Yok oluşun eşiğindeki bir gezegenden tek bir canlı kurtarma şansınız olsaydı ne yapardınız? Bu kararı hangi değer yargılarına göre verirdiniz? Görevden dönen ve binlerce maden işçisi taşıyan 2,5 megatonluk dev uzay gemisinin yorgun mürettebatı, yakaladığı cılız bir sinyalin peşine düşecek ve kendilerini korkunç bir açmazın içinde bulacaktır… “Yeryüzü Müzesi” seçkisinde de okurla buluşan İlk Temas, İsmail Yamanol’un “İlk Üçleme” adını …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: İlk Temas
Yaz Uykusu Hipotezi: Ya Herkes Derin Uykudaysa?
Enrico Fermi’nin meşhur sorusu ‘Herkes Nerede?’ye çözüm arayışımız devam ediyor. Bugün uzaylıların uykuya yatmış olma ihtimalini inceliyoruz. 1950 yılında İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda çalışma arkadaşlarıyla öğle yemeğindeyken tarihe damga vuracak o soruyu sordu: “Herkes nerede?” Bu soru, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturuyordu. Paradoks, uzaylıların varlığına dair neden şimdiye kadar herhangi bir kanıt bulunamadığını sorguluyordu. Yetmiş yıldır …
Devamını gör »Aynaya Bakarken: Tanrı’nın Gözündeki Zerre
İnsanlık, kendini her şeyin merkezine koydu önce. Uzun bir süre kabul gören bu kibir, kendini bilime adayan cesur insanlar sayesinde yerini daha makul görüşlere bıraktı. Böylelikle insan, artık yüzünü gökyüzüne çevirip şu soruyu daha bir yüksek sesle dile getirmeye başladı: Evrende yalnız mıyız? Bilimkurgu edebiyatının olmazsa olmaz konularından birisi de ilk temastır. Diğer temalar ne kadar önem arz ediyorsa, uzaylılarla …
Devamını gör »Hayvanat Bahçesi Hipotezi: Uzaylılar Bizi Gözetliyor mu?
Ünlü Drake Denklemi‘ne göre evrenin yaşamla dolup taşıyor olması gerekirdi. Öyle ya, evrenimiz yeterince büyük ve de yaşlı. Şimdiye dek bizden çok önceleri var olmuş ve gelişmiş uygarlıkların izine rastlamalıydık. Ama görünürde kimseler yok! Sanki bu koca evrende bir başımıza gibiyiz. Peki ama neden? Bu durum, bilim insanı Enrico Fermi‘nin de aklını kurcaladı ve o meşhur, “Herkes nerede?” sorusunu sorarak …
Devamını gör »Uzaylılarla Üçüncü Türden Yakınlaşmalar
Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind), ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından 1977 yılında çekildi. Film, insanların dünya dışı varlıklarla karşılaşmalarını ve iletişim kurmalarını ya da kurma çabalarını konu alıyordu. Spielberg bu filmi çektiğinde henüz 31 yaşındaydı ve iki yıl önce çektiği Jaws’ın yarattığı etkiden hayli memnundu. Spielberg, o zamanlar dönüşüm geçirmekte olan Hollywood için önemli bir yönetmendi. …
Devamını gör »Barışçıl Uzaylılarla İlk Temas: Mükemmel Dünya
“Önde gelen bilim insanlarımızın yıllardır söylediği gibi, canlıların yaşadığı tek gezegenin Dünya olduğunu düşünmek büyük saçmalık.” – Hugo Gernsback Bilimkurgunun isim babası Hugo Gernsback, 16 Ağustos 1884 tarihinde Luxemburg’da doğdu. 20 yaşındayken Amerikan vatandaşlığı aldı ve ilgi duyduğu alan olan bilimkurguyu dergicilik mesleğiyle ilişkilendirerek çeşitli yayınlar çıkarmaya başladı. Bunlardan ilki olan Modern Electrics, 1908’de yayın hayatına başladı ve elektronik ile …
Devamını gör »Karanlık Orman Hipotezi: Uzaylılarla İletişim Kurmaya Çalışmak Güvenli mi?
Güneş Sistemi dışından geldiği kanıtlanan ilk asteroit, saatte 140.000 kilometre hızla sistemimizden geçip giderken, bilim insanları onu incelemek için çabalayıp duruyorlardı. Nasıl bir cisimdi bu? Mars ile Jüpiter arasında yer alan kuşaktaki asteroitlere benziyor muydu? Yoksa büsbütün farklı bir yapıya mı sahipti? Yabancı olan her şey gibi merakımızı cezbeden bu yıldızlar arası yolcu, uzaylı bir tür tarafından tasarlanmış bir teknolojinin …
Devamını gör »Dördüncü Sezonuyla Star Trek: Discovery
Star Trek: Discovery‘nin dördüncü sezonu da bitti. Özellikle sezonun son bölümleri yoğun şekilde Arrival esintilerine sahipti ve bu da geride bıraktığımız üç sezonun aksine daha tatminkâr bir hikâye izlememizi sağladı. 10-C adlı dünya dışı gelişmiş canlı türü ile ilk temas çabalarının yanı sıra KMA’nın (Karanlık Madde Anomalisi) yol açtığı yıkım ve gezegeni yok olan Book’un Tarka ile ittifak kurması gibi …
Devamını gör »Olası Dünya Dışı Kültürler ve İletişim Zorluğu
Jüpiter’in gaz katmanlarından tutun Merkür’ün kutuplarına kadar pek çok yerde bilinen anlamıyla bir “yaşam” gelişmiş olabilir. Elbette bunlar gerçekliğe yaklaşamayacak kadar düşük ihtimaller olsa da, bilimkurgunun işi gerçeğin ötesiyledir biraz da. Gerçeğin ötesinde ise sayısız ihtimal var. Peki ama gerçekten de dünya dışı zeki bir yaşamla karşılaştığımızda iletişim kurabilecek, birbirimizi anlayabilecek miyiz? İletişime engel olan unsurlardan biri kültür olsa gerek. Türler …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Kaleminden: Komşularımızı Ararken
Orta büyüklükteki bir yıldızın etrafında dönen orta büyüklükte bir gezegende yaşamaktayız. O yıldız birkaç yüz milyar yıldıza daha ev sahipliği yapan bir galakside bulunmaktadır. Bizim galaksimizin dışında yüz milyar galaksi daha vardır. Her biri birkaç milyondan birkaç trilyona varan sayıda yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Gözlemlenebilir evrende en az 70 seksilyon (7×1022) civarında yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Biz akıllı varlıklar, yani …
Devamını gör »