Etiket Arşivleri: I Robot

reason asimov oyku

Asimov’dan Bir Robot Hikâyesi: Mantık

Isaac Asimov‘un Robot serisi, yalnızca bilimkurgu türünün değil, aynı zamanda insan-makine ilişkisinin ve bu ilişkinin toplumsal, hukuki ve etik boyutlarının da derinlemesine bir araştırması. Bu yazıda, Asimov’un önemli hikâyelerinden Reason’ı (Mantık) ve onun başkahramanı Cutie’yi ele alacağız. Mantık, akıllı makineler yaratmanın beraberinde getirdiği etik ikilemleri, toplumsal etkileri ve felsefi temelleri sorgulayan çığır açıcı bir öykü. Asimov’un ünlü Robotik Yasaları, Cutie’nin …

Devamını gör »
aktor-star-wars-karakter

Unutulmaz Karakterlerin Ardındaki İsimler

Bilimkurgu sineması tarihinde sayısız kült karakterle karşılaştık. Star Wars serisindeki Han Solo, Terminator serisindeki Sarah Connor ya da T-800, Alien serisindeki Ripley gibi… Bu karakterler, onları canlandıran oyuncularla özdeşleşmiş ve oyuncularına da büyük şöhret ve elbette para kazandırmıştır. Bir de başka türlü şan şöhret sahibi oyuncular vardır; tanınmayan şöhretli oyuncular… Çünkü onlar, karakterlerini bir maskenin arkasında, bir zırhın ya da …

Devamını gör »
google skynet

Google Günün Birinde Skynet Olabilir mi?

Sinema tarihinde yapay zekâ ile insanın sayısız savaşına tanık olduk. The Terminator, The Matrix, I, Robot gibi filmlerde yapay zekâ bir şekilde insanı kendisine ve hatta dünyaya düşman belliyor ve insanlığa savaş açıyordu. Bunlardan en eskisi ve en ünlüsü olan The Terminator serisinin ilk filminde gelecekten gelen kurtarıcı Kyle Reese, kurtarmakla yükümlü olduğu Sarah Connor’a Skynet adlı bir yapay zekâ …

Devamını gör »
Will-Smith-bilimkurgu- film-sinema

Will Smith’li 9 Bilimkurgu Filmi

Men in Black (Siyah Giyen Adamlar) ve Independence Day’in (Bağımsızlık Günü) zirvelerinden Wild Wild West’in (Vahşi Vahşi Batı) diplerine kadar, Will Smith‘in en kötüden en iyiye doğru sıralanmış bilimkurgu filmleri burada! Will Smith, günümüzün en büyük yıldızlardan biri ve kariyerinin ilk meyvelerini çoğunlukla bilimkurgu filmlerindeki olağanüstü performansları ile verdi. Yaklaşık otuz yıllık sinema kariyerine bakıldığında, bu türdeki performanslarını nasıl sıralardık? …

Devamını gör »
TERMINATOR_2_JUDGMENT_DAY

Hibrit Filmler #5: Bilimkurgu-Aksiyon

Yazı dizimizin bu bölümünde içinde aksiyon olan bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde. İşte filmlerimiz… Total Recall (1990) Başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone gibi yıldızları barındıran film, bir Philip K. Dick uyarlaması. Filmin öyküsü Douglas Quaid etrafında dönüyor. …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Arabalar

Bilimkurgu romanları ve filmleri, geleceğe yönelik şaşırtıcı kehanetlerde bulunmalarıyla tanınır. Ama iş kişisel ulaşıma geldiğinde günümüzden on yıllar, hatta yüzyıllar bile uzaklıkta olsa da, hemen hemen tüm romanlar ve filmler döner dolaşır bugün bizim araba olarak tanıdığımız araçların bir versiyonunu betimler. Futurama’daki ulaşım tüpleri gibi istisnaları saymazsak geleceğin kişisel ulaşım araçları bizim günlük arabalarımızdan çok da farklı değildir. Ancak bu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında Yapay Zekâ ve Robotlar

Var olduğumuz günden bu yana merak duygusunun o gizemli büyüsü altında yaşıyoruz. Bıkıp usanmadan sorular soruyor, ulaştığımız yanıtlarla yetinmiyor, daha fazlasını bilmek, daha fazlasını keşfetmek için çabalıyoruz. Bu sonsuz arayış nasıl, ne zaman başladı? Sorulan ilk soru neydi? “Biz kimiz?” ya da “Nereden geldik?” mi? Sahi kimdik biz? Ve nereden gelmiştik? Nefes alıp veriyorduk, canlıydık. Taştan, kayadan farklıydık. Avlanıyor, yiyor, …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Büyük Hukukçuları

Eğer sayısız bilimkurgu eseri tek bir konuda uzlaşabilseydi, bu büyük ihtimalle geleceğin kusursuzluğu olurdu. Anlaşmazlıkların destansı bir uzay savaşıyla çözülemediği nadir durumlarda ise, avukatların kapısını çalmanın vakti gelmiş demektir. Avukatların, diğer türlerdeki temsillerine oranla bilimkurguda hak ettiği yeri bulduğu pek söylenemez. Hemen hemen her tür yapımda ortaya çıkan doktorlara kıyasla, bir avukatın sahneye çıkması için genelde çok belirgin bir sebebe …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Üç Robot Yasası

“Edebiyat” ve “bilimkurgu” sözcükleri yan yana geldiğinde çoğu kişinin aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Kemik çerçeveli gözlüğü, kovboy kravatı ve uzun faulleriyle belleklere kazınan imgesi, sayısız okurun zihninde bilimkurguyla eş anlamlı bir değere bürünmüştür. O, hayatı boyunca 500’den fazla kitap kaleme almış üretken bir yazar, iflah olmaz bir okur, Boston Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğü yapmış bir bilim insanı, amansız bir …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Pozitronik Beyinlileri

Küçük yaşlardan beri bilimkurguya ilgi duyan ve 12 yaşından itibaren de kısa öyküler kaleme almaya başlayan Isaac Asimov, erken yazınsal çalışmalarında bile bilimkurgudaki mevcut kalıpları yıkacağının sinyallerini verir. Bu devrimsel ürünlerinin odağında ise robotlar vardır. Özellikle 1900’lerin başlarından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde sayıları çoğalmaya başlayan ucuz dergiler, öncüllerini yineleyici basmakalıp öykülerin membaı hâline gelir. Dönemin bilimkurgu yazarları arasındaki en gözde …

Devamını gör »