Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen GİO Ödül Töreni Moda Sahnesi’nde gerçekleşti. Fantazya, bilimkurgu, korku türlerinin Türkiye’de tanınması ve gelişmesi adına öncü rol üstlenen yazar, araştırmacı ve çevirmen Giovanni Scognamillo’nun adını taşıyan ve bu yıl altı kategoride verilen GİO Ödülleri, 18 Ağustos’ta düzenlenen törenle onuncu kez sahiplerini buldu. Büyük ilgi gören törende çoğunluğunu yayıncı, yazar, editör, çevirmen ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Giovanni Scognamillo
Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü
Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …
Devamını gör »10 Öykülük Derleme: Gelecek Öyküler
2003 yılında yayımlanan “Gelecek Öyküler”de 10 farklı yazar tarafından kaleme alınan bilimkurgu öyküleri bulunuyor. Okuyan Us Yayınları’ndan çıkan kitapta 9 kısa öyküye ek olarak, 1 de çizgi öykü var. Giovanni Scognamillo, Haldun Aydıngün, Özlem Kurdoğlu ve Hakan Alpin gibi Türk bilimkurgu camiasında adına sıkça rastladığımız usta isimlerin yanı sıra, adını ilk defa duyduğumuz başarılı yazarlarla da karşılaşıyoruz. Distopya, uzay operası, …
Devamını gör »Yeni Dalga Türk Sineması
Türk sinemasının geçmişteki ve günümüzdeki örneklerine baktığımızda, sinemamızda dram ve melodram türünün -bir dönem- komediden daha ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Yeşilçam sinemasında 50’lerden 90’lı yıllara kadar, ağırlıklı olarak zengin kız fakir oğlan, birleşemeyen aşklar, trajik yaşamlar, kan davaları gibi konuları ele alan sayısız filmler çekildi. Tüm bunlar sonucunda Yeşilçam, kendi kalıplaşmış klişelerini yarattı; ilerleyen dönemlerde yapılan benzer tarzdaki yapımlar, söz konusu …
Devamını gör »Türk Bilimkurgu Sinemasının Geleceği
Başlığı görünce şunu sormak isteyebilirsiniz: “Şu anda Türk bilimkurgu sineması var mı ki geleceği olsun?” Bu sorunun cevabı ise ne yazık ki hiç iç açıcı değil: Günümüzde komedinin içinde parodi unsuru olmanın dışına çıkamayan, geçmişte de yabancı eserlerden fazlasıyla esinlenilmiş, hatta yer yer alıntılanmış tek tük bilimkurgu filmlerimiz göze çarpıyor. Hepsi de topu topu bu kadar. Ve hatta bu filmlerden …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı ve Sineması Hakkında Türkçe Kaynak Kitaplar
70’li yıllardan itibaren ülke raflarında iyiden iyiye yer etmeye başlayan bilimkurgu, günümüzde ise oldukça popüler bir tür haline gelmiştir. Kitapçılarda adına raflar oluşturulan, kitap fuarlarında hakkında paneller düzenlenen ve yayınevleri tarafından okurların ilgiyle takip edeceği seriler yayımlanan bir türe evrilmiştir bilimkurgu. Yalnızca edebiyatta değil, sinema alanında da son yıllarda bilimkurgu türünde çok kaliteli filmler izleme fırsatı bulduk. Bilimin her alanına …
Devamını gör »Anılarla Giovanni Scognamillo
8 Ekim 2016… Giovanni Scognamillo 87 yaşında aramızdan ayrıldı. Tanışalı 30 yıl olmuş. 1987 yılında üniversiteyi kazanıp İstanbul’a göç ettiğimde telefonunu bulup, evini ziyarete gitmiştim. “Dünyamızın Gizli Sahipleri” adlı kitabıyla adını duymuştum ilk. Bartın’da ortaokuldayken kitap elime geçmişti. Bir gariplik vardı: yazarın ismi Giovanni Scognamillo idi ama Türkiye ile ilgili bölümlerde hep “biz” diyordu. Çevirmen adı da yoktu. Açıkçası kitabı …
Devamını gör »Peter Jackson Sunar: Bad Taste
Frank: Belki de bir merkezleri filan vardır. Ozzy: Onların merkeze ihtiyacı yok ki! Uzay gemilerinden ışınlanırlar. Frank: Belki de henüz “Star Trek” izlememişlerdir. Çoğu yeni sinema izleyicisi Peter Jackson’ı The Lord Of The Rings filmlerinden tanır. Halbuki, 1961 Yeni Zelanda doğumlu yönetmen, bu popüler olan üç serilik filminden önce çektiği Bad Taste (1987), Mett the Feebles (1989) ve Braindead (1992) ile belli bir hayran kitlesi …
Devamını gör »Orhan Duru ve Bilimkurgu
80’li yılların ortası, lisedeyim; ilk defa bir dergide ismimi gördüm. Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi’nin okur mektupları köşesinde… Yazının içeriği “Kurgubilim değil, Bilimkurgu” idi. Dergide yayınlanan bir yazıda ne yazık ki bilimkurgu yerine “kurgubilim” kullanılmıştı. O tarihlerde yaygın ve hatalı olarak kurgubilim kelimesi kullanılıyordu. (Bugün de süregelen bir yanlış.) Ben çocukken tek kanallı ve siyah beyaz TRT’de, kısıtlı yayın saatine …
Devamını gör »Lovecraft Evreninde Karanlık Bir Ruh: Dr. Herbert West
Korku edebiyatı denince Howard Phillips Lovecraft akla gelecek isimlerin başında yer alır kuşkusuz. Bir mit yaratıcısı olan bu büyük yazar, her ne kadar yaşadığı dönemde hak ettiği saygıyı tam olarak görememiş olsa da, kendisinden sonra gelen korku kalemşorlarını derinden etkilemiş, kozmik dehşeti anlattığı öyküleriyle korku edebiyatı tutkunlarını büyüsü altına almayı başarmıştır. Dehşeti kelimelere yükleyip, onları bir araya getirerek ürkünç sahneler …
Devamını gör »