2014’te Godzilla ile başlayan MonsterVerse evreni tüm hızıyla devam ediyor. Godzilla x Kong: The New Empire’ın yönetmen koltuğunda, bir önceki filmi de yöneten Adam Wingard oturuyor. Godzilla, Kong: Skull Island (2017) ve Godzilla: King of the Monsters (2019) ile belli ölçüde tutarlı bir yola giren evren, Godzilla vs. Kong’la (2021) –tabiri caizse- yolunu şaşırmıştı. İşin içine Oyuk Dünya (Hollow Earth) …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Godzilla
Godzilla’dan King Kong’a: MonsterVerse İzleme Sırası
2024’te start verilen MonsterVerse evreni, Gareth Edwards yönetimindeki “Godzilla” ile deyim yerindeyse eli yüzü düzgün bir çıkış yaptı. Film, özenli yönetimi ve etkileyici tema müziği ile dikkat çekiciydi. 2017’de Kong: Skull Island, her ne kadar karışık yorumlar alsa da Godzilla vs. Kong için bir hazırlık projesiydi. 2023’te Netflix ve Apple TV platformlarına gelen animasyon ve canlı aksiyon dizileri, söz konusu …
Devamını gör »Birinci Sezonuyla Monarch: Legacy of Monsters
Ishirô Honda’nın yazıp ve yönettiği Gojira (1954) sadece Japonya’da değil, okyanusun öte taraflarında da büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Bu öylesine sıra dışı bir ilgiydi ki, aynı eser birtakım ek sahneler ile 1956 yılında “Godzilla King of the Monsters!” ismiyle Amerika’da gösterim şansı elde etti. Honda, Amerikalı yönetmen Terry O. Morse ile iş birliğine girerek bazı Hollywood oyuncularının da dâhil olmasıyla …
Devamını gör »İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri
Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …
Devamını gör »Japon Bilimkurgusunun Tarihi
20. yüzyılın sinema, televizyon ve edebiyat tarihine baktığımızda, bilimkurgunun insanlığın hayal gücünde zamanla yaygınlaştığını ve egemen hâle geldiğini görürüz. “Luke, ben…” diye başlattığınız cümleyi, Darth Vader’ın boğuk sesini taklit ederek “…senin babanım!” şeklinde tamamlayacak birçok kişi bulabilirsiniz örneğin. Henüz on yıllar önce sadece bilimkurguda var olan ve dünyadaki herhangi biriyle iletişim kurmamızı, insanlığın geniş bilgi birikimine saniyeler içinde erişmemizi, herhangi …
Devamını gör »Titanların Savaşı: Godzilla vs. Kong
Gareth Edwards yönetiminde 2014’te gösterime giren Godzilla, MonsterVerse evreninin ilk filmiydi. Beyaz perdeye başarılı denilebilecek bir giriş yapan film için yapım şirketleri Warner Bros. ve Legandary Pictures, sonu Godzilla ve King Kong ile kesişecek sinematik evrenin hazırlıklarına önceden başlamıştı. 2014’teki yapım, Ishiro Honda’nın orijinal Godzilla’sı (1954) ile bir köprü kuruyor, ama Godzilla: King of the Monsters (2017) ile yeni evrende …
Devamını gör »Hibrit Filmler #2: Bilimkurgu-Korku
Hibrit filmler serisinin ikinci bölümü ile karşınızdayız. Bu yeni bölümümüzde hem korku hem de bilimkurgu elementler taşıyan en iyi 10 filmi sizin için listeledik. Seri filmler, daha çok filme değinebilmek adına bütün olarak listeye eklendi. Bununla beraber The Day The Earth Stood Still, Predator, War of the Worlds, King Kong değerlendirilmiş olsa da listeye sığmadı. İşte derlediğimiz en iyi 10 …
Devamını gör »İzlenmesi Gereken 10 Star Wars Öncesi Bilimkurgu Filmi
Bilimkurgu sineması uzun ve katmanlı bir tarihe sahip. 1940’lar ve 1950’ler, arabayla girilen açık hava sinemalarında gençleri korkutmak için tasarlanmış sevimsiz B tipi filmlerle dolup taşıyordu. Hem daha gelişmiş teknoloji, hem de film yapımcılarının istedikleri türden hikayeleri anlatmalarına izin verilmesi sayesinde günümüzde bilimkurgu filmleri çok daha başarılı. Ancak Star Wars (Yıldız Savaşları), türü öylesine etkilemiş durumda ki bilimkurgu sineması tarihini ikiye …
Devamını gör »Bilimkurgusal Heykel Örnekleri
Yazarların yanı sıra bilimkurgu yapımlarından hafızalarımıza kazınan bazı karakterler de kamusal alanlara dikilen heykellerle ölümsüzleştirilmiş. Hadi, bunlardan birkaçına beraber bakalım. Tripodlar Yüksekliği 7 metre olan Tripodlar, H.G. Wells‘in Dünyalar Savaşı‘ndan çıkma. Bu heykel Michael Condron tarafından, yanında onu Dünya’ya getiren kapsülle birlikte 1998’de İngiltere Woking‘e dikildi. Neden mi Woking? Çünkü Woking, H.G. Wells’in romanında uzaylıların yeryüzüne ilk ayak bastıkları şehir. …
Devamını gör »Netflix Orijinal Bilimkurgu Animeleri
Netflix, 2017’de Tokyo’da düzenlediği Anime Slate etkinliğinde en uzun süreli stream edilen içerik kategorisinin “anime” olduğunu ve bundan dolayı orijinal yapımlara yöneldiklerini ve bunun için de Japon stüdyolarla iş birliği içerisinde olduklarını duyurmuştu. Netflix, pek çok animenin Japonya dışındaki yayın haklarını da satın alarak o günden bugüne, ne kadar ciddi olduğunu da kanıtlamış oldu. Bugünkü konumuz ise Netflix’in Japon stüdyolarla …
Devamını gör »