Etiket Arşivleri: İklim Değişikliği

Yüzyıllık Bir Geçmiş: Bilimkurgu, Çevresel Etmenler ve İklim Değişikliği

bilimkurgu iklim gezegen cevre

Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …

Devamını gör »

Yakın Gelecekte Yaşanmaz Hâle Gelebilecek 5 Ülke

kuresel isinma dunya

İklim değişikliği ya da istikrarsız yönetim, terör ve savaş gibi insan kaynaklı faktörlerden dolayı yakın gelecekte ülkelerin topyekun yaşanmaz hâle gelip terk edildiğini görebiliriz. Bu korkunç gerçek artık adım adım yaklaşıyor. Hâlihazırda dünyanın pek çok yerinde on milyonlarca insan şiddetli bir susuzluk çekiyor. Bir milyara yakın insanın temiz suya ulaşımı yok. 2022 itibariyle Sri Lanka, Lübnan, İran gibi ülkelerde iç …

Devamını gör »

Frank Herbert’in İklim Hakkındaki Görüşleri

frank herbert

Dune Serisi, çok iyi bilinen bir bilimkurgu eseri olmasını yanı sıra türün ilk ekolojik örneklerinden de biri. Dune’da Arrakis’in ve üzerinde yaşayanların çektiği su kıtlığını okumak, dörtte üçü su olan bir gezegenin canlıları olarak bizlere belki abartı geliyor olabilir. Ancak bilimsel gerçekler gösteriyor ki, Dünya’nın iklimi üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyoruz ve koskoca bir gezegeni dönüşü olmayan noktalara doğru sürüklüyoruz. …

Devamını gör »

İlk Bilimkurgu Yazarları İklim Değişikliğini Nasıl Hayal Etti?

iklim kurgu

Günümüzde “iklim-kurgu” adıyla anılan alt türün ortaya çıkmasından bir asır önce, pek çok erken dönem bilimkurgu yazarı iklim kaosu tarafından şekillendirilen rahatsız edici dünyalar hayal etti. Örneğin 80 Günde Devri Alem ve Denizler Altında 20.000 Fersah gibi popüler macera hikayeleriyle tanınan Fransız yazar Jules Verne, 1890’da kaleme aldığı Kuzey Yolcuları romanında kapitalistlerin kömür rezervlerini çıkarmak için kutupları kasıtlı olarak ısıtmalarından …

Devamını gör »

Şehirler Kendi Ağırlığı Altında Çöküyor

Birleşmiş Milletler’in yürüttüğü tahminlere göre, 2018 itibariyle dünya çapında şehirleşme oranı %55’in üzerindeydi. Yani dünya nüfusunun yarısından fazlası artık şehirlerde yaşıyor. Dünya çapında güçlü kabul edilen pek çok küresel kentin deniz kıyısı var ve denize kıyısı olmayanlar da nehirlerin üzerine kurulu. Küresel ısınmanın giderek arttığı bir gelecekte dünyanın en güçlü şehirlerini dahi karanlık bir akıbet bekliyor… Ancak bu karanlık akıbet, …

Devamını gör »

2021 Yılında Beklediğimiz Bilim Olayları

Elbette en önemli temalar İklim Değişikliği ve COVID-19 aşıları yönündeki araştırmalar olacak. 2020 senesi hem sağlığımızın kıymetini hem de bilimin gücünü anladığımız bir yıl oldu. İki ucu keskin bir bıçak olan bilimin, cahilliğin elindeyken yıkıcılığını 2. Dünya Savaşında nasıl gördüysek, bilgeliğin elindeyken de yapıcılığına en net şekilde 2020 yılında şahit olduk. Yapılan proje duyuruları ve açıklamalar ile mevcut gelişmeler ışığında …

Devamını gör »

Yıllar Geçti… Wall-E’den Bugüne Ne Değişti?

Tatlı bir şarkı, fakat iç burkan bir manzara ile başlıyor Wall-E. Bizi hazin bakışlı, çipil gözlü, sevimli bir robot karşılıyor. Robotun ismi Wall-E, zaman ise gelecek. Peki, mekân neresi? Bunu anlamak çok uzun sürmüyor. Bir ses şöyle söylüyor: ‘’Aşırı çöp, dünya kaplandı, dünya çapında acil durum ilan edildi…’’  Girişte izleyici tamamen filmin atmosferi içinde olmayabilir. Böyle bir cümle, izleyici filmin …

Devamını gör »

Bilimkurgu İklim Değişikliğini Anlamamıza Nasıl Yardımcı Oluyor?

iklim değişikliği bilimkurgu

Yıl 2140…  İki çocuk Manhattan’ın göbeğinde, Broadway ile Altıncı Cadde’nin kesiştiği yerde sörf yapıyor. Bu kavşağa aşinaysanız, ABD’nin şimdiki kıyı şeridinden uzakta olduğunu bilirsiniz. Ancak Kim Stanley Robinson’ın New York 2140 romanında iklim değişikliğinin önüne geçilememiş ve deniz seviyesi 15 metre yükselmiştir. Kent artık bize hem tanıdık hem de yabancıdır. Kanallarında gondollarla dolaşılan bir çeşit süper Venedik’e dönüşmüştür. Karakterlerimiz, Manhattan’ın orta …

Devamını gör »

2030 Dünyasına Bir Bakış

2030

2010’lu yılların sonuna geldiğimiz şu günlerde, 10 yıl daha ilerisine gidip 2030 yılına dair tahminlerde bulunmak istedik. Bakalım 2030’a geldiğimizde, ne kadar yanıldığımızı bize kimler hatırlatacak. İklim 2030 yılına kadar Dünya’nın ortalama sıcaklığı 1° artarak 15.6°’ye ulaşabilir. Küresel iklim değişikliğinin tetiklediği tropik tayfun ve kasırgalar gibi hava olayları daha da şiddetlenebilir. Düzensiz yağış rejimleri kuraklık ve sıcak hava akımlarına yol …

Devamını gör »

Bilim Dünyasından Fütürist Tahminler

Gelecek hakkında tahmin edebileceğimiz bir şey varsa, bugünün fütüristlerinin öngördüğü müthiş bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin bir kısmının, esasen bir gerçekliğe dönüşmeyeceği ya da beklenen zaman diliminde olmayacağıdır. Örneğin, zamanının en iyi araştırmacılarına erişimi olan İngiliz siyasi lider Winston Churchill, 1932 yılından 50 yıl sonra dolma kalem büyüklüğündeki depodan aldığı yakıt ile çalışan bir motorun 600 beygir  güç üreteceğini, İzlanda’nın ikliminin …

Devamını gör »