Etiket Arşivleri: Homeros

Yapay Zeka Notları #4

yapay zeka

“Bir çekiç sadece çivi çakar, bir testere sadece odun keser, fakat bir bilgisayar fiziksel dünyaya ait milyarlarca farklı şeyi yansıtabilir.” Yapay Zeka Çağı – Byron Reese Gündelik hayatta kelimelerin anlamlarını pek umursamıyor, üzerine derinlemesine düşünmüyor ve genellikle ilk anlamları dışında bilgi sahibi olmadan kullanıyoruz. Oysaki birçok kelimenin birden fazlası anlamı ve kullanıma göre teşekkül eden içeriği vardır. Arapça başta olmak …

Devamını gör »

Destandan Yapay Zekaya: Edebiyatın Doğal Seleksiyonu #1

yapay zeka

Edebiyatın ve hatta tüm sanatın içinde, kendine has bir doğal seçilim süreci vardır. Ve bilindiği üzere doğal seçilim, üstün bireyin zayıf olanı elemine etmesi ilkesine dayanır. Nasıl ki bireyin ait bulunduğu ortam ve barındırdığı şartlara adaptasyonu ne denli yüksek olursa yaşam kondisyonu o denli başarılı oluyorsa, bireyin ürettiği meta da aynı koşullara tabidir. Homo Neanderthal’den Sapiens’e geçen süreç gibi, edebi yaratımda da benzer süreçler görülür. İlk yaratım sürecinden beridir süregelen bu değişime tanık …

Devamını gör »

Bilim ve Felsefe #1

bilim ve felsefe

Bilimkurgu eserlerinde bilimsel argümanlara dayanılarak kurgusal dünyalar yaratılır, ayrıca ilgili argümanları işlerken de içinde bulunulan zaman çizgisinde oynamalar yapılır; geleceğe ve hatta geçmişe gidilir. Bilimsel argümanların gerçekçiliği de yazarın inisiyatifine kalmıştır. Şöyle ki; yazar detaylar için yaratıcılığından faydalanabilir. Zamanda yolculuk, ışınlanma ve hatta ölümsüzlük gibi unsurlar işte bu bahsi geçen konulara örnektir. Kısacası zamanda yolculuk yapan bir karakterin yaşadığı sürecin …

Devamını gör »

Antik Çağın Karanlık Cevheri: Sandalpunk

Homeros‘un yazılı eserler bıraktığı Yunan Karanlık Çağları ile bilimkurgu arasında bir etkileşim kurmak mümkün. Zira ortada ne siberpunk ne de bilimkurgu gibi kavramlar varken Samsatlı Lukianos (kendisi Antik Çağlar’da değil, günümüze nispeten daha yakın bir dönemde yaşadı) Antik Çağ destanlarını andıran bir bilimkurgu eseri yazmıştı: Gerçek Bir Hikaye. Bronz Çağı Çöküşü sırasında Antik Yunanistan derin ve sessiz bir karanlığa gömülmekten …

Devamını gör »

Homeros, Vergilius ve Modern Mitoloji Olarak Bilimkurgu

mitoloji

Bilimkurgunun köklerini Antik Yunan veya Roma’da aramak zorlama bir uğraş gibi görünebilir. Bu daha çok fantastik kurguya yakışacak bir denemedir. Ancak yazın türlerinin, kendi tarih öncesi aşamalarının gölgesinde ilerlediklerini düşünürsek, bilimkurgu bizi tahmin edemeyeceğimiz kadar geriye götürür, hem de çeşitli sürprizlerle. Derinlere indikçe, yazın sahasında uzun süredir kendine -kuramsal anlamda- yer edinmiş bir tür olan bilimkurgunun etki alanı genişler, onu …

Devamını gör »

Asimov Kütüphane ile Tanışıyor

Isaac Asimov yalnızca bilimkurgu romanları ve öyküleri yazmakla yetinmemiş, çeşitli konularda kurgusal olmayan eserler de vermiş fazlasıyla üretken bir yazardı. Peki, Asimov bunu nasıl başardı? Asimov, okumayı daha okula gitmeden öğrenir. Ancak okuma becerisini hızla geliştirmesi bir problemi de beraberinde getirir: Asimov’un okuyacak kitabı yoktur! Okul kitapları ona yalnızca birkaç gün dayanır. Onları daha okulun ilk haftasında bitiriverir. Babası o henüz …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatının Kökeni ve Evrimi

Bilimkurgu, mevcut bilimsel verilerden hareket ederek insanlığın geçmişte ve günümüzde karşılaştığı ya da gelecekte karşılaşabileceği sorunların ve olayların sınırlanmış bir düşçülükle anlatıldığı sanat uğraşıdır. Tanımda geçen “sınırlanmış düşçülük” ifadesi, bir yandan çağdaş bilimkurgunun ne olduğunu ve ne olması gerektiğini belirlerken, bir yandan da bu türün sınırlarını çizmektedir. Bu sınır, bilimkurguyu fantastikten ayıran en önemli unsurdur. Peki ama “sınırlanmış düşçülük” ifadesinden …

Devamını gör »