Etiket Arşivleri: Hollywood

Arnold Schwarzenegger vs Sylvester Stallone

Arnold Schwarzenegger vs Sylvester Stallone

Arnold Schwarzenegger ile Sylvester Stallone arasındaki rekabet, 70’ler, 80’ler ve 90’lardaki aksiyon sinemasının en ikonik ve ilginç hikâyelerinden biridir. Bu iki dev isim, Hollywood’un en büyük aksiyon yıldızları olarak tanınırken aralarındaki rekabet hem kişisel hem de profesyonel düzeyde dikkat çekiciydi. Öte yandan bu rekabet, bilimkurgu sinemasının gelişimine de önemli katkılar sağladı. Arnold Schwarzenegger ve Sylvester Stallone, 70’lerin sonları ve 80’lerin …

Devamını gör »
sinemada bilimkurgu ve kiyamet

Mikail Boz’dan Sinemada Bilimkurgu ve Kıyamet

Bir Çin atasözü şöyle der: “Tuhaf zamanlarda yaşayasın.” Günümüz insanının içinde yaşadığı çağ, biraz bu atasözünde betimlenen döneme benzer. Bilim ve teknolojide hiç olmadığı kadar büyük ilerlemeler kat etsek de, zihnimize çöreklenmiş kaygılardan kurtulamıyoruz. Geleceği öngörebiliyor, ona hazırlık yapabiliyoruz. Buna karşın beklenmedik felaketler ve yönünü kestiremediğimiz şekilde yoluna devam eden teknolojik ilerlemeler, insanlığa salt olumlu bir etkide bulunmuyor. Gelişimin önemsemediğimiz …

Devamını gör »

Filmi Çekilse de İzlesek Dediğimiz Bilimkurgu Romanları

Daha önce fark etmediyseniz bile, son yıllarda iyice artan bilimkurgu uyarmalamalarıyla izleyicilerin epik bilimkurgu yapımlarına açlığının hâlâ dinmediğini anlamış olmalısınız. Sinema izleyicileri uzayın engin boşluğunda geçen destansı yapımlara büyük ilgi duyuyorlar; üstelik daha önce sinemaya uyarlanması imkânsızmış gibi düşünülen serilerin de sinema veya dizi uyarlamalarının gelmesiyle (örneğin Dune, Foundation, Watchmen), başka uyarlamalar da göreceğimiz neredeyse garanti sayılır. Sinema ve dizi …

Devamını gör »
interstellar

Sinemada Kahraman Olarak Bilim İnsanları

Yıldızlararası (Interstellar)‘nın kahramanları, filmin yüz altmış dokuz dakikalık süresinin önemli bir bölümünü teorik fizik üzerine mini dersler vererek harcıyor ve solucan deliğinin kozmik bir kestirme yol olabileceğine dair ezoterik kozmolojik kavramları tanımlıyorlar. Dahası, zaman genişlemesi olarak bilinen görelilik özelliğinin, bir kara deliğin ve onun muazzam kütle çekiminin varlığında zamanın nasıl daha yavaş akmasına yol açtığını açıklıyorlar. Böylece fiziğin gizemlerine yönelik …

Devamını gör »
sinema-yapay-zeka

Geleceğin Sinemasında Başrol Yapay Zekâ mı Olacak?

“Kimi insanlar yapay zekânın bir gün ayaklanıp insanları ezeceğinden kaygılanıyor. Bence insanın insanı ezmesi için eşi görülmemiş bir araç olarak kullanılma riski daha gerçekçi.” 50 Soruda Yapay Zeka – Cem Say Amerikan patent dairesi başkanı Charles Duell, 1899 yılında, “Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi,” diyerek tarihe geçmiştir. Bugün bakıldığında saçma görünen bu açıklama aslında …

Devamını gör »

Özgürlük Heykeli’ni Yıkan 6 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu filmlerinde dev dalgalardan uzaylılara, canavarlardan nükleer felaketlere kadar birçok şeyin Özgürlük Heykeli‘ni yerle bir ettiğine şahit olduk. Uzun süredir bilimkurgu ile haşir neşir olan senarist ve yönetmenler, filmlerinde ABD’nin en ikonik simgelerinden biri olan Özgürlük Heykeli’ni yıkmaktan geri durmadı. Hatta bu durum öyle bir hale geldi ki, ABD bilimkurgu sineması için adeta bir ayırıcı özellik oldu. Özgürlük Heykeli’ni yıkmanın …

Devamını gör »

Benliğe Adanan Bir Roman: Anthem

“Bu dünyanın sırları herkese açık değil, sadece onları arayanlara ve bulmasını bilenlere açıktır.” – Ayn Rand Ayn Rand (1907-1982), edebi yetkinliğinden ziyade eserlerini temellendirdiği felsefi yaklaşımıyla ya da diğer bir deyişle serbest piyasa destekçisi ve bireyci tavrıyla tanınır. İkinci Kızıl Tehlike döneminde (1947-1957) senatör Joseph McCartyh‘nin öncülüğünü yaptığı anti-komünist soruşturmalarda yer almış, dönemin tartışmalı figürlerinden biri olmuştur. Rivayete göre, Komünizmle …

Devamını gör »

Ad Astra ve Düşündürdükleri

Şunu kabul edelim artık, Holywood bize asla istediğimizi veremiyor. Öte yandan bu çalışkan sektör, bize daima bir şeyler veriyor; ama bir filmde verdiğini, diğerinde eksik bırakıyor ya da birinde eksik bıraktığını, diğerinde tamamlıyor. Holywood kendisinden mükemmel yapıtlar bekleyenlere omuz silkerek, “Bademli karamelli dondurma yok, onun yerine çilekli ya da limonlu ister misiniz? Ayrıca karamelli keklerimizi deneyebilirsiniz,” diyerek gülümsüyor. Star Wars’ın …

Devamını gör »

Çin Sineması Gelecek Vaat Ediyor mu?

Çin film endüstrisi uzun zamandır Hollywood’u yakalama amacında. Ayrıca Amerika ve Çin arasındaki işbirliği, yazarlar ve film yapımcıları için daha özgür bir ortam doğuruyor ve bu da Çin film endüstrisini bir sonraki seviyeye taşıyabilir. Amerikan popüler kültürü Çinliler tarafından epey seviliyor. Çin devlet başkanı Xi Jinping ve başbakanı Li Keqiang HBO’nun popüler dizisi Game of Thrones hayranı olduklarını açıkladılar. Marvel’ın …

Devamını gör »

Yeniden Çevrimler

Hollywood, yeni hikâye bulma konusunda ne zaman bir kısır döngüye girse, eski yapımları tekrar elden geçirerek, farklı soslarla gümüş tepsilerde sunmaya çalışıyor. Hali hazırda sinema tarihinde kendisine çoktan yer etmiş eserleri, yeni yönetmenler ve oyuncularla “öncekinden daha iyi” olma iddiasıyla prodüksiyon sürecine alıyor; biz sinemaseverler için can sıkıcı bir durum. Birkaç sene önce sinemalarımıza konuk olan Evil Dead (2013) gibi, …

Devamını gör »