Etiket Arşivleri: Hindistan

İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu

ekonomi

Birçok önemli ölçüt açısından günümüzün süper gücü Amerika Birleşik Devletleri’dir.[1], [2] Ama Amerikalılara (özellikle de muhafazakar Amerikalılara) soracak olursanız, birçoğunun endişesi, ülkelerinin bu liderlik pozisyonunu giderek kaybediyor olduğu yönündedir.[3] Büyük bir mali kriz, sonrasında gelen ılımlı bir toparlanma, yirmi yıldır maaşların artmamış olması; buna ek olarak sınırsız bir potansiyele sahip 1.3 milyar nüfuslu ve hızla yükselen Çin’den gelen sürekli haber …

Devamını gör »

Kuantum Mekaniği Güncel Sorunlarımıza Çare Olabilir

Dünya su sıkıntısı haritasında Hindistan, Kuzey Afrika çölleri ve Orta Doğu ülkeleri kadar kurak görünüyor. Ama su sıkıntısı çektiği herkes tarafından bilinen ülkelerin aksine her yıl Muson yağmurlarıyla sulanan Hindistan, küresel bir tarım devi. Bu nedenle de yaşanan su krizi, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atıyor. Ancak kuantum fiziği bu soruna bir çözüm olabilir. Avustralya Ulusal Üniversitesi Fizik Araştırma Okulundan Dr. …

Devamını gör »

Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?

gida krizi kitlik

Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …

Devamını gör »

Hindistan’da Geçen bir Sovyet Bilimkurgusu: Hava Adamı Ariel

hava adami ariel kapak

“Yıldızlara doğru! Yeryüzünden ve insanlardan uzağa!..” 1884’te Smolensk’te dünyaya gelen Aleksandr Belyaev’in ilk romanı 1925’te yayımlandı. Bir işçi gazetesinde yayımlanan “Profesör Dowell’ın Başı” isimli bu roman büyük bir başarı elde etti ve Belyaev ardından başka bilimkurgu eserler de kaleme almaya başladı. Su Adamı ve Hava Adamı Ariel gibi eserlerle de iyiden iyiye adını duyuran yazar, “Sovyetler’in Jules Verne’i” olarak adlandırıldı. …

Devamını gör »

Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri

SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği …

Devamını gör »

Sıfırı Kim Buldu?

Sifir

Konumuz matematik, fakat korkmayın size diferansiyel, cebir, reel matematikten bahsetmeyeceğiz. Matematik, evreni anlayabilmemizin en önemli aracı ve dünya dışı medeniyetler ile anlaşabilmemizi sağlayacak belki de tek evrensel iletişim yöntemi. Matematik sadece biz insanlar için yaşamsal bir öneme sahip değil. Aynı şekilde hayvanlar da avını yakalama mesafesinden, midesini doldurduğunda koşmada ya da uçmadaki performanslarına kadar matematiği kullanmaları sayesinde hayatta kalma şanslarını …

Devamını gör »

Hayal Gücünün Uzay Gemisi: Patates

patates kapak

Patates gıda sisteminin ana kahramanıdır. Haşla, kızart, fırınla, sulu yemeğe koy, püresini yap, cips paketinde al, kumpirini ye… Şahsen sabah kahvaltımda mutlaka patates kızartması olur. Geceleri de haşlarım, fırınlarım, kızartırım, cipsini yerim. Konu bilimkurguya nasıl gelecek?… Andy Weir’in The Martian (Marslı) kitabını ve filmini hatırlıyor musunuz? Mars’ta kalan kahramanımız nasıl yaşamayı başarıyordu? Patates yiyerek! Andy Weir kitabını olabildiğince gerçek koşullara …

Devamını gör »

Hint Mitolojisinde Bilim ve Bilimkurgu

Hindu mitolojisi

Hint mitolojisinde incelemeye değer pek çok şaşırtıcı efsane olduğu bir gerçek. Hatta bu efsaneler, ortaya çıkışlarından yüzyıllar sonra bile biz modern insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. O çağın insanlarına fantastik ve mistik gelen bu anlatılar, günümüz araştırmacıları için birer bilimkurgu unsurundan farksız. Zaman yolculukları, klonlanma, kitle imha silahları, uzay gemileri, embriyo transferi, beyin nakilleri… Hint mitolojisinde bilimkurgu adına aradığınız ne varsa …

Devamını gör »

Psychedelic Trance Müziğin Tarihçesi

“Rüyadayken kurallar yoktur artık; insanlar uçabilir, her şey olabilir. Bazen rüyadan uyanırken bir an gelir; gerçek dünyaya döndüğünüzü hissedersiniz ama hala rüyadasınızdır. Uçabileceğinizi düşünseniz de denememeniz tavsiye olunur.” Yukarıdaki söz, bir suç-gerilim filmi olan Kalifornia’dan alıntıdır. Brad Pitt ve Juliette Lewws’in başrollerini paylaştığı bu başarılı seri katil filminde tanıdık bir yüz daha vardır: David Duchony. Gelmiş geçmiş en sürükleyici bilimkurgu …

Devamını gör »

Hayal Gücü Manifestosu

Son zamanlarda ülkemizin, önem verdiği şeyler üzerine epey düşündüm ve prensibi “kurgudan öte gerçek yoktur” olan bir yazar olarak bu metni yazmaya karar verdim. Türkler tarihin büyük kısmında savaşçı bir millet oldu. Osmanlı İmparatorluğu çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olsa da ticari olarak o kadar iyi bir yapılanmaya sahip değildi. Örneğin okuduğum bir araştırmaya göre 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu …

Devamını gör »