Etiket Arşivleri: H. P. Lovecraft

Lovecraft ve Bilimkurgunun Müzikal Kesişimi: Kozmik Death Metal

Bilincinizin açık olduğu her dakika size acı mı veriyor? İnsanların çıkardığı en ufak bir sese dahi tahammülünüz yok mu? Ruhunuzda meydana gelen korkunç kaosu susturabilecek bir şey mi arıyorsunuz? Daha fazla aramayın çünkü buldunuz. Aşağıda listelediğimiz death metal grupları sayesinde, bu aşağılık dünyanın insan onurunu alçaltan bütün saçmalıklarını bir kenara bırakıp kozmik karanlığa, yok oluşun güzelliğiyle harmanlanmış yıkımın müziğine kavuşabilirsiniz… …

Devamını gör »

Dizisi Çekilse de İzlesek Dediğimiz Bilimkurgu Romanları

alastair-reynolds-revelation-space

Bilimkurgunun modası hiç geçmiyor. Star Wars ve Star Trek gibi sonsuz görünen ana desteklerle birlikte, sürekli olarak yeni diziler ve filmler seyirciyi yıldızlar arasında veya gelecekte dolaştırmayı sürdürüyor. James S.A. Corey imzalı Expanse serisinin olağanüstü uyarlaması, akıllıca yapılan bilimkurgunun televizyonda iyi iş çıkarabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Liu Cixin’in Üç Cisim Problemi yakında bir dizi uyarlaması ile geliyor, Asimov’un Vakıf serisi …

Devamını gör »

Bir Lovecraft Uyarlaması: From Beyond

Edward Pretorius (Ted Sorel) ve asistanı Dr. Crawford Tillinghast (Jeffrey Combs), epifiz bezinin aktive edilmesiyle algılanan gerçekliğin ötesini görebilmeyi sağlayan rezonatör adlı bir makine geliştirir. Pretorius, rezonatör çalışmaya başladığında ortaya çıkan boyut ötesi varlıklar tarafından öldürülür ve asistanı Tillinghast da cinayetin şüphelisi olarak bir akıl hastanesine kapatılır. Devamında Dr. Katherine McMichaels (Barbara Crampton) ve Dedektif Bubba Brownlee (Ken Foree), yanlarına …

Devamını gör »

Pennywise Bir Lovecraft Yaratığı mı?

Stephen King bugün korku edebiyatının kralı olarak anılsa da, kendisinin de ilham aldığı başka birisi var: H.P Lovecraft. Lovecraft külliyatının büyük bir çoğunluğu kozmik dehşete, yüzyıllar önce Dünya’ya inmiş devasa ve korkunç tanrılara, okuyan insanları delirten lanetli kitaplara dayanır. Korku kurgunun bu çeşidine de Lovecraftvâri Korku denmektedir. Tuhaf Kurgu adlandırmasına da sıklıkla rastlanır. Stephen King de bu alanın öğelerini ustaca …

Devamını gör »

Karanlık İlahların Elçisi: H.P. Lovecraft

Renklerin bile olmadığı karanlık diyarlardan gelen uzaylı tanrılar, lanetli ve okuyanı delirten kitaplar, sinir krizi geçiren bir babayla anne ve delirmekten korkan bir yazar… Bunlar, kozmik korku yazarı H.P. Lovecraft’ın yaşam öyküsünü ve edebiyatını kısaca tanımlayan sözcükler. Howard Philips Lovecraft, 20 Ağustos 1890’da Rhode Island eyaletinin Providence şehrinde doğdu ve 15 Mart 1937’de ölene kadar bu şehirden pek ayrılmadı. Daha …

Devamını gör »

Bilimkurguda Venüs

Güneş Sistemi’nde fiziksel büyüklük bakımından Dünya’nın ikizi olan Venüs, uzunca bir süredir robotik keşif seferleri Mars’a yoğunlaştığı için gündemde geride kalmıştı. Fakat geçtiğimiz günlerde atmosferinde bulunan fosfin molekülleri, gezegende yaşam olabileceğine dair önemli bir kanıta işaret edince Venüs yeniden bilim dünyasının radarına girdi. Gökyüzünün Güneş’ten ve Ay’dan sonra en parlak cisim olması nedeniyle eski çağlardaki insanlar tarafından “Aşk ve güzellik …

Devamını gör »

Bilimkurguda Merkür

bilimkurgu merkur

Güneş Sistemi ailesindeki gezegenler arasında Merkür çok özel bir konumda. Yıldızımızın etrafındaki yörüngesini 88 Dünya günü gibi bir sürede tamamlayan (1) Merkür, hem Güneş’e en yakın gezegen hem de boyutları itibariyle en ufak olanı, yani sekiz çocuklu ailedeki en küçük kardeş. -Plüton Ağustos 2006’da Uluslar arası Astronomi Birliği tarafından evlatlıktan reddedilerek diğer Neptün ötesi cisimlerle beraber cüce gezegen olarak sınıflandırılmıştı.- …

Devamını gör »

Korku Soslu 7 Bilimkurgu Filmi

Korku belki de en ilkel duygumuz. Şu koskoca evrenin ortasında minicik canlılar olduğumuz düşünülürse, bu çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Kafamızı göğe kaldırdığımızdan beri sorduğumuz sorular öyle fazla ki. Nereden geldik? Neden buradayız? Neden hayat var? Hayat ötelerde bir yerlerde de var mı? Bize benzeyen başka canlılar da orada bir yerde gözlerini gökyüzüne dikmiş aynı soruları soruyorlar mı? Gezegenler, yıldızlar, …

Devamını gör »

Uzak Geleceğin Kozmik Dehşeti

dark-sphere-space

“İnsan ırkı ileride yok olacak. Başka ırklar ortaya çıkacak ve onlar da yok olacak sırayla. Gökyüzü buzla kaplı bir boşluk olacak, yarı ölü yıldızların cılız ışığıyla delinecek. O yıldızlar da kaybolacak. Her şey yok olacak. Ve insanlığın tüm çabası temel parçacıkların serbest hareketi kadar mantıksızdır. İyi, kötü, ahlak, hissiyat? Hakiki ‘Viktoryan safsataları’. Varolan tek şey egotizmdir.” Hakikatin çiğ bir sedası …

Devamını gör »

Yazarların ve Kitapların Son Kullanma Tarihi

Bir yapının, eşyanın, makinenin yaşını uzatmak istiyorsanız, yapmanız gereken olabildiğince basitleştirmektir. Binlerce yıl geçmişten günümüze kalan yapılara baktığımızda taştan olduklarını görüyoruz: piramitler ve Çin seddi gibi. Bir felaket nedeniyle insan türü ilkelleşse, 20 bin yıl sonraya günümüz uygarlığından çok fazla şey kalmaz… O çağın insanları için Atlantis veya Mu gibi bir efsane oluruz. (Bir teoriye göre geçmişte uzaylılar dünyayı ziyaret …

Devamını gör »