Etiket Arşivleri: İnceleme

alien-romulus kapak

Bir Efsanenin Geri Dönüşü: Alien: Romulus

Fede Álvarez, korku filmleri için başvurulan yönetmenlerden biri haline geldiği için, Hollywood’un en ünlü kurgusal canavarı olan Xenomorph’u içeren bir film üzerinde çalışması aslında sürpriz olmadı. Dile kolay, Ridley Scott’ın, Alien (1979) filminde evrenin en mükemmel ve ölümcül yaratığını tanıttığı günden bu yana tam 45 yıl geçti. Dört film (Alien vs. Predator filmlerini saymazsak) daha sonra tüm zamanların en büyük …

Devamını gör »

H.G. Wells’in Kaleminden Metropolis Eleştirisi

Çok gülünç bir film izledim. Sanıyorum ki daha gülüncünü yapmak mümkün değildir. Filmin, dünyanın ne yöne gittiğini tasvir etmeye çalıştığını da göz önüne alırsak, sanırım Dünyanın Gittiği Yön (The Way the World is Going, 1928) adlı kitabım da rahatlıkla kendini bu filmle ilişkilendirebilir. Filmin adı Metropolis. Almanya’daki büyük Ufa Stüdyoları tarafından yapılmış ve halka aksettirildiği kadarıyla yapımında büyük paralar harcanmış. …

Devamını gör »
sinemada bilimkurgu ve kiyamet

Mikail Boz’dan Sinemada Bilimkurgu ve Kıyamet

Bir Çin atasözü şöyle der: “Tuhaf zamanlarda yaşayasın.” Günümüz insanının içinde yaşadığı çağ, biraz bu atasözünde betimlenen döneme benzer. Bilim ve teknolojide hiç olmadığı kadar büyük ilerlemeler kat etsek de, zihnimize çöreklenmiş kaygılardan kurtulamıyoruz. Geleceği öngörebiliyor, ona hazırlık yapabiliyoruz. Buna karşın beklenmedik felaketler ve yönünü kestiremediğimiz şekilde yoluna devam eden teknolojik ilerlemeler, insanlığa salt olumlu bir etkide bulunmuyor. Gelişimin önemsemediğimiz …

Devamını gör »
25-kitapta-bilim-kurgu

Zülfikar Yamaç’tan 25 Kitapta Bilim Kurgu

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’tan çıkan 25 Kitapta Bilimkurgu, Zülfikar Yamaç‘ın yayımlanmış ilk eseri olma özelliğini taşıyor. Yazarın bilimkurgu kitaplarına dair incelemelerini daha önce Lagari Bilimkurgu’da da okumuştuk. Yine başka dergilerde ve internet sitelerinde de yazılarına zaman zaman rastlıyorduk. Yamaç, önsözde kitabı yazma amacını şöyle açıklamış: “Benim bu derlemede yapmak istediğim, nispeten daha az bilinen ya da bilinen ancak daha az okunan …

Devamını gör »
Squid Game

Squid Game Dizisinin Bilimsel ve Felsefi Analizi

Netflix’in 2021 yılında en çok ses getiren eserlerden biri Squid Game oldu. Yapım, üzerinde bilimsel ve felsefi olarak konuşmaya değer olan, hatta bir kısmını daha önce duymamış olabileceğiniz üç önemli konuyu gündeme getiriyor: Sosyal Darwinizm, “münasebetsiz ayartma” diye çok ilginç bir kavram ve tabii ki eşitsizlik… Gelin dizi bağlamında bunlarla ilgili neler öğrenebiliriz bir bakalım. Squid Game isimli dizide baş …

Devamını gör »

Şahane Olabilecekken: World War Z

World War Z (Dünya Savaşı Z) başlayıp filmin yapımında emeği geçen 100-150 kadar şirketin logoları kayıp giderken benim aklımda tek bir şey vardı: Senaryo sürecinde yaşanan sorunlar. Her şey, daha sonra internete sızan ve “bu hâliyle çekilirse Zombi filmlerinin Oscar’a aday olup olamayacağı tartışılır” denen senaryoyla başladı. Metin, usta senarist J. Michael Straczynski’ye aitti ve tabii ki o hâliyle çekilmedi. …

Devamını gör »
bilimkurgu ve gerceklik

Zühtü Bayar’dan Bilimkurgu ve Gerçeklik

1943 doğumlu şair,  gazeteci ve yazar Zühtü Bayar, ömrünü edebiyata, inceleme çalışmalarına ve bilimkurguya harcamış yakın tarihimizin en önemli isimleri arasında. Yazıları ve öyküleri ülkemizin en köklü edebiyat dergilerinde (Varlık, Yelken, Soyut, Papirüs vb) yer bulurken bilimkurgu ile olan bağı hiç azalmamış ve türe gönül vermiş isimlere öncülük etmiştir. 90’lı yılları “At izi it izine karıştı,” şeklinde nitelerken türe olan …

Devamını gör »
cocuklugun-sonu

Çocukluğun Sonu Romanına Felsefi Bir Bakış

Covid-19 salgını ikinci dünya savaşından bugüne insanlığın kendi başına açtığı en büyük küresel felakettir. Her an dünyanın her ülkesinde, başta en zengin devletlerde olmak üzere, sayısız insan virüs nedeniyle ölmektedir. Çünkü dünya henüz insanlığın evi değil, rekabet ve savaş alanıdır. “Bireysel bir karşıtlık (Hobbesçi) anlamında değil, bireylerin toplumsal varlık koşullarından doğan bir karşıtlık anlamında” (Marx, 1993, s. 30). Peki, insanlığın kendini yok …

Devamını gör »

Kendini Gerçekleştiren Kehanet

Kendini gerçekleştiren kehanet, beklentilerimizin kendi kendini gerçekleştirmesine verilen addır. Bu tür bir kehanette, beklentilerimiz hem kendimizi hem de başkalarını etkileyerek kehaneti doğrulayacak davranışlar ortaya çıkarır. Sonunda da, “Gördünüz mü, ben böyle olacağını söylemiştim,” ya da “Böyle olacağını biliyordum,” cümlesiyle sonuçlanır. Bunun tipik örneği 1929 Büyük Ekonomik Bunalımı sırasında yaşanmıştır. Finansal kaynakları sağlam olan bankalar hakkında bile zaman zaman kasalarında mevduat …

Devamını gör »

Jaws, Alien ve Koronavirüs: Kapitalizme Meydan Okuyan Yaratıklar

Başımızın belası koronavirüs, Jaws filminin “katil” köpekbalığı ve Alien filminin korkunç yaratığı. İlk bakışta bu meşhur üçlünün herhangi bir ortak noktaları yokmuş gibi görünebilir. Oysa biraz dikkatli bakıldığında onların “insanları öldürmek” dışında bir misyonlarının daha olduğu fark edilir. “Bir anda” ortaya çıkarak gündelik hayatımızı, normal olup olmadığını sorgulamaksızın sürdürmeye devam ettiğimiz normalimizi sekteye uğratan, dahası bizi zengin, fakir, genç, yaşlı …

Devamını gör »