Etiket Arşivleri: Ghost in The Shell

japon siberpunk

Japon Siberpunk’ına Giriş Kılavuzu

Japon siberpunk‘ı tekno-fütürizm ağırlıklı doğası gereği doğru bir başlangıcı hak ediyor. Lakin doğru yerden başlayabilmek göründüğü kadar kolay olmayabilir. “Robot Ghosts and Wired Dreams: Japanese Science Fiction from Origins to Anime” adlı antolojinin editörleri tarafından da belirtildiği gibi, “Siberpunk, Japonya’da bilimkurgu manga ve Japon animasyonu ile beslenmiş bir kültür alışkanlığına anında hitap etti.” Sonuçta, türün temel metinlerinden bazıları —özellikle Ridley …

Devamını gör »
kill-la-kill anime

Kadın Başkahramanlara Sahip İzlenesi 10 Bilimkurgu Animesi

Simgeleşmiş animelerden kült klasiklere ve yeni favorilere kadar gitgide artan sayıda bilimkurgu animesi kadın kahramanlara odaklanıyor. Hem bilimkurgu türü hem de anime endüstrisi, sadece erkek izleyicilere yönelik olduğu yönündeki talihsiz stereotiplerle boğuşuyor. Ancak bu durum son yıllarda değişmeye başladı, hem bilimkurgu hem de anime dünyası kapılarını daha geniş ve çeşitli izleyici kitlesine açtı. Son dönem animeleri, özellikle bilimkurgu eserleri söz …

Devamını gör »

Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk Türünde 12 Anime

Yazar Bruce Bethke tarafından ortaya atılan “siberpunk” kelimesi, “cybernetics” (sibernetik) ve “punk” kelimelerinin birleşimidir. Sibernetik, etkileşim ve geri bildirimlerin kullanılmasıyla karışık sistemlerin nasıl işlendiğinin incelenmesiyken, punk ise 1970’ler ve 80’lerde popülerleşen nihilist görüşleri temsil eder. Ridley Scott imzalı ‘Blade Runner’ gibi filmlerden büyük ilham alan anime dünyası, benzersiz tarzıyla 90’lı yıllardan bu yana dünya çapında izleyicilere kendini sevdirmeyi başardı. Çığır …

Devamını gör »
sert vs hafif bilimkurgu

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »
japon bilimkurgu

Japon Bilimkurgusunun Tarihi

20. yüzyılın sinema, televizyon ve edebiyat tarihine baktığımızda, bilimkurgunun insanlığın hayal gücünde zamanla yaygınlaştığını ve egemen hâle geldiğini görürüz. “Luke, ben…” diye başlattığınız cümleyi, Darth Vader’ın boğuk sesini taklit ederek “…senin babanım!” şeklinde tamamlayacak birçok kişi bulabilirsiniz örneğin. Henüz on yıllar önce sadece bilimkurguda var olan ve dünyadaki herhangi biriyle iletişim kurmamızı, insanlığın geniş bilgi birikimine saniyeler içinde erişmemizi, herhangi …

Devamını gör »
ergo-proxy-re-l-mayer-anime-kadin-karakter

Bilimkurgu Animelerinden Unutulmaz 10 Kadın Karakter

İzlediğimiz yapımı hikâyeleri, görünüşleri, karakter yolculukları ile görkemli hâle getiren kadınlar vardır; bazıları lider, bazıları çözülemeyecek derece karışık, bazıları neşeli, bazıları depresif ve çoğu tsundere… Bilimkurgu yapımlarında çoğu zaman hikâyenin kilit noktası ya da merkezinde olan unutamadığımız ve hikâyesini birden fazla izlemek istediğimiz bu kadınlardan 10 tanesini sizler için derledik. Not: Bu liste yer yer spoiler barındırmaktadır. Paprika – Paprika …

Devamını gör »

Hollywood Filmlerine Esin Kaynağı Olan Bilimkurgu Anime ve Mangaları

Salt bir yaratıcılığın mümkün olmadığı günümüzde her şey bir başka şeye ilham olabiliyor, her şey bir başka şeyden esinlenebiliyor. Biz de bu listemizde Hollywood’un esin kaynağı hâline gelen bilimkurgu animelerini ve mangalarını ele aldık. Diyeceksiniz ki; tam tersi bir durum da söz konusu değil mi? Elbette söz konusu ama bu listenin konusu değil. Onu da başka bir zamanın konusu hâline …

Devamını gör »

Bir Kez İzlemenin Yetmeyeceği 13 Bilimkurgu Anime Filmi

Bazı anime filmleri bir kez izlemek yetmez; hikâyesini daha iyi anlamak, o duyguyu bir daha tatmak için defalarca izlemek gerekebilir. Bazısı daha iyi bir sonu, bazısı daha zengin bir hikâye örgüsünü, bazısı daha kaliteli bir çizimi, bazısı daha akıcı bir animasyonu hak etse de birden fazla izlenmesi gereken yapımlar vardır. Hatta bu yapımların bir kısmı kült eserler arasındaki yerini çoktan …

Devamını gör »

Geleceği Öngören ve Öngöremeyen 10 Anime

90’lı yılların çocuklarından biriyseniz muhtemelen gezegen isimlerini Sailor Scout sayesinde öğrenmiş olabilirsiniz. Sonra malum Plüton gezegen statüsünü kaybetti ve Sailor Moon’un hikâyesini bilenler için işler biraz garipleşti. Bilimkurgu animeleri geleceğe ilham olma noktasında ağırlıklı başarılı olurken, bazen de sadece fantezi dünyasında kalabiliyorlar. Eee, bu da son derece normal; ne de olsa işleri geleceği hayal etmek. Peki hangi animeler geleceğin teknolojisini …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #1: Bilimkurgu-Fantastik

Hibrit Filmler yazı dizisi ile karşınızdayız. Yazı dizimizin bu ilk bölümünde hem bilimkurgu hem de fantastik elementler taşıyan 10 filmi listeleyecek, haklarında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Sıralamayı film kalitesine ve işlediği konulara göre belirlemeye özen gösterdik. Özellikle ilk 4 film çok kaliteli ve hepsi de birinci olmayı hak ediyor. Nihai sıralamayı çok küçük farklar belirledi. Ve lafı daha fazla uzatmadan …

Devamını gör »