Etiket Arşivleri: Gökdelen

Dünyanın En Yüksek Gecekondusu: David Kulesi

Gerçek hayat çoğu zaman kurgudan daha karmaşık ve ilginçtir. Günlük yaşantının ve şehirlerin alışılageldik döngüsünün dışında inanılması güç şeyler yaşanır. Örneğin yer altı tünellerinde yaşayan insanlar. Bu motif bir distopyaya ya da bir kıyamet sonrası bilimkurgu eserine aitmiş gibi gözükse de, gerçeklikte de izlerine rastlamak mümkün. Örneğin Bükreş’te sayıları azımsanmayacak kadar yoğun bir evsiz kitlesi şehrin yer altı tünellerinde yaşıyor. …

Devamını gör »

Tahsin Yücel’in Gökdelen’i İçin Distopya Düzleminde Bir Değerlendirme

2073 Türkiye’sini anlatan Gökdelen’de temel izlek yargının özelleştirilip patronlara satılma hikayesidir. Yargı organı elde kalan tek kamusal kurumken ülkenin dağı, taşı, maden ocakları, ormanları, denizleri, havaalanları, yolları, köprüleri, üniversiteleri, müzeleri, limanları, fabrikaları, hastaneleri ve hatta çöpleri bile özelleştirilmiştir. Sadece bu da değil, karasuları boylu boyunca Amerikalı bir şirkete satılmış, tarihi yerler şirketlerin talebine göre yok edilmiştir. Böyle bir yönetim anlayışının …

Devamını gör »

Kuralları Değiştiren Yazar: J. G. Ballard

1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin öne çıktığı yeni dalga bilimkurgunun en önemli temsilcisidir. Pearl Harbor baskınıyla beraber 1942 yazından savaş bitimine kadar tutsak kalmış; savaş, tutsaklar kampı ve atom bombası gibi şeyleri ilk elden gözlemlemiştir. 1946’da İngiltere’ye yerleşmiş ve Cambridge Üniversitesi’nde psikiyatri eğitimi görmüştür. Kısa süre Kanada’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #1

16. yüzyılda modern bilimin gelişimi ile bilimkurguyu 17. yüzyıla, yine bir bilim insanı olan Johannes Kepler’in Somnium öyküsüne kadar götürebiliriz. Sonrasında Swift’in Gulliver’in Gezileri, Voltaire’in Micromegas’ı, Shelley’in Frankenstein’ı ve Poe’ya varırız. Tabi daha da öncesine gitmek isterseniz Binbir Gece Masalları’na ve bilinen en eski yazınsal metin olan Gılgamış Destanı’na kadar ulaşabilirsiniz. Türün çehresini belirleyen isimler Jules Verne ve H. G. Wells olur. …

Devamını gör »
ballard

J. G. Ballard – İnanıyorum

James Graham Ballard, 1930 Şanghay doğumlu İngiliz bilimkurgu yazarı. Yeni dalga bilimkurgu akımının en önemli ismi demekten çekinmeyeceğimiz yazar, daha çok Güneş İmparatorluğu ve Çarpışma romanları ile tanınır. Aşağıda sunduğumuz “İnanıyorum” başlıklı yarı nesir yarı şiir yazısını, editor Daniel Riche’nin isteği ile yazdı ve Bilim Kurgu dersinin ilk sayısında “Ce que je crois” serisinde yer aldı, Ocak 1984’te Fransızca yayımlandı. …

Devamını gör »

J. G. Ballard’ın Etkisindeki Müzisyenler ve Müzik Grupları

1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin önce çıktığı yeni dalga bilimkurgu’nun en önemli temsilcisidir. Cambridge’de psikiyatri eğitimi görür ve yazarlık kariyerine kısa öykülerle başlar. İlk öyküsü Prima Belladona 1956’da Science Fantasy dergisinde ve ilk romanı The Drowned World 1962’de yayınlanır. En çok Güneş İmparatorluğu ve Çarpışma romanları ile tanınır. 1984’te yayımlanan yarı-otobiyografik romanı …

Devamını gör »

Dikey Sınıf Savaşı ve Modernizmin Şiddeti: Gökdelen

“Şiddetin, sosyal bağların kurulmasında önemli rol oynayacağı belliydi.” James Graham Ballard, 1930 Şanghay doğumlu İngiliz bilimkurgu ve transgressif kurgu yazarıdır. Pearl Harbor baskınıyla beraber 1942 yazından savaş bitimine kadar tutsak kalmış; savaş, tutsaklar kampı ve atom bombası gibi şeyleri ilk elden gözlemlemiştir. 1946’da İngiltere’ye yerleşmiş ve Cambridge Üniversitesi’nde psikiyatri eğitimi görmüştür. Kısa süre Kanada’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) de bulunmuştur. Yazarlık …

Devamını gör »