Janet Opal Jeppson Asimov, 25 Şubat 2019’da hayata gözlerini yumdu. Hayatını kaybettiğinde 92 yaşındaydı. Janet psikiyatriye, psikanalize, bilimkurguya sunduğu değerli katkıları ve hümanizme bağlılığıyla her zaman hatırlanacak. Onunla yıllarca düzenli iletişim halinde olan, Amerikan Hümanizm Derneği yöneticisi Roy Speckhardt, ondan şöyle bahsediyor: “Janet seksenlerinde bile fırtına gibiydi; bir yerden bir yere ulaşmak için yarışırdı. Ama aynı zamanda, ömrü boyunca bir …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Hümanizm
Transhümanizme Giriş
“Hümanizm” kelimesinin kökeni, Latince insan anlamına gelen “Humanus” kelimesine dayanmaktadır. Humanus’tan da “İnsan Doğası” anlamına gelen “Humanitas” kelimesi türetilmiştir. Dilimize de Fransızca’dan (Humanisme) geçmiştir. İnsanları, değer yargılarını, ihtiyaçlarını, ilgi alanlarını, kabiliyetlerini, özgürlüklerini ele alan ve yücelten laik ahlak sistemi olarak tanımlanmaktadır. 14. yüzyıldan itibaren İtalya’da ilk belirtileri görünen, Rönesans hareketiyle ortaya çıkan bu öğretiyi benimseyen kişiler, özellikle Antik Yunan dönemi …
Devamını gör »Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tahmini
1976 doğumlu İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari‘nin 2014 yılında yayımlanan “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” isimli kitabı büyük ses getirmişti. 2017 Haziran itibariyle tam kırk beş farklı dile çevrilen kitap, Homo sapiens’in geçmişini oldukça özgün ve anlaşılır bir tarzda anlatıyordu. Popüler bilim alanında son yılların en başarılı eserlerinden biri olan Sapiens, ülkemizde de çok tutuldu ve hâlâ çok satanlar listelerinde ilk sıralarda …
Devamını gör »Yirminci Yüzyılın Voltaire’i: Kurt Vonnegut
Oğlum lisenin başında bir yıl hazırlık okuyup İngilizce öğrenince, benden okumak için kitap istemişti. Ben de ona Kurt Vonnegut’ın bir romanını verdim: Breakfast of Champions (Şampiyonların Kahvaltısı). Kitabı evirdi, çevirdi, adından bir şey anlaşılmıyordu. “Nasıl bir yazar bu?” diye sordu. “Hınzır bir yazardır, oğlum,” dedim, “Hınzır bir yazar.” Eserleriyle ilk kez karşılaşan bir okura ‘hınzır’ diye tanıttığım Vonnegut’ı, 85 yıllık üretken bir …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Yapıtlarında Bilim ve Siyaset
“Bilimkurgu” ve “edebiyat” sözcükleri yan yana geldiğinde, çoğu yerli okurun aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Öyle ki azımsanmayacak bir kitle, bilimkurgu edebiyatına ilk adımını Isaac Asimov’un kitaplarıyla atmıştır. Kuşkusuz bunun pek çok nedeni var. Her şeyden önce Asimov, yapıtları dilimize en fazla çevrilen bilimkurgu yazarıdır. Özellikle Altın Kitaplar’ın 80’li ve 90’lı yıllarda estirdiği Asimov rüzgârı, yazara kayda değer bir …
Devamını gör »Bir Ölünün Eli Hepimizi İtiyor: Asimov’un Politik Otopsisi
Ortaokul yıllarım, babası öğretmen olan bir arkadaşın evindeyim. Kütüphaneye elimi atıyorum ve kapağında uzay gemisi olan, İmparatorluk isimli bir kitap ilgimi çekiyor. Okumak için istiyorum ve daha ilk sayfalardan bir aydınlanma yaşıyorum. Okuldaki tarih derslerinde verilen zehirden arınıyor beynim. Ne öğretiyorlar bize; ordun olacak, savaş kazanacaksın, yayılacaksın. Oysa İmparatorluk’tan ne anlıyorum, şiddet beceriksizlerin sorun çözme yönetimidir, ordular, silahlar değil; en tehlikeli …
Devamını gör »Isaac Asimov: İnsanlar Dünya’yı Kurtarabilir mi?
Gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu yazarlarından biri olan Isaac Asimov, deneyim ve yetenekleriyle arkasından gelenlere ilham kaynağı olmakla kalmamış, verdiği danışmanlık desteğiyle gelişimlerine de katkı sağlamıştır. Bilimkurgunun sıkı takipçileri bilir ki pek çok ünlü edebiyat ve sinema eserinde aslında Asimovun da katkısı vardır. Verdiği bu destek, bilim danışmanlığından hikaye ve senaryo yazımına kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Her ne …
Devamını gör »Isaac Asimov İle İlgili Sekiz Şaşırtıcı Gerçek
AMELİYAT SIRASINDA HIV VİRÜSÜ KAPTI Alınan kanların henüz HIV testine tabi tutulmadığı ’80’lerde olduğu baypas ameliyatı, yazarın sonunu hazırladı. Asimov, enfekte kandan kaptığı HIV virüsü nedeniyle 6 Nisan 1992’de öldü. Yazarın AIDS’ten öldüğü ise on yıl sonra açıklandı. KÜÇÜK, GÜVENLİ YERLERİ TERCİH EDERDİ Asimov, küçük ve dar alanlardan hoşlanırdı. Hatta bir keresinde “Metro gürültüsünün sokak kalabalığına karıştığı minik bir gazete …
Devamını gör »