Sinemada kimi yönetmenler vardır, bir standart yakalamıştır ve genelde filmleri bu ortalama standarttan şaşmaz. Ya çoğu filmi iyidir ya da kötü. Bir de sinemada, amiyane tabirle bir ileri bir geri denebilecek yönetmenler vardır. Filmlerinin bir standardı yoktur. Hem iyi filmleri hem de kötü filmleri vardır. Yazımızın konusu olan Andrew Niccol de bu tür yönetmenler arasında. Bir filmi iyiyse, bir sonraki …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: In Time
Ölümsüzlük Temalı 10 Bilimkurgu Filmi
Ölümsüzlük, genel görüşe göre mümkünatı olmayan bir şey. Yine de bilimkurguya göre bu olasılık çok uzakta değil. İlk insanın vahşi doğada hayatta kalmaya çalışmasıyla bilinçsiz bir şekilde kendini gösteren ölümsüzlük arayışı, 21. yüzyılda bilinçli bir hâle evrildi. Bilim insanları ise bu konudaki tüm ilgisini, dışardan bir etki olmadan sonsuza dek yaşayabilen denizanası Turritopsis dohrnii gibi canlılara ve doğaya çevirmiş durumda. …
Devamını gör »Black Mirror Tadında 15 Bilimkurgu Filmi
2011’in Aralık ayındaki çıkışından bu yana Black Mirror, dünya çapında büyük bir şöhret kazandı. Netflix’e geçince dizinin şöhreti giderek daha da büyüdü, iki tane de Emmy Ödülü kazandı. Dizinin bu katlanarak artan şöhreti belki de Netflix’in son zamanlarda kendine çekmeyi başardığı teknoloji delisi ve topluma adeta düşman kesilen “millenial” nüfusuna bağlı. İnsanlar geleceğin hep kasvetli ve korkunç olacağından bahseder. Black …
Devamını gör »Amazon Prime Türkiye’de İzleyebileceğiniz 10 Bilimkurgu Filmi
Online izleme platformu Amazon Prime, oldukça cüzi bir aylık ücret karşılığında nihayet ülkemize de giriş yaptı. Bu sayede başından kalkamadığımız, ama doğru düzgün film bulmakta da zorlanmaya başladığımız Netflix’e hem rakip oldu, hem de bize güzel bir alternatif sundu. Madem artık taptaze bir online film izleme platformumuz var, bünyesinde barındırdığı birbirinden eğlenceli 10 bilimkurgu filmini derlemenin tam zamanı. İşte sizin …
Devamını gör »Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #1
Bilimkurgu ve teknoloji adeta etle tırnak gibi. Bilimkurgu teknolojiye, teknoloji de bilimkurguya ilham veriyor ve döngü böylece sürüp gidiyor. Tabii teknoloji, özellikle bilimkurgu sineması için sadece kurgulanacak bir şey olmaktan çok öte. Çünkü çoğu bilimkurgu filminde sunulan dünyaların ve olayların gerçekçi şekilde görselleştirilebilmesi için teknolojinin nimetlerine ihtiyacımız var. En basitinden teknolojisiz bir Avatar filminin neye benzeyeceğini hayal edin. Sinemasal açıdan …
Devamını gör »In Time Filminde Sınıfsal Çatışma
Yönetmenliğini Andrew Niccol’un üstlendiği 2011 yılının flaş filmlerinden biri olan ve başrolde Justin Timberlake ile Cillian Murphy gibi isimlerin yer aldığı “In Time” (Zamana Karşı) filmi gerek sınıfsal çatışma açısından gerekse bilimkurgusal yapısıyla ve özgün senaryosuyla izlemeye değer bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor. Filmin kurgusu çok basit bir fikir üzerine kurulmuş. Benjamin Franklin tarafından 18. yüzyılda ilk kez söylenen “vakit …
Devamını gör »Organik Uzay Gemileri
2010 yapımı düşük bütçeli, özellikle kötü oyunculuk ve diyalogları ile dikkati çeken bir film var: Skyline… Bu filmi seyrettiğim zaman dehşet içinde kalmıştım. Film uzaylı istilasını işlediği için değildi bu şaşkınlığımın nedeni; bir rüyama benziyordu. Yıl 2006… Bir gece rüyamda Boğaz’ın üzerinde uzay gemileri görüyordum. Uzay gemilerinin zırhı vardı ama metal değildi. Organik, yaşayan uzay gemileriydi bunlar. Dokunaçlarıyla insanları topluyorlardı. Seyredenler de …
Devamını gör »In Time: Bir Düzeni Yıkmak
Andrew Niccol ve onun çok kaliteli kalemini sinemanın tozunu az da olsa yutmuş kişiler bilirler. Kariyerine Gattaca gibi çok kült bir bilimkurgu ile başlayıp Peter Weir’in yönettiği The Truman Show’un senaryosunu yazan, Steven Spielberg’ün en samimi ve ender komedi işlerinden olan The Terminal’in öyküsünü oluşturan, Lord of War ile çok nitelikli bir filmden sonra sinemaya ciddi biçimde ara veren, aslında …
Devamını gör »Geleceğin Kabusları
Yıl 2006… Daha Metal Fırtına yeni çıkmış, küçük bir ev partisine davet edilmiştim. Ev sahibim tekstil şirketleriyle çalışan bir modacıydı ama gerek iş çevrelerinden, gerekse medya dünyasından arkadaşları vardı. Partide, gen üzerine araştırmalar yapan bir şirketin ortağı iş adamıyla sohbet ettim. Kanada ortaklı, Türkiye’de araştırmalarını sürdüren bir gen şirketi… Sohbetimizin tüm ayrıntılarını yazamam ama gen mühendisliğinin hangi aşamalara geldiğiyle ilgiliydi. Gattaca …
Devamını gör »