“Daha iyiyi ve güzeli arayışın sonu yoktur.” Eğer yerli bilimkurgunun tarihine doğru bir yolculuğa çıkarsak, geçmişte ortaya konulmuş çoğu işin kişisel fedakârlıklara dayandığı görülür. Türkiye gibi bilimkurgunun yaygın olmadığı coğrafyalarda doğup da türe gönül verenlerin ortak yazgısıdır bu. Kimisi bu makûs yazgıya boyun eğer, kimisi de Bülent Akkoç gibi hayatını mücadeleye adar. Nasıl ki erken dönem Amerikan bilimkurgusu Hugo Gernsback …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Hakan Alpin
10 Öykülük Derleme: Gelecek Öyküler
2003 yılında yayımlanan “Gelecek Öyküler”de 10 farklı yazar tarafından kaleme alınan bilimkurgu öyküleri bulunuyor. Okuyan Us Yayınları’ndan çıkan kitapta 9 kısa öyküye ek olarak, 1 de çizgi öykü var. Giovanni Scognamillo, Haldun Aydıngün, Özlem Kurdoğlu ve Hakan Alpin gibi Türk bilimkurgu camiasında adına sıkça rastladığımız usta isimlerin yanı sıra, adını ilk defa duyduğumuz başarılı yazarlarla da karşılaşıyoruz. Distopya, uzay operası, …
Devamını gör »Türkiye’de Bilimkurgu Dergiciliği
Bilimkurgunun ülkemizdeki macerasına geçmeden önce, türün okurlar arasında sevilme ve tutulmasına ilişkin elimizde bulunan iki ankete de bir göz atmakta fayda var. Elimizdeki ilk sonuç, A.B.D.deki bilimkurgu dergilerinden Analog‘un 1960’lı yıllarda okurları arasında düzenlediği bir anketten geliyor. Buna göre ortalama bilimkurgu okuru 35 yaş civarında olup, %98,7’si resmi bir öğretim kurumundan mezun. Bunların da %14,7’si yüksek okul, %45,6’sı kolej, %38,4’ü de diğer …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı ve Sineması Hakkında Türkçe Kaynak Kitaplar
70’li yıllardan itibaren ülke raflarında iyiden iyiye yer etmeye başlayan bilimkurgu, günümüzde ise oldukça popüler bir tür haline gelmiştir. Kitapçılarda adına raflar oluşturulan, kitap fuarlarında hakkında paneller düzenlenen ve yayınevleri tarafından okurların ilgiyle takip edeceği seriler yayımlanan bir türe evrilmiştir bilimkurgu. Yalnızca edebiyatta değil, sinema alanında da son yıllarda bilimkurgu türünde çok kaliteli filmler izleme fırsatı bulduk. Bilimin her alanına …
Devamını gör »Atılgan’dan Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi
Ülkemizin sayılı bilimkurgu dergilerinden birisi olan Atılgan’ı çıkaran ekibin başında gelen Bülent Akkoç ve Hakan Alpin, bu kitabın ortaya çıkmasında en büyük rolü oynayan kişiler. Ekim 1999’da, Atılgan Yayınevi’nden çıkan kitapta 11 farklı yazarın 11 kısa öyküsü bulunuyor. Arthur C. Clarke, H.G. Wells, Robert Sheckley, Alfred Bester ve Brian Aldiss gibi ustalara ek olarak, Türkiye’de adına pek fazla rastlamadığımız yazarlar …
Devamını gör »Türk Bilimkurgusunun Kadın Silahşoru: Özlem Kurdoğlu
90’lı yıllar, Türkiye’de bilimkurgu edebiyatının ciddi anlamda varlık sahası bulabildiği bir dönem olarak tarihe geçti. Atılgan dergisinin yayın hayatına başlaması, içinde Müfit Özdeş‘in de bulunduğu Metis Bilimkurgu Serisi‘nin okurla buluşması gibi gelişmeler, bu sürecin en dikkat çekici örnekleri arasında gösterilebilir. Kuşkusuz dönemin öne çıkan isimlerinden biri de Özlem Kurdoğlu‘ydu. İlk öyküsü Atılgan dergisinde yayımlanan Kurdoğlu, 1996 yılından itibaren aynı dergide …
Devamını gör »Türk Bilimkurgu Dergiciliğinin Tarihi
Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi olan Antares, ODTÜ’de matematik bölümü öğrencisi Sezar Erkin Ergin tarafından 1971’de çıkarılmıştır. Bu, “Aylık Haber Bülteni” adı altında çıkan dokuz sayfalık bir teksirdir. Ergin, bir sene sonra bu bülteni yine teksir makinesiyle İngilizce ve Türkçe olarak basarak İtalya’ya gider. Orada bu çalışmayı beğenirler ve ona ödül verirler. O da bu hevesle matbaada basılan “Anteres” adlı bir …
Devamını gör »