1884’de Lüksemburg’da doğan Hugo Gernsback, yirmi yaşında Birleşik Devletler’e göç etti ve çok geçmeden de Modern Electrics isimli bir dergi çıkardı. Bu dergide radyo hayranlarına yönelik yazılar ve hikâyeler bulunuyordu. Gernsback o yıllarda Mary Shelley, H.G. Wells, Jules Verne ve Edgar Allan Poe gibi isimler tarafından kaleme alınan fantastik teknolojiler ile ilgili hikâyelere hayrandı. Nitekim kendisi de bu tarzda hikâyeler yazmaya …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Hugo Gernsback
Barışçıl Uzaylılarla İlk Temas: Mükemmel Dünya
“Önde gelen bilim insanlarımızın yıllardır söylediği gibi, canlıların yaşadığı tek gezegenin Dünya olduğunu düşünmek büyük saçmalık.” – Hugo Gernsback Bilimkurgunun isim babası Hugo Gernsback, 16 Ağustos 1884 tarihinde Luxemburg’da doğdu. 20 yaşındayken Amerikan vatandaşlığı aldı ve ilgi duyduğu alan olan bilimkurguyu dergicilik mesleğiyle ilişkilendirerek çeşitli yayınlar çıkarmaya başladı. Bunlardan ilki olan Modern Electrics, 1908’de yayın hayatına başladı ve elektronik ile …
Devamını gör »Bilimkurgunun Edebi Atası: Olağanüstü-Bilimsel Roman
Olağanüstü-bilimsel roman ya da Fransızcadaki özgün adıyla “Le Merveilleux Scientifique“, 19. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın ortalarına kadar Fransa’da gelişen bir edebi türdür. Çağdaş bilimkurgunun öncülü sayılabilecek bu bilimsel hayal gücü edebiyatı, çılgın bilim insanlarından onların olağanüstü buluşlarına, kayıp dünyalardan Güneş Sistemi seferlerine, felaketlerden insanüstü varlıkların ortaya çıkışına kadar birçok tema etrafında dönen hikâyeler ortaya koymuştur. Fransız yazar Maurice Renard, türü …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasında Post-Apokaliptik Tür
Türsel terimler sıklıkla, belli bir grup metin ya da eser üretildikten sonra bu metinlere atfedilmektedir (Geraghty, 2009: 1). Bu durum bilimkurgu (science fiction) terimi için de geçerlidir. Lüksemburg kökenli Hugo Gernsback (1884-1967), 1908 yılında Modern Electirics adlı dergiden başlayarak “bilimin harikaları” ve sonrasında kurduğu dergilerde olağanüstü konuları işleyen scientific fiction (bilimsel kurgu) adını verdiği metinleri bir araya toplamıştır. 1926 yılında …
Devamını gör »Bilimkurguda Bilimsel Tutarlılık
“Hayal edebildiğin her şey kurgu, başarabildiğin her şey ise bilimdir. İnsanlık tarihi başlı başına bilimkurgudur…” – Ray Bradbury İnsan soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri hayal etmeyi, sormayı, sorgulamayı sürdürüyor. Bunun bir parçası olarak da geleceğe dair fikir yürütmelerde bulunuyor, öngörüler ileri sürüyor ve bizleri gelecekte nelerin beklediğini hayal ediyor. Çünkü olacakları öngörebilmek, öngörememiş olmaya kıyasla bizlere doğal bir …
Devamını gör »Geleceğin Teknolojisi: Bilimkurgu Bilimin Gerçeği Olursa
2001 yılında VCR/DVD oynatıcı, Avustralya New South Wales’de en çok çalınan üçüncü üründü. 2011’e dek on sekizinci sıraya kadar düştü. Düşme eğiliminin devam ettiği kesin. Bir ürün, pazara ne kadar iyi nüfuz etmiş olursa olsun, zaman dediğimiz şey teknoloji işin içinde olduğunda oldukça güvenilmezdir. iPad’lerden yardımcı robotlara, video telefonlardan otonom arabalara; günümüz teknolojisinin çoğu, hayata geçmeden çok daha önce bilimkurgu …
Devamını gör »Orta Çağ’ın Bilimkurgusu Nasıl Bir Şeydi?
Bilimkurgu (BK), tereddüt edilmeden modern zaman edebiyatıymış gibi görünebilir, ama aslında bu tür yüzlerce yıl eskidir. Örneğin, 12. yüzyıl Suffolk’unda ortaya çıkan ve hiç kimsenin anlayamayacağı bir dil konuştuğu bildirilen yeşil yaratıklar olan “Woolpit’in Çocukları” var. Ayrıca, 11. yüzyılda bir çift kanat yapıp Malmesbury Manastırı’nın tepesinden uçan Eilmer adlı bir rahibin hikayesi ve 15.yy dan kalma anlaşılmaz, henüz kimsenin çeviremediği, …
Devamını gör »Salieri Kompleksi
Salieri kompleksi nedir? Çok basite indirgersek “kıskançlık” diyebiliriz, ama asıl irdelememiz gereken bilim, sanat ve akademik hayatta görülen şeklidir. Bu terim Peter Shaffer’ın 1979 yılında kaleme aldığı “Amadeus” romanı ve Milos Forman’ın 1984 yılında yönettiği aynı isimli filmle hayatımıza girdi. Filmde F. Murray Abraham’ın canlandırdığı saray bestecisi Antonio Salieri, genç Amadeus’un müzikal dehasını kıskandığı için onun hayatını zorlaştırıyor, hatta zehirleyerek …
Devamını gör »Bilimkurgunun Tarihi #1: Ortaya Çıkışı ve Yükselişi
Çağından kopmak istemeyen, yaşamı ve evreni tanımak, irdelemek isteyen insanoğlu kitle iletişim araçlarının sağladığı olanaklardan yararlanmaktadır. Bu nedenle bilimin ve teknolojinin kendisine yarın neler sunabileceğinin yaklaşık bir öngörüsünü de görmek istemekte ve en doğru kestirimlerde bulunabilme savında olan bilimkurguya eğilmektedir. Bilimkurgu Dünya üzerinde de ancak bilim ve teknoloji-de söz sahibi olabilmiş ülkelerde tanınmaktadır. Gayet açıktır ki iyi bir bilimsel eğitim …
Devamını gör »Hugo Gernsback’tan Bilimsel Bir Ütopya: Ralph 124C 41+
Herhangi birinin senden nefret etmesinin asıl nedeni; senin gibi olmak istediği halde asla senin gibi olamayacağını bilmesidir. – Hugo Gernsback. Bilimkurgunun en prestijli ödülü olarak bilinen ve günümüzde halen daha verilmekte olan Hugo Ödülleri’nin isim babası olan Hugo Gernsbach, 1884 yılında Lüksemburg’da doğdu. Henüz 20 yaşındayken ABD’ye yerleşen yazar soy adını “Gernsback” olarak değiştirdi. Kendi geliştirdiği bir pil ve radyo …
Devamını gör »