilir, ama en kötüleri bile bilgisayarla yapılmış efektlerden iyidir. Çünkü onlar, filmlerin yapımında makineden çok insan emeği geçtiği zamanları hatırlatır. Neyse ki pratik efektlerden en çok nasibini alan film türü biilimkurgudur ve görülmeye değer birçok örnek vardır. …
Devamını gör »En Fazla Oscar Almayı Başaran 12 Bilimkurgu Filmi
Oscar ödül törenlerinde bilimkurgu filmlerini istediğimiz kadar sık göremesek de, geçmiş yıllarda pek çok ödül almayı başaran örnekler de çıkmadı değil. 27 Mart 2022 Pazar günü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 94’üncüsü düzenlenen Akademi Ödülleri, Hollywood’un en iyi aktörlerini, yönetmenlerini, senaristlerini, editörlerini, bestecilerini, kostüm ve özel efekt tasarımcılarını ve ses teknisyenlerini ödüllendirme hedefiyle yola çıkan ve artık izlenme sayıları …
Devamını gör »Hollywood Filmlerine Esin Kaynağı Olan Bilimkurgu Anime ve Mangaları
Salt bir yaratıcılığın mümkün olmadığı günümüzde her şey bir başka şeye ilham olabiliyor, her şey bir başka şeyden esinlenebiliyor. Biz de bu listemizde Hollywood’un esin kaynağı hâline gelen bilimkurgu animelerini ve mangalarını ele aldık. Diyeceksiniz ki; tam tersi bir durum da söz konusu değil mi? Elbette söz konusu ama bu listenin konusu değil. Onu da başka bir zamanın konusu hâline …
Devamını gör »Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri
Sinemanın başlangıcından itibaren müzik oldukça önemli bir etken olagelmiştir. İyi bir sinema eserinin hafızada kalmasının başlıca sebeplerinden biri kuşkusuz başarılı soundtrackler’e sahip olmasıdır. Bu durum sinemanın her türünde olduğu gibi bilimkurgu için de geçerlidir. Hatta diğer türlere oranla müziğin bilimkurgu sinemasında daha fazla öneme sahip olduğunu söylemek mümkündür. Uzay boşluğunda bir uzay gemisi ile süzülürken, robotlarla dolu bir dünyada gerçekliğin …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerine Dair 10 Çılgın Hayran Teorisi
Hayran teorileri zaman zaman çılgın hatta saçma olabiliyor. Ancak genellikle eğlenceli ve büyüleyici. Lise edebiyat bilgileriyle donanmış milyonlarca izleyici arasından çıkan nispeten keskin zekalı ve dikkatli biri, bir filmdeki küçük ayrıntıları fark eder ve onu mantığın sınırlarını zorlayarak zenginleştirir. Bu amatör sinema analistlerine göre başka filmlere atıflar açıkça önümüzdedir; karakterlerin gizli karanlık tabiatları ve geleceğin alametleri gözler önünde gizlenmektedir. Bu …
Devamını gör »Hibrit Filmler #4: Bilimkurgu-Psikoloji
Yazı dizimizin bu bölümünde içinde psikoloji ve gizem barındıran bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Bunlar arasında “Butterfly Effect”, “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, “La Jetee”, “12 Maymun”, “Pandorum”, “Scanner Darkly”, “Altered States”, “K-Pax” öne çıkıyor. Listedeki hemen her film o kadar özel ve iyi ki (özellikle de ilk …
Devamını gör »En İyi Film Oscarı’na Aday Olan 12 Bilimkurgu Filmi
Fantastiğe de göz kırpan anlatımı nedeniyle The Shape of the Water’ı bir kenara koyarsak, yaklaşık 100 yıllık tarihi boyunca herhangi bir bilimkurgu filminin “En İyi Film” dalında Oscar ödülü alamadığını bilmek bilimkurguseverler için epeyce can sıkıcı olabilir. Her ne kadar heykelciği kucaklayamamış olsalar da, çeşitli bilimkurgu yapımlarının zaman zaman bu dalda ödüle aday gösterildiğini biliyoruz. Tabii bu rakamlar pek tatmin …
Devamını gör »Paprika: Rüya ve İnternet Birbirine Benziyor mu?
Paprika hakkında uzun uzadıya yazmadan önce, adı anıldığında benim için akan suların durduğu iki isimden bahsetmek istiyorum: Satoshi Kon ve Susumu Hirasawa. Kon, anime dünyasının en karmaşık hikayelerine imzasını atmış ve Hollywood dünyasını anime ile ustaca harmanlamış Paprika’nın da yönetmeni, Hirasawa ise Paprika’nın müziklerini bestelemiş ve canlı performanslarında ayrıca seslendirmiş ve Berserk’ten de bildiğimiz kompozitör. 47 yaşında kaybettiğimiz ve bugün …
Devamını gör »Inception: Bir Başlangıç mı, Yoksa Bir Araf mı?
Bu yazıyı okuyanların pek çoğu, hayatında bir kez bile olsa rüya içinde rüya görmüştür. Bu durumun uyandıktan sonra insan üzerinde bıraktığı efsunlu hali tasvir etmek dahi keyifli olacaktır. O kafa karışıklığı, içten içe bastıran rüyaya tekrar geri dönme arzusu… Akıl ve bilinç sarmallarının altında yatan esrarengiz dünyanın sınırlarını merak etmemek mümkün değil. Belki de bu dünya düşündüğümüzden daha sığ bir …
Devamını gör »