Sürpriz bozan olmaksızın üzerine konuşulamayacak ya da yazılamayacak bir dizi Kübra, bu yüzden yazıda hem dizi hem de kitap açısından sürpriz bozan unsurlar olabileceğini peşinen belirtelim. Türkiye’deki yayın hayatına 2016 yılında başlayan Netflix’te yerli yapımlar görmeye alıştık epeydir. Dönem dizileriyle romantik komedileri bir yana bırakırsak, 2018’de yayımlanan Hakan Muhafız’ın ardından Atiye ve Yakamoz S-245, yerli yapımların yetersizliğinden yakınan bilimkurgu ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: İnanç
İnsanın Anlam Arayışı Üzerine
“Eğer insanı gerçekte olduğu gibi ele alırsak bu onu kötüleştirir. Ama onu olması gerektiği gibi ele alırsak, olabileceği kişi olmasına yardım ederiz.” – Goethe İnsan nedir? İnsanlığı bir arada tutan değerler nelerdir? Her şeyden önce ne eksik ne de fazla, gerçeğimizi olduğu gibi kabul etmeliyiz. Bu bizim onayımız, kabulümüz dışında olan bir durum. Beğensek de beğenmesek de; evrimsel gelişimimiz sırasında …
Devamını gör »Isaac Asimov Bilimkurguda Din Motifini Nasıl Kullandı?
Isaac Asimov’un bilimkurgularında din, dramanın yaratılması, karakterlerin tanımlanması ve hikâyenin ilerlemesine yardımcı olan araçlardan biriydi. Isaac Asimov (1920-1992) neredeyse üç kuşaktır bilimkurgu türüne hükmediyor. “Robotik” kelimesini icat eden de odur. Ünlü robotik yasaları o kadar akıllıca tasarlanmıştı ki bugün bile yapay zekâ (AI) ile uğraşanlar tarafından tartışılıyor. Rus Yahudisi olarak doğan Asimov, Amerikan bilimkurgusunun en önemli yazarlarından biri, aynı zamanda …
Devamını gör »Çağımızın Bazı Eksantrik Dinleri
Pastafaryanizm Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi olarak da bilinir. Bu hareket eğitim sistemindeki akıllı tasarım fikrine tepki olarak doğdu. Akıllı tasarım da ne? Yeni yaradılışçılık ismiyle de anılır. Evrendeki olayların evrim yahut çeşitli bilimsel formüller ile açıklanabileceğini lakin bunların zeki ve bilinçli bir varlık tarafından tasarlanmış olduğunu savunur. Pastafaryanizm de okullardaki bu akıllı tasarım mevzusuna tepki olarak 2005’te kuruldu. Kurucu Bobby …
Devamını gör »Uzaylı İstilasının Psikolojisi: Signs
Korku, gerilim, gizem, drama, bilimkurgu, aksiyon… Her şeyi bulabileceğiniz bu filmin, 2 Oscar adaylığı olan usta yönetmen M. Night Shyamalan’ın elinden çıktığı belli oluyor. Kendine has bir stili olan yönetmenin filmlerinin herkese uygun olmayabileceğini baştan söyleyelim. Eğer Shyamalan’ın Unbreakable, The Sixth Sense, The Village gibi filmlerini, bu filmlerin karmaşık olay örgülerini ve sürpriz sonlarını beğenmediyseniz bu filmi de pek beğenmemeniz …
Devamını gör »Dune’un Öğretim İncelemesi: Din Hayatın Baharıdır
Frank Herbert‘ın 1965’deki bilimkurgu şaheseri, din araştırmalarından bildiğimiz temalar ve tropelardan o kadar fazla içeriyor ki hepsini ele almak neredeyse imkansız. Köklü bir şüphecilikten, fanatizmin keşfine, kıyametsel görülerin varlık felsefesi incelemesi ve ek olarak kutsal zaman ve mekânın özü ve birbiriyle olan ilişkisine, din ile ekoloji arasındaki dinamik araştırmaya kadar her şey bu hikayeyi canlandırıyor. Ekonomik nedenlerin rolü, dini gücün …
Devamını gör »Gelişmiş Teknolojiyle Karşılaşmanın Yarattığı Şok: Kargo Kültü
1939’dan 1945’e kadar süren II. Dünya Savaşı, insanlık üzerinde onulmaz yaralar açmış ve dünya tarihinin en büyük savaşı olarak kayıtlara geçmiştir. 100 milyondan fazla askerin cepheye sürülmesi bir yana, katılımcı devletlerin tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini bu savaş için seferber ettikleri ortadadır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı için …
Devamını gör »Kurgudan İnanca: Din ve Bilimkurgu
“Bilimkurgunun ruhanilik barındırmadığı açıktır. Buna rağmen birçok bilimkurgu eserinin ana teması dindir. Edebiyatta olsun, ekranda olsun iyi seviyeli bir bilimkurgu özellikle dinle ilgilenir.” –Benedikt Schulz Darth Vader, “Bir gezegeni yok edebilme yeteneği, gücün verdiği yetenek ile karşılaştırılamaz,” der. Belki de Star Wars’u bu kadar popüler yapan, ruhani bir merkezi olması ve konuların bunun etrafında dönüp durmasıdır, kim bilir? Otostopçunun Galaksi Rehberi’nden …
Devamını gör »Şempanzelerde Dinsel Davranışlar Gözlemlenmiş Olabilir
Olağan dışı davranışları, şempanzelerin dini ritüeller sergilediklerini gösteriyor olabilir mi? Pek çok medeniyetin binlerce yıldır dini ritüel olarak anıt dikmesine benzer davranışlar sergileyen şempanzeler, bir çeşit inanç sisteminin ilk evrelerini yaşıyor gibi görünüyor. Batı Afrika’daki şempanzelerin düzenli olarak ağaçların içindeki boşluğa taş fırlattığı gözlemlendi. Yığın halinde biriken bu taşlar işlevsel görünmüyor, ancak bir inanç sisteminin ilk safhalarındaki ibadetlerin bir örneği olabilir. Araştırmacılar, şempanzelerdeki söz konusu “gizemli” davranışların incelenmesiyle, beşeri …
Devamını gör »Yarattığı Dinle Galaksiye Hükmeden Bir Tür: Ori
Hiç kuşkusuz Stargate SG-1, gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu dizilerinden biri olmasını yarattığı derin mitolojiye borçlu. 1994 tarihli Stargate filminden aldığı mirası, tam on sezon boyunca uçsuz bucaksız bir evrene dönüştürürken, milyonlarca bilimkurgu hayranını da peşinden sürüklemeyi başardı. Dizinin uzun yayın hayatı boyunca sayısız gezegene yolculuk ettik ve bu gezegenlerde yaşayan pek çok dünya dışı yaşam formuyla karşılaştık. Bu keşif …
Devamını gör »