Etiket Arşivleri: Harlan Ellison

Yolculuk Devam Ediyor: Love, Death & Robots Vol.2

Love-Death-Robots-Season-2

Netflix, son yıllarda yaptığı birçok işle adından söz ettirmeye devam ediyor. Evet, bu işlerin bazıları gerek oyunculuk gerekse hikaye bakımından dizi/film sevenlere, ‘’Peh, o kadar reklam bunun için miydi?’’ dedirtiyor adeta. Ancak Netflix’in sepetinde öyle elmalar da var ki diğer çürüklerin yanında sapasağlam kalmayı başarıyor ve onu tüketen insanları da sonuna kadar tatmin ediyor. Love, Death & Robots animasyon dizisi …

Devamını gör »

Bilimkurgu: Türün Kurgusu

Bilimkurgu ne zaman doğdu? Bu sorunun çok sayıda cevabı var, hem de gereğinden fazla. Kimisi bilimkurguyu Mary Shelley, Jules Verne ya da H.G. Wells’in romanlarından başlatırken, kimisi ‘science fiction’ ifadesinin ilk defa ortaya çıktığı 1926 yılına işaret eder. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan görüşe göre bilimkurgu’nun içinden hem konu hem de stil bakımından çok yönlü türlerin ortaya çıktığı, ilk yazılı örnek denilebilecek …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Asi Kalemi: Harlan Ellison

Geçtiğimiz günlerde bilimkurgu çınarından bir yaprağın daha eksildiğine şahit olduk. Edebiyat kariyeri boyunca sayısız kısa öykü, roman, deneme, televizyon ve film senaryosu kaleme alan ve kısa kurmaca yapıtlarıyla birçok Hugo ve Nebula ödülü kazanan Amerikalı yazar Harlan Ellison, (tam ismi Harlan Jay Ellison) 28 Haziran 2018’de hayata gözlerini yumdu. 27 Mayıs 1934’te ABD’nin Ohio eyaletinin Cleveland kentinde doğan Ellison, tür …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Ustalarından Seçme Öyküler: Korkunun Bütün Sesleri

Korkunun Bütün Sesleri

Metis Yayınları’nın ilk olarak 1993 yılında derleyip yayımladığı kısa öykülerden oluşan bu kitap, aradan geçen uzun zaman içinde çok fazla rağbet görmemiştir. Elbette buna Türkiye’de bilimkurgunun gözde bir tür olmaması sebep olarak gösterilebilir. Sedef Öztürk ve Levent Mollamustafaoğlu’nun derleyip çevirdiği kitapta 7 usta bilimkurgu yazarından 7 öykü bulunuyor. Öykülerin tek bir tema etrafında şekillenmediğini, farklı tatları okura sunduğunu vurgulamakta yarar …

Devamını gör »

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

new wave

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »

Siberpunk Hareketinin Tarihi

Bilimkurgu edebiyatı, kökleri milattan öncelere giderken, akacağı asıl yatağı nasıl 20. yüzyıl içinde bulduysa, siberpunk bilimkurguları da kendini 1980’li yılların ruhunda bulur. Kişisel bilgisayarlar ve internetin gündelik yaşama girişiyle yaygınlık kazanan dijital dünya algısı, popüler kültürün ileri teknoloji ürünleriyle kaynaşması, küreselleşme, çok uluslu kapitalizmin yükselişi, her alan ve anlamda sınırların birbirine karışıp, ortadan kalkmaya başlaması, seksenlerin fütüristik ve metaforik bir …

Devamını gör »