Etiket Arşivleri: Haldun Aydıngün

Türk Bilimkurgu Edebiyatına Tarihsel Bir Bakış

Kökenini söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, irili ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük arayışını …

Devamını gör »

Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü

Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …

Devamını gör »
gelecek oykuler

10 Öykülük Derleme: Gelecek Öyküler

2003 yılında yayımlanan “Gelecek Öyküler”de 10 farklı yazar tarafından kaleme alınan bilimkurgu öyküleri bulunuyor. Okuyan Us Yayınları’ndan çıkan kitapta 9 kısa öyküye ek olarak, 1 de çizgi öykü var. Giovanni Scognamillo, Haldun Aydıngün, Özlem Kurdoğlu ve Hakan Alpin gibi Türk bilimkurgu camiasında adına sıkça rastladığımız usta isimlerin yanı sıra, adını ilk defa duyduğumuz başarılı yazarlarla da karşılaşıyoruz. Distopya, uzay operası, …

Devamını gör »
2000 oncesi yerli bilimkurgu kitaplari

2000 Öncesi Yerli Bilimkurgu Edebiyatı

Türk Bilimkurgu edebiyatına bakacak olursak, ilk yazarların arasında Refik Halit Karay‘ın bir eserini görebiliyoruz. Ago Paşanın Hatıratı adlı eserinin içinde bulunan öykülerden ikincisi Hülya Bu Ya, Ankara’nın istiklal savaşından sonraki kuruluş yıllarının izlenimlerini aktarmak için gelen bir Amerikalı gazetecinin ağzından anlatılıyor. Gazeteci Ankara’ya geldiği vakit tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kentle karşılaşıyor. Kendi kendine yürüyen yollar, iyi eğitimli insanlar, …

Devamını gör »
yerli bilimkurgu yukseliyor kitap

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2018

Nisan 2017’de kurulan ve o zamandan beri aylık olarak e-dergi çıkartan Yerli Bilimkurgu Yükseliyor topluluğunun 2018 bilimkurgu öykü seçkisi basılı olarak da raflardaki yerini aldı. Bir yıl önce hayal olarak başlayan ve Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘ne adanan proje, Paradigma Polisiye Yayınları sayesinde bir adım ileri taşındı. Yerli polisiye, bilimkurgu ve fantazya eserleri yayımlamak için Paradigma Akademi tarafından kurulan Paradigma …

Devamını gör »

Haldun Aydıngün’den 2000’li Yılların Öyküleri

1958’de doğan Haldun Aydıngün 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir tekstil firmasında mesleğini icra etmesinin yanı sıra kişisel hobileriyle de ilgilenmeye devam eden Aydıngün, bilimkurgu başta olmak üzere dağcılık, gezi, fotoğrafçılık ve yazarlık gibi alanlarda kendini geliştirdi. Yazarlık kariyerini de bu alanlar üzerine inşa eden yazarın bilimkurgu alanında birçok romanı ve öyküsü bulunuyor. İlk kitabı 1991 …

Devamını gör »
hayat oyun

Yoksa Evren Bir Oyun mu?

90’lı yıllarda bir arkadaşın evinde Ghengis Khan adlı Koei yapımı bir oyun oynadım. Dünya’yı ele geçirme hedefli bir strateji oyunuydu. O döneme göre çok iyi düşünülmüş bir oyundu. Örneğin komşu bölgeleri savaş açma tehdidiyle vergiye bağlayabiliyordunuz. Liderlik yeteneğiniz için puanlar dağıtıyordunuz ve yaşlandıkça bunlar azalıyordu. Evlenerek çocuk sahibi oluyordunuz. İşgal ettiğiniz bölgeler ise zamanla isyan ettiği için amca, çocuk veya …

Devamını gör »